Arhavi'de yine gündeme doğa ve yeşil katliamına farklı bir boyutta katkıda bulunan sorun oturdu. Yemişlik mahallesi ile Kavak köyü sınırları içinde kurulan taş kırma tesisinin çıkarttığı gürültü ve toz tüm çevreyi olumsuz yönde etkilemeye devam ederken, bu defa da asfalt üretim tesisinin faaliyete geçmesi ile çevre kirliliği had boyuta ulaştı. Halk "Göz göre göre ölüme davetiye çıkartılıyor" diyerek yetkilileri göreve davet ederken tedirginlik artık gözlerden kaçmaz oldu. "Tesislerden çıkan toz ve dumandan bahçemizdeki meyve ağaçları meyve vermez oldu, ektiğimiz sebzeler çıkmaz oldu. Balkonlarımıza çamaşır asamaz olduk ve eskiden bahçelerimizde sabah kahvaltısı, akşam yemeği yer ve sohbet ederken evimizden çıkamaz hale geldik" demeye başladılar.
Tesislerin hemen 300 metre uzağında bulunan Nuri Özaltın İÖO. Öğrencileri de aşırı tozdan okul bahçesinde nefes alamaz hale geldiklerini söyleyerek teneneffüs aralarında bahçeye çıkmayı özler hale geldik" dediler.
Karadeniz Sahil Oto yol inşaatı projesinin başlaması ile birlikte bütün hayatlarının alt-üst olduğunu söyleyen Kavak köyü sajkünleri "Karadeniz otoyolu yapım işini üstlenen konsorsiyum buradaki araziyi aldıktan sonra huzurumuz kaçmaya başladı. Kısa süre sonra korktuğumuz da başımıza geldi. Firma Taş kırmak için kurulan konkasör tesislerini önce kurdu, ardından asfalt üretim tesisini faaliyete geçirdi. Şehir merkezinin hemen yanı başında bu tesisin kurulmasına karayolları 10 bölge müdürlüğü nasıl izin verdi, anlamakta güçlük çekiyoruz. Arhavi'nin en verimli 86 bin metre karelik tarım arazisi istimlâk edildi. Yıllardır buranın gürültüsünü çekmekten ve tozu ve zehirli dumanını solumaktan bıktık usandık. Bizde kanser mi olacağız bu gidişle. Çevre kirliliği bizim tüm yaşantımızı alt üst etti" dediler.
Yemişlik mahallesi ve Kavak köyü sakinleri yetkililere seslenerek "ya bu gidişata bir çare bulun ya da biz yine meydana ineceğiz. Yaptığımız şikâyetler, verdiğimiz dilekçeler nerede. Kimse bize müracaatlarımızın sonunu açıklamıyor. Tarım arazisi üzerine kurulan bu tesis yıllardır bizleri hep mağdur etti. Kimse çıkıp da bu işten zararınız nedir diye sormadı ve hala sormuyor. Bahçemizdeki meyve ve sebzeden ürün alamadığımız gibi artık geceleri uyuyamaz hale geldik. Balkonlarımıza çamaşır asamaz olduk, Okula gönderdiğimiz çocuklarımızdan kaygı duymaya başladık. Bizlerde ileriki yıllarda buradaki asfalt üretim tesisinden çıkan zehirli dumanları soluğa soluğa kansermi olacağız. Çocuklarımızın geleceğinden endişe etmeye başladık. Bu kaygıyı taşıyarak yaşamak istemiyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz ve en kıza zamanda tedbir almalarını istiyoruz" dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.09.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle