Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çoruh Üniversitesi; barajların yaban hayatına etkilerini tespit etmek amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı'nda başlatılan proje kapsamında bölgedeki yaban keçilere verici de takılarak, 3 yıl boyunca izlenmeleri planlanıyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, projenin sonuçlanmasıyla birlikte barajların yaban hayatına etkilerinin net bir şekilde ortaya çıkacağını söyledi. Özyanık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Artvin Çoruh Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan çalışmanın, Doç. Dr. Bülent Sağlam önderliğinde, Çoruh Vadisi ve Verçenik Dağı yaban hayatı geliştirme sahasında yürütüldüğünü kaydetti. Ahmet Özyanık, şunları söyledi: "Barajların yaban hayatına etkilerinin ortaya konulması amacıyla başlatılan bu çalışmada yörede yayılış gösteren yaban keçisi (capra aegagrus) ve çengel boynuzlu dağ keçisi (rupicapra rupicapra)'nin hedef türler olarak ele alınması planlanmaktadır. Bu projenin temel amacı; yörede yapımına devam edilen barajların yaban hayatına ve özellikle hedef türlere olan etkilerinin tespit edilmesi, yaban hayatı açısından baraj inşaatları başlamadan önce alınması kararlaştırılan tedbirlerin izlenmesi, bunun ötesinde hem baraj yapımında hem de baraj yapımından sonra ne tür ilave önlemlerin alınabileceğinin ortaya koyulmasıdır. "
Keçilere Verici Takılacak
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, proje kapsamında bölgedeki 10 yaban keçisi (4 erkek, 4 dişi, 2 genç) ile 10 çengel boynuzlu dağ keçisine (4 erkek, 4 dişi, 2 genç) GPS'li verici takılacağını, bu sayede üç yıl boyunca izlenmelerinin planlandığını da söyledi. Özyanık, "Bu kapsamda halen 2 erkek ve 1 dişi (yavrulu) birey izlenmektedir" dedi. Alanın vejetasyon tipleri haritası ile habitat tipleri haritasının ve arazi kullanım haritalarının sayısal olarak hazırlanacağını da kaydeden Ahmet Özyanık, şöyle devam etti:
Veri Tabanı Oluşturulacak
"Elde edilen gözlem sonuçları sayısal haritalara işlenerek yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin popülasyon yoğunluğu ve mevsimsel alan kullanım haritaları ortaya koyulacaktır. Uydu görüntüleri ve topografik haritalar yardımıyla ve yersel ölçümlerle hedef türlerin habitatlarına ilişkin veriler elde edilecektir. Yapılan gözlem ve GPS'li vericilerden elde edilecek olan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak bir veri tabanı oluşturulacaktır. Bu veri tabanından ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'den faydalanılarak alanla ilgili çeşitli sorgulama ve konumsal analizler yapılacaktır. Tüm verilerin ve konumsal analizlerin sonucunda her bir habitat parçası için Habitat Uygunluk İndisi (HUİ) de tespit edilecektir. "
Barajların Etkileri Belirlenecek
Habitat Uygunluk İndisleri ve diğer veriler ışığında mutlak korunması gereken alanların, tampon veya geçiş bölgeleri ile gelişme bölgelerinin tespit edilmeye çalışılacağının altını çizen Özyanık, "Daha sonra ağırlıklı olarak habitat kullanımı ve populasyon durumu değişiklikleri göz önüne alınarak barajların etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır. Diğer yandan yaban hayatı çalışmalarında yılın farklı mevsimlerinde gözlemlerin yapılabilmesi çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda arazi çalışmaları çalışma takviminde de belirtildiği üzere ayda en az bir, bazen iki defa olmak üzere 5-8 günlük gözlemler ve araştırmalar şeklinde gerçekleştirilmiştir. Verçenik Dağı YHGS' de hem fotokapan hem de doğrudan gözlemlerle hedef türe ait bireylerin yakalanması için uygun noktalar tespit edilmiş ve bu noktalarda yakalama çalışmaları devam etmektedir" dedi.
Bakanlık Her Türlü Desteği Verdi
Çalışmalar esnasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün; araştırmalar için gerekli izinlerin verilmesinin yanı sıra, yerelde ulaşım ve insan kaynağı sağlanması, alanda hedef türlerin izlenmesi amacıyla GPS'li tasmaların ve foto kapanların temin edilmesi, tasmaların takılması çalışmalarında eleman ve malzeme desteği verilmesi, alandan kan, doku, kıl, dışkı gibi örneklerin alınması ve analizlerinin yapılması için gerekli malzeme ve araç gereç ihtiyacının giderilmesi gibi ihtiyaçları giderdiği bildirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.10.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle