HopaLimanıHOPAPORT 2011 yılına göre 2012 yılında işlem hacmini ciddi oranda artırmayı başardı. Daha önceleri birkaç kalemde işlem gören HOPAPORT 2012 yılı başından itibaren bu ürün çeşitliliğini geliştirmeyi başardı. Liman yöneticiliği konusunda geçmiş iş tecrübesi ile HOPAPORT’a yeni bir ivme kazandırmayı başaran Genel Müdür Meriç Burçin Özer hedeflerinin ülkenin Kuzeydoğu ucunda alt yapısı ve imkânları ile modern bir liman olduğunu ve HOPAPORT bünyesinde gerek araç-makine parkı ve gerekse açık ve kapalı depolama alanı olduğunu ulusal ve uluslar arası ithalat ve ihracat yapan iş dünyasına tanıtmak olduğunu söyledi.
HOPAPORT bünyesinde modern bir tesis olan Tahıl terminalinde her biri bin ton kapasiteli10 adet tahıl silosu bulunuyor. Kurulduğu tarihten bu tarafa atıl kalan bu tahıl terminali limanın iş kapasitesini geliştirme projesi kapsamında yeni yeni hareketlenmeye başladı. Son olarak Rusya’nın Azov limanındanyüklediği3. bin ton buğday ile Hopa limanına gelen Orenburg isimli gemi 3 bin ton buğdayı silolara 15 saat gibi kısa bir sürede boşalttı.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer bünyelerindeki modern 10 bin ton kapasiteli tahıl terminalinin bundan sonra daha aktif kullanılacağını, özellikle Ortadoğu Ülkelerine ve Nahçıvan’a Transit depolama hizmeti vermede yeni bir döneme girdiklerini ifade ederek “HOPAPORT bundan sonra gerek ülkemizde, gerek Avrupa ve Amerika’da, gerek Kafkas ülkeleri Rusya’ya yönelik liman Hizmetleri konusunda adından sıkça bahsettirmeye devam edecektir” açıklaması yaptı.
Tahıl Terminali
Hopa Limanı içinde bulunan 1994 yılında inşa edilen tahıl terminali devir tarihine kadar hiç kullanılmamıştır. HOPAPORT limanının yapmış oldukları çalışmalarla 2011 Eylül ayında kurulduğu günden beri hiç kullanılmamış olan silo ve yükleme sistemleri elden geçirilmiş, ekipmanları kontrolü yapılmış, testler uygulanmış, revizyon ve modernizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kullanıma hazır hale gelen tesis için talep 2012 yılı başında gelmiş ve tesislerde ilk defa buğday yükü elleçlenmesi yapılmıştır. İki adet buğday gemisi limana yanaştırılmış, pnömatik sistemle gemi tahliyesi yapılarak silolarda depolanmıştır.
3. 000 ile 5. 000 ton kapasiteli nehir tipi gemiler ile Rusya’dan HOPAPORT Limanı’na gelen buğday hızlı bir yükleme ile silolardan kara nakil araçlarına yüklenmekte, başta Nahçıvan olmak üzere Orta Asya Cumhuriyetlerine kara yolu ile taşınmaktadır. Liman, tahıl gemileri için bir rıhtım ayırmakta ve gelen gemiler hiç beklemeden tahliye edilmektedir. Tüm işlemlerin otomatik sistemlerle yapılması elleçleme maliyetlerini azaltmakta ve işlemleri hızlandırmaktadır.
Tahıl terminali 18. 770 m2’lik alanda kurulu her türlü tahılın elleçlenebileceği şekilde her biri 1. 000 ton’luk 10 adet silodan oluşmaktadır. Silolar beton zemine kurulmuş çelik silolardır. Birbirinden bağımsız çalışmaktadır. Her müşteriye ait ürünler ayrı silolarda saklanmaktadır. Tahıl tahliye, aktarma ve yükleme üniteleri uzaktan kumanda sistemli Hartmann Offenbach marka 2x150 ton/saat kapasiteli ve pnömatik sistemle çalışmaktadır. Her biri 200 ton/saat kapasiteli 2 adet kamyon yükleme bunkeri ve teknik donanımları ile kapalı kasa araçlara 50 ton/saat, açık kasa araçlara 150 ton/saat yükleme yapılmaktadır. Tahıl terminalinde 2 adet 60 ton kapasiteli elektronik tır kantarı mevcuttur. HOPAPORT Limanı her zaman her türlü ihtiyaca cevap verecek konum ve artan yük trafiğine göre de gerekli yatırımları yapmıştır.
HOPAPORT Limanı yeni yatırım planı ile farklı ürünlerin Türkiye’nin doğu bölgelerine dağıtımı ve transit ticaret olanaklarının geliştirilmesi konusunda kapasite artırıcı ve yeni hizmet olanakları yaratıcı yatırımlara devam etmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.03.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle