Madencilik sektörü, ihracattaki yükseliş ivmesini Ekim ayında da korudu. 2012 yılını 4 milyar 182 milyon dolar ihracat ile kapatan sektör 2013 yılının onuncu ayında bu rakamı yakaladı. İMİB verilerine göre Ocak-Ekim 2013 döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24, 54 artışa imza atan madencilik sektörünün ihracatı 4 milyar 178 milyon dolara ulaştı.
Türk madencilik sektörü, Ekim ayı sonu itibari ile 10 ayda değer bazında 4 milyar 178 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 24, 54 artış sağladı. Bu dönemde ihracatın en fazla yapıldığı ilk beş ülke ise değişmeyerek, Çin, ABD, Irak, Belçika ve İtalya olarak sıralandı.
Ekim ayında 386 milyon 732 bin dolarlık ihracat yapan sektör, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 13, 82 oranında artırdı. Madencilik sektörünün toplam ihracatı içinde 184 milyon 418 bin dolarlık ihracat ile doğal taş sektörü en fazla ihracat gerçekleştiren alt sektör oldu.
Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Çin, toplam maden ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini üstlenerek Ocak-Ekim 2013 döneminde de konumunu korudu. Çin’e yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46, 44 artışla 2 milyar 53 milyon dolara ulaştı.
Madencilik sektörü, 2013 yılının on aylık döneminde Bulgaristan, Güney Kore Cumhuriyeti, Libya, Hollanda ve Azerbaycan-Nahçıvan’a yaptığı ihracatı önemli oranda arttırdı. Bu dönemde Bulgaristan’a yapılan ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 180, 20 artışla 87 milyon 881 bin dolar oldu. Aynı dönemde Güney Kore’ye yüzde 123, 65 artışla 34 milyon 764 bin dolarlık, Libya’ya yüzde 90, 42 artışla 31 milyon 684 bin dolarlık, Hollanda’ya yüzde 79, 80 artışla 59 milyon 47 bin dolarlık, Azerbaycan-Nahçıvan’a ise yüzde 65, 19 artışla 47 milyon 224 bin dolarlık maden ihracatı gerçekleştirildi.
Doğal taş ihracatı 10 Ayda 1 milyar 835 milyon dolara çıktı
Madencilik sektörünün en önemli alt bileşenlerinden olan doğal taş sektörünün Ekim ayı sonu itibariyle ihracatı, 2012 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 18, 45 artışla 1 milyar 835 milyon dolara ulaştı. Doğal taş sektöründe Ocak-Ekim 2013 döneminde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Azerbaycan-Nahçıvan oldu.
Doğal taş sektörünün, 2013 yılının on aylık döneminde Azerbaycan-Nahçıvan ve Rusya Federasyonu’na gerçekleştirdiği ihracat dikkat çekti. Ocak-Ekim 2013 döneminde Azerbaycan-Nahçıvan’a yapılan ihracat bir önceki yıla oranla yüzde 84 artışla 40 milyon 713 bin dolar oldu. Aynı dönemde Rusya Federasyonu’na yüzde 45, 12 artışla 35 milyon 251 bin dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirildi.
Metalik cevherler ihracatı yüzde 36, 45 arttı
Madencilik sektörünün önemli alt sektörlerinden metalik cevherler ihracatında da Ekim ayı sonu itibariyle yüzde 36, 45 oranında artış gerçekleşti. Ocak–Ekim 2013 döneminde metalik cevherler ihracatı 1 milyar 477 milyon dolara yükseldi. Metalik cevher ihracatında ilk üç ürün bakır, krom ve kıymetli metaller oldu.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Mehmet Özer, “Yılın son çeyreğini yaşarken sene sonuna ulaşmadan ihracat rakamlarının geldiği seviye oldukça sevindirici. Ekim ayı sonu itibari ile sektör olarak 2012 yılında yaptığımız toplam ihracatı yakaladık. Bu başarıdaki katkılarından dolayı tüm üye firmalarımızı kutluyorum. Tüm dünya gündemini meşgul eden olumsuz etkenlere rağmen ihracatta yakaladığımız bu başarı, sektörün pazarda hak ettiği yere yaklaştığının en önemli göstergelerinden biri. İMİB olarak sektörümüzün ihracatta yakaladığı ivmeyi korumaya odaklandık ve yılsonu hedeflerimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi şimdiden söyleyebilirim” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.11.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle