Çay sektörü son yıllarda yerli ve yabancı çok sayıda şirketin pazara girmesiyle hareketli günler geçiriyor. Buna rağmen Çay üreticileri de sorunlar yumağı içinde çaresiz kalarak kendilerine sahip çıkacak birilerini bulabilmek için kapı kapı dolaşmaya başladılar. Son olarak Arhavi'de mevcut Çaykur'a ait Çay fabrikası ve diğer özel fabrikaların yaş çay üretim kapasitelerinin düşük olmasından dolayı ihtiyaçtan fazla yaş çay almamaları üreticileri de perişan etti. Çay Kur Arhavi fabrikasının kota uygulaması başlatması ardından özel sektörün eline düşen üreticilerde bir taraftan ürünlerini satamıylarlar, diğer taraftan yaş çay fiyatındaki sürekli düşüşün kıskacı altında kaldılar.
Arhavi'li yaş çay üreticilerinin ürünün bahçede yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek hem Çaykur Arhavi Fabrikasının, hem de özel sektör fabrikalarının günlük kotalarını artırmaları noktasında girişimlerde bulunmaya devam ediyorlar.
Çay üreticileri "Biz artık çayın fiyatına bakmıyoruz. Biz artık bahçemizdeki çay yanmadan nasıl fabrikalara verebiliriz talaşına düştük. Bunun için fabrikaların acilen kotaları ya kaldırmasını ya da kota miktarının hemen yükseltilmesini istiyoruz. Mevcut kota uygulaması devam ederse bahçemizdeki çaylar yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldık. Bizler emekçi insanlarız, temel geçim kaynağımızda çaydan elde ettiğimiz gelir. Yoksa ciddi anlamda mağdur olacağız" diye konuştular.
ARHAVİ MAHALLE VE KÖY MUHTARLARI OF ÇAY'DAN DESTEK İSTEDİLER.
Arhavi'de bulunan bütün mahalle ve Köy muhtarları toplanarak Of Çay fabrikasını ziyaret ederek destek istediler. Fabrika müdürü Erol Moradoğlunu ziyaret eden muhtarlar Çay üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Muhtarların sözcüsü Turan Toraman "Çare bulunması üretici ciddi anlamda mağduriyet yaşayacaktır. Bu üreticiye sahip çıkın. . İlçemizdeki çay fabrikalarına ilçe dışından gelen çay nedeniyle ciddi anlamda mağdur olmaya başladık. Bizler kota miktarının yükseltilmesini ve fabrikanızın Arhavili üreticiye sahip çıkmasını bekliyoruz. " dediler.
Arhavi Ofçay Fabrika müdürü Erol Moradaoğlu da muhtarları dinledikten sonra her zaman öncelikle Arhavili üreticilerinin yanında olduklarını ifade ederek "Biz Arhavi Ofçay olarak her zaman Arhavi'li üreticilerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Fabrikamızda 160 çalışanımızla 90 yaş çay alım merkezimizle günlük üretim kapasitemiz olan 180 ton yaş çay alımı yapıyoruz. Peşin ödemenin yanı sıra diğer aylara da ödeme taahhüdümüz var. Biz diğer ilçelerden de yaş çay almak durumundayız. Onlarda bizim üreticilerimiz. Zaman zaman fabrikamız önünde istemediğimiz halde izdiham yaşanmaktadır. Ancak takdir edersiniz ki bizim de bir üretim kapasitemiz var. Bunun üzerinde çay alamıyoruz. Sizlere de hak veriyorum. Ancak 2 sürgün döneminde alım yeri olmayan bölgelerde ve köylerde alım yeri açacağız. Bu yıl ürünün birden olgunlaşması beraberinde sıkıntıyı da getirdi. " dedi.
Fabrika müdürü Moradaoğlu konuşmasına şöyle devam etti. "Bizler elimizdeki tüm imkânları seferber etmiş durumdayız. Biz Stratejimizi çok net olarak çizmiş durumdayız. Bu yıl için kapasitemizi aşmak durumda değiliz. Ama gelecek yıllarda üretim kapasitemizi artırabiliriz ama ürettiğimiz çay kalitesini her dönemde korumak temel stratejimizdir. Buraya kadar gelerek sıkıntılarınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bizler öncelikle kendi yöremizin, Arhavi'li yaş çay üretimizin ürününü almak için elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı da bilmenizi istiyoruz".
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.06.2010 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle