Artvin’de insan sağlığını ciddi derecede tehdit eden özelliklede Ardanuç bölgesinde daha tehlikeli olan kene ile mücadele kapsamında farklı bir yöntem daha geliştirildi. Tam bir kene avcısı olarak bilinen Keklikler doğaya bırakılarak kene olayının önüne geçilmeye çalışılıyor.
Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Cevizli köyünde Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Artvin Çoruh Üniversitesi ve Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği'nin ortaklaşa yaptığı organizasyon ile kene avcısı olduğu bilinen bin adet kınalı keklik, doğayla buluştu.
Cevizli köyü halkının çok istemeleri üzerine, Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği'nin de av yasağı kapsamına alınan köyde, doğaya salınan kekliklerle ilgili bilgi veren Artvin Çoruh Üniversitesi Artvin Meslek Yüksek Okulu Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Görevlisi Yasin Uçarlı, şunları kaydetti: "Doğada habitatlar ve bunların içinde bulunan canlılar söz konusu ve bunları ortaya koyabilmek için, arasındaki dengenin bazen insan eliyle bozulması söz konusu olabiliyor. Bunu yine biz insan eliyle tekrar doğal denge oluşması anlamında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hem kene ile mücadele. hem de değişik zararlılarla mücadelede bu tarz biyolojik canlıların kullanılması, bizim özelikle üzerinde durduğumuz noktalardan bir tanesi ve burada bugün çok güzel bir etkinlikle hep birlikte bu etkinliği gerçekleştirdik. "
Son 15-20 yıldır avcı derneklerinin de yaban hayatını destek verdiğini belirten Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman, "Yaban hayatı destek için her türlü imkân ve olanağı veriyoruz. Amacımız yine bizim içindir, eğer doğaya bu tür faaliyetler göstermezsek etkinliklere katılmasak av bulamayacağız, av bulabilmek için üretimi desteklememiz gerekiyor. Bundan dolayı Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü'nün bünyesindeki tüm etkinliklere dahil oluyoruz" dedi.
Köylülerden kekliklerin köylerine bırakılması konusunda çok ciddi istek geldiğini belirten Artvin Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde Orman Mühendisi olarak çalışan Mevlüt Özyanık, " Köylü ısrarcı olması dolayısıyla av komisyonunda buranın yasaklanması konusunda karar alınarak, bin adet kekliğimizi doğayla buluşturmuş olduk. Keneyle mücadele ve diğer birçok biyolojik çeşitlilikle mücadelede ön planda olan bir hayvan türü olması münasebetiyle, doğadaki ekolojik dengeyi sağlamak için bu tür ufak, sevgi dolu müdahalelerimizle çalışmalarımıza milli parklar olarak devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.07.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle