Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç uçakla Trabzon'a oradan da karayolu ile Artvin'e geldi. Karayolu ile ilk önce Hopa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kopmuş'da Hopa belediyesi tarafından yapılmış Turan Altuntaş halk plajı sosyal tesislerinde bir süre dinlendikten Liman köyünü ziyaret etti. Bakan Koç'a köy hakkında ayrıntılı bilgi veridi. Bakan Koç, Liman köyüne turistlik amaçlı bir otelin yapılarak hizmete açılması ile yörede ekonomik bir canlılık olabileceğini söyleyerek, Böyle bir projeyi hayata geçirecek girişimciye her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç daha sonra beraberinde Artvin Valisi Orhan Kırlı, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özçelik ile birlikte Artvin'e geçti. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ilk olarak bakanlığı tarafından restore edilen tarihi Fuat Ersöz Artvin Evi'ni ziyaret etti. Tamamlanan restorasyon çalışmaları ile binanın bahçesine yapılması düşünülen fidanlık hakkında bilgi alan Bakan Koç, evin içini gezerken eve fazla kişinin girmemesini istedi. Binanın ahşap olması sebebiyle sürekli sallanması üzerine tedirgin olan Bakan Koç'u Artvin Valisi Orhan Kırlı ve binanın restorasyonunu yapan müteahhit Zeki Polatdemir rahatlattı. Ardından Bakan Koç'a Artvin Valisi Orhan Kırlı ile Saçınka Yaylasında Kayak faaliyetlerini düzenleyen kuruluşlar tarafından mini bir brifing verilerek Saçınka yaylasının turizm alanı ilan edilmesi için destek istendi.
Bakan Koç, aldığı bilgilendirme sonrası müsteşarını arayarak konunun 2006 yılına kadar çözülmesi konusunda talimat verdi. Ev ziyaretinin ardından Valilik meydanına gelen Bakan Atilla Koç'u CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Valilik Personeli ve vatandaşlar karşıladı. Vali Orhan Kırlı'nın makamına çıkan Bakan Koç burada bir basın toplantısı yaptı. Basın toplantısında Artvin'i yakından tanıdığına değinen Bakan Koç, "Bu bölgeyi ve Artvin'i tanıyordum. Sayın Valimizden yol boyunca geniş bilgi aldım. Baraj inşaatları sebebiyle bir takım sorunların yaşandığı kesin. Yol olmayan yere turistin gelmesi kolay değil. Tarihi ve turistlik eserlerin yolu olması gerekiyor. Bu bölgede bu sorunun var olduğunu biliyorum. Ancak sabırlı olmak gerek. Sabırlı olursak Artvin gelecekte güzel bir şehir olmakla birlikte alt yapısını tamamlamış bir şehir olacaktır. İşte o zaman bu bölge yaylaları ile birlikte yılda en az 10 milyon turist alacaktır. Tabi ki Artvin'de bu rakamın içerisinden önemli bir miktarını ağırlayacaktır. Önce altyapıyı hazırlayalım ardından turist gelecektir. " diye konuştu.
Basın mensubuna sitem!
Basın mensuplarının sorularını almadan önce bir ricada bulunan Bakan Koç, kendi bakanlığı ile ilgili ve ayrıca yöre ile ilgili soruların sorulmasını istedi. Ancak bir basın mensubunun Devlet Tiyatrolarındaki istifalardan sonra tiyatroların açılıp açılmayacağını sorması üzerine sert yanıt vererek; "Sen akşam yemek yersen tiyatrolarda açılır. Ben bu yöre ile ilgili soru sorun, diye ricada bulundum. Sanırım anlamadınız. Devlette devamlılık esastır. Tiyatrolar tabi ki açılacaktır. " diye sert çıktı. Daha sonra yerel basın mensupları Artvin Kalesinin turizme açılması için askeri bölgeden çıkarılması, Artvin'deki tarihi eserlerin koruma altına alınarak restore edilmesi ve barajlar sonrası sular altında kalacak eserlerin akıbeti hakkında sordukları sorulara yanıt veren Bakan Koç, "Kalenin turizme açılması için yasak bölge kapsamından çıkarılması gerekiyor. Bu sadece sizin ilinize mahsus bir olay değildir. Genel Kurmay Başkanlığı ile Türkiye'deki birçok tarihi eserin yasak bölge kapsamından çıkarılması için Yasak Bölgeler Talimatnamesinin revize edilmesine ihtiyaç vardır. Bölgedeki tarihi eserlerin restore edilmesi için Sayın Valimizden geniş çapta bir rapor talep ettim. Konuyu hassasiyetle takip edeceğim. Sular altında kalacak eserler konusunda da bilgi sahibi değilim. Açıklama yapmayı doğru bulmuyorum. Ancak konuyu hassasiyetle araştıracağım. " dedi.
Akdamar Kilisesi, hizmete açılacak.
Bakan Koç, tarihi eserlerin tahrip edildiğinin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi: "Turizm ve kültür açısından onarılması uygun görülen kiliseler varsa buralarda incelemeler yapılarak, gerekli çalışmalara başlanır. Gerekirse turizmin hizmetine açılır. En meşhur Ermeni kiliselerinden birisi olan Akdamar Kilisesi'ni hizmete açmak için çalışmaları başlattık. Akdamar Kilisesi, Aralık ayında hizmete açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin kültür varlıklarını din, mezhep ve ırk ayrımı yapmadan korumakla görevliyiz. " 2-3 ay sonra Yunanistan, Makedonya ve Macaristan'a gideceğini bildiren Bakan Koç, o bölgedeki tarihi eserlerin onarımlarının işbirliği içinde yapılacağını belirterek, "Komşularla iyi geçindikçe komşulardaki ve bizdeki sanat ve kültür eserleri, daha çok ayakta kalacaktır. Biz buradaki kiliseleri yapacağız ama Batum'daki camilerimizi unutmayacağız" diye konuştu.
Belediye Başkanı 50 milyarın sözünü aldı.
Toplantının tamamlanmasından sonra Artvin Belediyesini ziyaret eten Bakan Koç, burada Başkan Emin Özgün ile sohbet etti. Artvin'in gelecekte çok güzel bir şehir olacağını yineleyen Bakan Koç, "6 aydır görevdeyim. Bu 70. il ziyaretim. Her gittiğim ilde partisine bakmadan belediye başkanları ziyaret ediyorum. " şeklinde konuştu.
Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün'ü makamında ziyaret etti.
Artvin Başkan Emin Özgün, ziyaretinden dolayı Bakan Koç'a teşekkür ederken bu yıl ki Kafkasör Festivali'nde yapılan harcamalar ile ilgili bakanlığa gönderilen faturaların karşılığında ödenmesi gereken 50 milyar liranın ödenmesinde çıkan pürüzlerin giderilmesi için yardımda bulunmasını talep etti. Bakan Koç, Müsteşarı Mustafa Atalay'ı arayarak konuyu biran önce çözmesini istedi.
Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün Bakan Koç'a, Artvin Belediyesi'ne ait kilim atölyesinde örülen kilimlerden hediye etti. Bakan Koç, Artvin Programını müze olması beklenen eski Askerlik Şubesi binasında incelemede bulunduktan sonra Ak Parti il teşkilatını ziyaret etti. Burada Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özçelik'ten plaket alan Bakan Koç, Polis evinde yediği yemeğin ardından Artvin'den ayrıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle