Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’ın büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıyla 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona erdiği, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleriyle, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katıldığı bildirilen gerekçede, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyelerinin ise köye dönüştürüldüğü belirtildi. Buna göre Artvin’in 4 beldesinden 3’ü köy statüsüne geçiyor. Bu beldelerde birden fazla köy kurulması planlanıyor. Artvin’in 3 beldesi yaklaşık 4 yıl önce yine hükümetin planladığı beldelerin kapatılması çalışmasında son anda turizm bölgeleri olmaları sebebiyle kapatılmaktan son anda kurtulmuşlardı. Şimdi hükümetin bu çalışması yasallaşırsa ikinci kez kapatılma tehlikesi ile karşı karşıyalar. Her üç beldenin de belediye başkanları yasa çalışmalarına tepki gösteriyorlar.
Tasarı TBMM alt komisyonunda
TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıyla 56 milyon kişi, büyükşehir belediye sınırları içinde yer alacak. Tasarı 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona ermesini öngörüyor. Tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köyler mevcut personeli, taşınır ve taşınmaz malları, iş makineleri ve diğer araçları, borç ve alacaklarını kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ilçe belediyelerine bildirmek zorunda olacak. Personel ve mallar büyükşehir belediyelerine devredilecek. Kapatılan il belediyesinin malları ise büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasında paylaştırılacak.
Kanun ile tüzel kişiliği kaldırılan köylerde görev yapan geçici ve gönüllü köy korucuları halen görev yaptıkları yerlerde görev yapmaya devam edecekler. Kendilerine tanınan haklardan aynen yararlanmayı sürdürecekler. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre nüfusu 2 binin altında olan 559 belediye ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere köye dönüştürülecek. Bu belediyelerin personel, mal, borç ve alacakları il özel idaresine devredilecek.
Damar, Meydancık ve Kılıçkaya köy olacak mı?
TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıyla birlikte Artvin’de de sosyal hayatımızda birçok değişiklik olacak. Artvin’in Murgul ilçesine bağlı olan Damar beldesi ile Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya ve Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldeleri kanunun yasallaşması durumunda köy olacaklar. Bu beldelerimizde birden fazla köy olması planlanırken köylere dönüştürülmesi düşünülen beldelerin başkanlarından hükümete büyük tepki yağıyor.
Belediye Başkanı Yaşar İnal: Bizim suçumuz ne? Hükümet yanlış yapıyor!
Murgul ilçesine bağlı olan Damar beldesi nüfusu 2 binin altında bulunan beldelerimizden biri. Kanun taslağı yasallaşırsa eğer köy olacak beldelerden biri. Bu beldemizde de birden fazla köy kurulması planlanıyor. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Yaşar İnal, yaptığı açıklamada hükümeti eleştirdiğini ifade ederken suçlarının ne olduğunu, sordu. Başkan Yaşar İnal; “ Şuanda komisyonda tartışılıyor. Komisyonlarda tartışıldıktan sonra komisyondan aynı şekilde çıkarsa genel kurula gidecek. Genel kurulda da onaylanırsa yasallaşmış olacak. Ancak bu konunun ben geçeceğine inanmıyorum. Biliyorsunuz yerel seçimlerin öne alınması konusu da aynı oldu. Herkes geçer dedi, ancak geçmedi. Bununda geçeceğine inanmıyorum. Ben hükümeti bu konuda eleştiriyorum. Bizler ülkemizin ücra köşelerinde bölgelerimizi yönetmeye çalışan kişileriz. Ak Partiliyiz. Ak Parti iktidarının bunları yapması da açıkçası bizleri üzüyor. Konu hakkında biran önce hatadan dönülmesi gerekiyor. Açıkçası çok üzgünüz. Bu beldemizin tarihinin yok olması anlamına geliyor ve bunu kabullenmiyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu hatadan dönüleceğini düşünüyoruz. ” şeklinde konuştu.
Meydancık Belediye Başkanı: Meydancık’ın pimini çekiyorlar
Meydancık beldesi de yine nüfusu iki binin altındaki beldelerden. Köklü bir geçmişe sahip olan beldenin köy yapılmasının gündemde olması bölge halkının tepkisini çekiyor. Bölge halkı adına açıklama yapan Meydancık Belediye Başkanı Nihat Acar ise yaptığı açıklamada kanunun yasallaşması durumunda küçük beldelerin piminin çekileceğini iddia ederek, ülkenin ücra noktalarında devletin hizmetlerini götüren beldelerin belediyelerinin kapatılmasının vatandaşın mağdur edilmesi anlamına geleceğini savundu. “ Beldeler kapatılırsa merkeze uzağız. Pimi çekilmiş olur. Her iki milletvekilimiz ile de görüştük. Olayın hassasiyetini anlattık. Demokratik hakkıdır belediye. İnsanların iradesine yanlış yapılıyor. Bölgenin yok olması anlamına geliyor. Meydancık belediyesi vatandaşımız tarafından ilk resmi daire olarak görülüyor. Tüm birimlerle ilk adım belediyedir. Sağlık, ulaşım vs. Hepsinde vatandaşın ilk başvurduğu kurumuz. Meydancık halkımızda bu olayı karşıdır. Referandum yapılsa halkımızın çok büyük bir bölümü karşı çıkar. Biz her şeye rağmen mücadelemizi sürdürüyoruz ve bu hatadan dönüleceğini düşünüyoruz. Biz Meydancık beldesini 2011 yılında turizmde öncelikli yerler kapsamına aldırdık. Artvin’e 90 kilometre, Şavşat’a 45 kilometre uzaklıktayız. Bu vesile ile hizmeti almamız zor görünüyor. Halkımızın mağdur olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Meydancık beldesi sınır bölgesidir. Stratejik bir bölgeyiz. Kapatılmaması lazım. Hükümetin bütün bunları dikkate alması gerekiyor. Ayrıca da bu tür illerde ücra yerlerde bulunan beldelerin kapatılmasını mantıklı bulmuyoruz. Halkın mağdur edilmesi anlamına geleceğini düşünüyoruz. Hükümetin hatadan döneceğini ve konunun yasallaşmayacağına inanıyoruz. Sonuna kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. ”şeklinde konuştu.
Kılıçkaya belediye başkanı Erdoğan Gazihan: Halk cezalandırılıyor
Yusufeli ilçesi Kılıçkaya Beldesi de yine kapatılması gündemde olan belediyeler arasında. Köy olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kılıçkaya beldesi 100 yılı aşkın bir süredir halkına belediye olarak hizmet veren belde. Şimdi bu belde ikinci kez kapatılma ile karşı karşıya. Kılıçkaya Belediyesi Başkanı Erdoğan Gazihan ise yapılan çalışmaya hem tepkili hem de beldesinin nüfusunu 2 binin üzerine çıkarmak için çalışan bir başkan. Şuan belediyenin nüfusunu Bin 650 yapan başkan adrese dayalı sistemde nüfusunu 2 binin üzerine çıkarmaya gayret gösteriyor. Kanun yasallaşmadan bunu yetiştirmeye gayret gösteren başkan Erdoğan Gazihan yaptığı açıklamada; “ Ankara’ya toplantıya gittik. Henüz tam net değil. Yapılan çalışmanın yanlış olacağını Ankara’da anlattık. Beldemizin köklü bir belde olduğunu ve geçmişinin yüz yılı aştığını anlattık. Buna karşın yine de tedbirlerimizi alıyoruz. Nüfusumuzun 2 bini yakalamasına çalışıyoruz. Şuanda adrese dayalı nüfus sisteminde yazın nüfusumuz bin 212 idi. Şuanda bin 650’ye çıkardık. 2 Bin yapacağız. 100 yılı aşkın bir süredir hizmet eden bir belediyenin köy yapılmasını bu yörede belediye hizmetlerini almaya alışmış bir halkın mağdur edilmesi anlamına geldiğine inanıyoruz. Bu çalışma ile yerel yönetimleri hiçe sayılır. Belde belediyelerinin kapanması yanlış olur. İlçeye ve köylere uzak bir beldeyiz. O vakit insanlar hizmeti nasıl alacaklar. Bunu düşünmenin bile yanlış olduğuna inanıyoruz. Biz son ana kadar mücadelemizi sürdürüyoruz. İnsanlar siyasallaşmadan bu konuda mücadele etmek istiyor. Ve beldenin kapanmasını istemiyor. Gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Nüfus potansiyelimiz var. Yazın 5 bin kişi oluyoruz. Elimizdeki okul ve kurumlar hizmet verdiğimiz halde nüfustan sayılmıyor. Bunlarında nüfustan sayılması gerektiğine inanıyoruz. Henüz hiçbir şey bitmedi, ancak ilimizi temsil eden vekillerinde bu konuda mücadele etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bu konuyu siyaset üstü değerlendirmek ve buna göre mücadele etmek gerekiyor. ”ifadelerini kullandı.
Beldelerin kendilerini kurtarma çalışmaları sürerken, halkın da TBMM’de konunun yasallaşmaması için sivil toplum kuruluşları aracılığıyla mücadelesi sürüyor. Bakalım halk mı yoksa konunun yasallaşmasını isteyen hükümet mi kazanacak, bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.10.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle