Artvin-Erzurum karayolu üzerinde bulunan Deriner Barajı inşaatı sırasında inşa edilen servis köprüsü olarak kullanılan, daha sonra Yusufeli Erzurum köprüsü olarak aynen hiçbir iyileştirme yapılmadan kullanıma sunulan, sürürcülerin sürekli hatalı yapıldığı, tehlikeli olduğu şeklinde şikâyet ettiği köprü can aldı. Edinilen bilgiye göre 21 Temmuz Pazartesi günü akşam saatlerinde Erzurum istikametinden gelen bir TIR Çoruh nehrine uçtu. Kazada sürücü Erdal Yüneç (55) hayatını kaybetti.
Kaza yerine kısa sürede gelen Jandarma, 112 ACİL Servis ve AFAD ekipleri olay yerinde çalışma başlattı. AFAD ekipleri kısa sürede sürücü Erdal Yüneç’e ulaştı. Ancak Yüneç hayatını kaybetmişti. Sürücünün cansız bedeni AFAD ve Jandarma ekiplerinin tarafından Çoruh nehrinden yaklaşık 30 metrelik bir mesafeden yola çıkartıldı.
Kaza yerine gelen Artvin Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem ve İl Afet Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı çalışmaları yakinen takip etti.
Bu konuda özellikle Karayollarını ve yetkilileri uyarmasına rağmen bugüne kadar hiçbir çalışmanın yapılmamasını eleştiren Artvin Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası başkanı Ahmet Alpaslan, kazanın ardından yaptığı açıklamada; “Öncelikle mübarek Ramazan ayında yaşadığımız can kaybıyla sonuçlanan trafik kazasından dolayı duyduğum üzüntüyü dile getirmek istiyorum. Hayatını kaybeden şoför esnafı arkadaşımıza Allah’tan Rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Ölen kim olursa olsun nereli olursa olsun bizim kardeşimizdir. Hatırlarsanız Ramazan ayı başlamadan önce sürücü arkadaşlarımızı uyarmıştık. Ancak buradaki kazada köprünün hatalı oluşu da etkendir. Yetkilileri sürekli uyardık. Baraj inşaatı sırasında yapılmış olan servis köprüsüyle Erzurum- Yusufeli yolu ulaşıma açılmıştır. Ve bu konuda çok kez uyarmamıza rağmen maalesef hiçbir gelişme sağlanmamıştır. Sonuç olarak bu köprüde bizim çekindiğimiz, inşallah olmaz dediğimiz trafik kazası yaşanmıştır. Umarım ki bu son olur ve en kısa sürede adam gibi bir geçiş köprüsü yapılır.
Bakın konu gündeme gelmişken, Artvin şehir merkezine geçiş sağlayan köprü girişi de maalesef iyi değildir. Karşı tarafta çalışma yapılmışsa da dönemeçteki keskinlik olduğu gibi bırakılmış açılan yer de araç parkı olarak kullanıldığı için görüş alanını daha da daraltmıştır. Ve orada aydınlatma yok. Hele eski mezbahan enin olduğu taraftaki belden eğik köprü tam bir ibretliktir. Soru işaretine benzeyen kavisli bir köprü Türkiye’nin başka bir yerinde yoktur. PİT köprüsüne rahmet okutan bir köprü. Karayolları bari bunlara baksın. Artvin neden bu kadar öteleniyor, önemsenmiyor. Bu vadi üzerinde 11 katrilyonluk yatırım var. Bunu değerli idarecilerimiz gururla söylüyor. Teşekkür ediyoruz. Ama böyle köprülerle geçiş sağlanıyor. Ben bir kere daha yetkililerimizi uyarıyorum. Artvin’deki yollarda kara noktalar var.
Artvin’deki Yollar Deversiz Ve Hatalıdır
Fizik kurallarına aykırı yapılmış, eğimi, verilmemiş, deversiz yollar var. Bunlar araçların kontrolünü zorlaştırıyor. Kazalara sebep oluyor. Ben Artvin’de barajlar sonrası yapılmış yollar hakkında araştırma yapılmasını öneriyorum. Karayolları uzmanlarından oluşan bir ekip yapılan bu yolları denetlesin ve rapor tutsunlar. Bu yolun standartlarda bir karayolu olduğunu hiç kimse iddia edemez. Tünellere girişte viraj varsa, çıkışta aynı şekilde hatalı ve virajlıysa, keskin dönemeçler varsa, çok dik olarak çıkarılmış sürekli taş akıtan yüksek ve dik şevler varsa, bu yol hatalı yoldur. İsterseniz 10 şeritli yol olsun. Hiç fark etmez. ” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle