ŞAVŞAT-Başarılı fotoğraf sanatçısı Zafer Güngüt’ün fotoğrafçılık mesleği ve bu meslek hayatı TRT tarafından belgeseli çekildi.
TRT tarafından hazırlanan çekimlerde 35 yıllık fotoğraf sanatçısı Zafer Güngüt’ün fotoğrafçılık mesleğindeki çalışmaları bu sanatın zorlukları, güzellikleri belgesel oldu.
Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde yıllarca fotoğrafçılığa emek veren isimlerin hayatlarını anlatan ve bu sanatın dünü bugünü bir program hazırlıyor. TRT tarafından Şavşat’a gelen 9 kişilik belgesel ekibi, fotoğrafçılık yapan bu sanatın dünden bugüne zorluklarını ve güzelliklerini ve bu meslek içindeki yaşamını anlatan çekimleri 4 günde tamamlandı. Yönetmenliğini Cemalettin İrken'in yaptığı belgeselde, İlken, Anadolu’nun gözleri adlı belgesel 13 bölümden oluştuğunu belirterek, “İlk bölümünü Mardin’de çektik. Şimdi Şavşat’tayız. Anadolu’nun çeşitli illerinde fotoğraf sanatı ile uğraşan insanlara bir vefa borcu olarak belgeseli çekiyoruz. 4 mevsim Doğu'yu Zafer Güngüt’ün gözünden çektiği fotoğraflar üzerinden belgeselimize yansıtmaya çalıştık. 4 günün sonunda bu çalışmalarımızı tamamladık. Bu belgeselin amacına gelirsek, yıllardır Anadolu’nun çeşitli illerinde ilçelerinde kasabalarında, köylerinde fotoğraf sanatı ile uğraşan arkadaşlarımızın yaşamından kesitler sunuyoruz. Bu kesitleri sunarken de o bölgelerdeki fotoğraf sanatçılarını besleyen kültürel damarlara da belgeselimiz de yer veriyoruz. Fotoğrafçı olmak başka bir şey fotoğraf sanatçısı olmak daha başka bir şey. Fotoğraf sanatında gözü ile beyin arasında uyum gerekir. İyi fotoğraf çekebilmek için kendi alt yapısını oluşturmak gerekir. Işığı bilmek gerekir, kompozisyonu bilmek gerekir. Ben aldım telefonu, ben aldım çok pahalı bir fotoğraf makinesini kimse kusura bakmasın bu şekilde fotoğrafçı olunmaz. Ben fotoğrafçı oldum demekle deklanşöre basmakla fotoğrafçı olunmaz. Biz Zafer Güngüt kardeşimiz gibi bu işe emek vermiş olan dostlarımıza olan saygıyı ortaya çıkarmak için bu belgeseli hazırlıyoruz. Şavşat benim çok sevdiğim bir yer. Burada çok belgesel çektim. Burada Zafer Güngüt arkadaşımızda bu konularda çok büyük emek harcamıştır. Stüdyo fotoğrafçılığı artık günümüzde bitmek üzere bizlerde bu arkadaşlarımıza vefa borcumuzu bu şekilde ödemeye çalışıyoruz" dedi.
Fotoğraf sanatçısı Zafer Güngüt ise; "Ben kendi memleketimle özdeşleştiğimi düşünüyorum. Ben bu mesleğe başladığımda Şavşat’ın nüfusu 50-60 bin civarındaydı. O zaman genç nüfus vardı, öğrenci vardı işler çok iyiydi. Daha sonra göç başladı nüfus azaldı bizim işlerde durdu. Önceleri siyah beyaz fotoğraf çekiliyordu. Daha sonra renkliye döndü şimdi dijital çekiliyor. Teknolojinin ilerlemesi bazı sanatları da öldürüyor. Ben hep bunlarla uğraşırken “Yeşil düşler diyarı” adını koyduğumuz ilçemizi fotoğraflayarak bu fotoğrafları ilçemizin dışındaki insanlarla buluşturmaya çalıştım. TRT den gelen bu arkadaşlarımızla da çok çalıştık. Bu arkadaşlarımız da bize vefa borçlarını ödeme anlamında bu belgeseli çekiyorlar kendilerine teşekkür ediyorum. Belgeselde Artvin ve ilçelerinde yaklaşık 30 yılda yaptığım çalışmalarımı anlattım. Gerek yaşantılar alanında yaptığım fotoğraflı çalışmalar, gerekse manzaralar alanında çektiğim fotoğrafla birlikte hayatımı ve bu mesleğin zorlukları şu anki gelmiş olduğu durum ve daha değişik birçok konu belgesel olarak yayınlayacaklar. Türkiye’nin ve Artvin' nin birçok yerinde fotoğraf çalışması yaptım. Bugüne kadar yaklaşık 60 bin civarında tarihi ve sosyal yaşamları fotoğrafla belgeledim. Şu anda arşivimde 40 bine yakın negatif ile 50 bine yakın dijital fotoğrafım var. Bunun yanı sıra Türkiye'nin değişik bölgelerinde çok sayıda sergi açtım ve açmaya devam ediyorum. Fotoğrafçılık benim özel hayatımın dışında özel yaşımın alanına girmiş durumda" dedi.
TRT tarafından hazırlanan belgesel çekimlerinde Cemalettin İrkem Yönetmen, Cengiz Duru yapımcı, Fatma Betül Gürtekin Yönetmen yardımcısı, Sabrı Savcı ve İrfan Yazar Görüntü Yönetmeni, Kadir Döner Işık şefi, Mansur İbiş ve Nuri Leblebici Kurgu yönetmeni olarak görev aldılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.03.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle