Üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye fındık ve mamulleri sektörü, genel ülke ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında yüzde 31, 2’lik rekor artışla 2, 32 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. AB ülkeleri fındık ve mamulleri ihracatının en büyük pazarı olmayı sürdürürken, Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, “İlk hedefimiz olan 2 milyar doları aştık, bu yıl 3 milyar dolara doğru yol alıyoruz. 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyele sahibiz” dedi.
Fındık ve mamulleri sektöründe üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye, 2014 yılında yeni bir rekora imza attı. Türkiye’nin genel ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında fındık ve mamulleri sektörü yüzde 31, 2’lik büyük bir artışla 2, 32 milyar dolar ihracata imza attı. İhracat miktar bazında 252 bin 500 ton oldu.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2014 yılında sektörün rekor düzeyde ihracat geliri elde ettiğini ve yılın zor ama döviz girdisi açısından bereketli geçtiğini belirtti. Gören, “2014 yılında Türkiye genelinde ihracatını oran olarak en çok artıran iki sektörden biri olarak çok başarılı bir performans ortaya koyduk” dedi.
Sektörün Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine önemli katkı sağlamaya devam ettiğini belirten Gören, “İlk başta hedef olarak belirlediğimiz 2 milyar doları aştık. Bu yıl 3 milyar dolara doğru yol alıyoruz. 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyele sahibiz. İhracat yaparak bu tarihi başarıda emeği geçen sektörümüzün büyük küçük tüm firmalarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Net ihracatla cari açığın kapatılmasına katkı sağlıyor.
İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gören, sektörün tamamen yerli girdi kullanarak “net ihracat” yaptığını, Türkiye’nin cari açığının kapatılması, büyüme ve istihdam gibi temel ekonomik göstergelere katkı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Gören, “Sektörümüz benzeri net ihracat yapan sektörlerin daha fazla desteklenmesi, ayrı bir önem arz ediyor. Sektör sorunlarımızın çözümünde alacağımız destek, daha fazla ihracat daha fazla katma değer olarak ülkemiz ekonomisine kazandırılacak” dedi.
AB en büyük pazar oldu, tanıtım sayesinde ABD’ye ihracat arttı.
Avrupa Birliği (AB), 2014 yılında da Türkiye’nin fındık ve mamulleri ihracatının en büyük pazarı olmayı sürdürdü. Toplam sektör ihracatının yaklaşık dörtte üçünün gerçekleştiği AB pazarında, Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktı.
İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, “Başta Türk fındığının tanıtım faaliyetleri olmak üzere dünyada fındıklı ürünlere yönelik tüketici eğilimlerinin güçlenmesi, geleneksel pazarlar dışında ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Hindistan gibi diğer pazarlarda ihracat payımızın artmasına katkıda bulundu. Tanıtım faaliyetleri olmasaydı, bu sezon olduğu gibi zor dönemlerde sürdürülebilir bir ihracat artışı sağlanamazdı” diye konuştu. Fındık ve mamulleri üretiminin büyük bölümü yurt içi ve yurt dışında çikolata, şekerli mamuller, unlu mamuller ve dondurma endüstrisinde kullanılırken, diğer kısmı ise çerez olarak tüketiliyor.
İFMİB üyeleri arasında en fazla fındık ihracatı yapan ilk üç firma; Progıda Tarım Ürünleri, Balsu Gıda ve Stelliferi Fındık ve Gıda oldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.01.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle