Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve özel sektör tarafından Çoruh Nehri üzerinde işletmeye açılan hidroelektrik santrallerinin (HES) ürettiği elektriğin, 2014'ün ilk 5 ayında ülke ekonomisine katkısı 261 milyon TL olarak gerçekleşti. Çoruh üzerinde planlanan HES'lerin tamamı işletmeye alındığında ise ülke ekonomisine yılda yaklaşık 3 milyar 250 milyon liralık katkı sağlanacak.
"Çoruh'u Gerdanlıklarla Donatmaya Karalıyız"
Boşa akan suların gücünü ülke ekonomisine kazandırmak için enerji sektörüne yaptıkları yatırımlara hız kesmeden devam ettikleri ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Türkiye sahip olduğu hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremiyordu. Hatta yurtdışında 'Su akar Türk bakar' diye bir söylem bile ortaya çıkmıştı. Ama artık biz bunu değiştirdik ve 'Su akar Türk yapar' diyoruz. Bu çerçevede Türkiye'nin sahip olduğu hidroelektrik potansiyelini ekonomiye kazandırıyoruz. Bu çalışmalarımızın en önemli ayaklarından birini ise Çoruh Nehri oluşturuyor. Çoruh'u gerdanlıklarla donatmaya karalıyız" diye konuştu.
İlk 5 Ayda Yaklaşık 1 Milyar 235 Milyon Kilowatt. Saatlik Enerji Üretildi
Bugüne kadar Çoruh üzerinde 31 adet HES projesini DSİ ve özel sektör eliyle işletmeye aldıklarını dile getiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu "İşletmedeki bu tesislerin kurulu gücü 1. 934, 8 MW ve bu tesisler yılda yaklaşık 6 milyar 118 milyon kilowatt. saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahipler. İşletmedeki bu tesislerden 2014'ün ilk 5 ayında ise yaklaşık 1 milyar 235 milyon kilowatt. Saatlik enerji üretildi ve ülke ekonomisine 260 milyon liradan fazla katkı sağlandı" dedi.
Çoruh havzasındaki inşaat, fizibilite ve planlama aşamasındaki bütün HES projelerin tamamlanarak işletmeye alınmasıyla Türkiye'nin kazanacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu "Bu projelerin tamamı işletmeye alındığında yaklaşık 4. 945 MW kurulu güce ve yıllık 15 milyar 276 milyon kilowatt. saatten fazla elektrik üretim kapasitesine sahip olacağız. Bunun anlamı ise ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar 250 milyon liralık bir katkı demek.
Başka bir deyişle bu miktarda bir enerji ithalatından kurtulmak ve cari açığın kapatılmasına önemli bir katkı yapmak" diye konuştu.
Cari Açığın Yarısından Fazlasını Enerji Hammaddesi İthalatı Oluşturuyor
2013 yılında enerji ihtiyacının termik santrallerde üretilen enerji, petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan karşılandığına işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, üretilen bu enerji için kullanılan petrolün ve doğalgazın neredeyse tamamının ithal edildiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin 2013 yılında 251 milyar dolar civarı ithalat yaptığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu miktarın yaklaşık 56 milyar dolarını enerji hammaddesi ithalatı oluşturuyor. Aynı yıl yaklaşık 100 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı olduğunu düşünürsek enerji hammaddesi ithalatı bu cari açığın yarısından fazlasını oluşturuyor. Çoruh gibi diğer havzalarda işletmeye alınacak HES'ler ile enerji hammaddesi ithalatından kaynaklanan cari açığın önüne set çekilecek" diye konuştu.
Son 10 Yılda Enerji İthalatına Ödenen Bedel, 400 Milyar Dolara Dayandı
Son 10 yılda enerji ithalatına ödenen bedelin 400 milyar dolara dayandığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Türkiye için HES'lerin devreye alınmasının bir zaruret olduğunu belirtti.
"Türkiye Hidroelektrik Potansiyelinde Avrupa 2'ncisi"
Dünyada teknik hidroelektrik potansiyeli bakımından yüzde 1, 5 paya sahip olan Türkiye'nin, Avrupa'da yüzde 17, 5 pay ile Rusya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu "DSİ, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılına kadar Türkiye'nin 216 milyar kilowatt. saat olarak hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelinin çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal olarak yapılabilir kısmının tamamını özel sektör iş birliğiyle ülke ekonomisine kazandıracak" diye konuştu.
Temiz ve Çevreci Bir Elektrik Üretim Şekli
İklim değişikliği ile mücadele etmenin en etkin yolunun tabiata zarar vermeyen temiz ve çevreci bir elektrik üretim şekli olan HES olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Eroğlu, bu yöntemle karbondioksit salınımının en alt seviyede gerçekleştirildiğini ve bugüne kadar işletmeye alınan HES'lerin üretimiyle yılda yaklaşık 40 milyon ton karbondioksit salınımının engellendiğini vurguladı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle