Anayasa Mahkemesi, 2014 Mart seçimleriyle birlikte işlevini tamamen yitirecek olan belde belediyeleri ile ilgili iptal başvurusunu reddetti.
2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerle birlikte Türkiye genelinde 13 yeni Büyükşehir Belediyesi oluşturulacak. Aynı kanunla bin 815 belde belediyesi de tüm işlevini yitirerek kapanacak. Böylelikle mevcut belediye başkanlarının da görev süresi dolmuş olacak ve bu beldelerin son belediye başkanları da bu isimler olmuş olacak.
Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık, Murgul ilçesine bağlı Damar ve Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya olmak üzere 3 belde böylelikle kapanmış olacak; ancak Damar Belediye Başkanı Yaşar İnal ise yaptığı açıklama ile belediye olarak İdari Mahkemeye başvurduklarını ve sonucunu beklediklerini açıklarken, kendileri için sürecin devam ettiğini ifade etti.
İlimizdeki 3 beldenin tüm ülke kapanmasını sağlayacak olan bu yasa ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin imza koyduğu Avrupa Yerel Özerklik Şartı Anlaşmasına ve anayasanın bazı maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptali için bu yıl Ocak ayında Anayasa Mahkemesi’ne gitmişti. CHP Parti Meclisi Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi ile CHP’li Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar, 2014 Mart ayında işlevini tamamen yitirecek olan daha önce kapatılanlarla birlikte sayıları 1815’i bulan belde belediyesinin başkanlarını parti ayrımı yapmaksızın harekete geçirmişti.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı dava üzerine on üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulmasına ilişkin kanunun, yalnızca geçici birinci maddesinin 27. fıkrasını Anayasaya aykırı buldu, diğer iptal istemlerini ise reddetti. Yüksek Mahkeme, 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptaline ilişkin CHP’nin açtığı davayı önceki akşam esastan görüşerek karara bağladı. 6360 sayılı Kanun´un geçici birinci maddesinin 27. fıkrasını Anayasaya aykırı bulan Yüksek Mahkeme, diğer iptal istemlerini ise reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, beldelerin kapanmasını kesinleştirdi.
Kararın çıkmasının ardından bir değerlendirme yapan kapanacak beldelerden birisi olacak olan Meydancık Belde Belediye Başkanı Nihat Acar, iç hukuk tamamen tükendikten sonra AİHM’e gideceklerini daha önce açıklamıştı. Kılıçkaya Belde Belediye Başkanı Erdoğan Gazihan’da iç hukuk mahkemeleri sona erdikten sonra ülkemizdeki kapanan diğer belde belediyeleri ile birlikte süreci değerlendireceklerini ifade etti. Damar Belde Belediye Başkanı Yaşar İnal ise kendileri için sürecin devam ettiğini ve İdari Mahkeme kararını beklediklerini açıkladı.
Başkanlar görüşlerini açıkladılar
Konuyla ilgili görüştüğümüz belde belediye başkanlarından Nihat Acar kısa bir açıklama yaparak; “ Yeni yasada iç hukuk yolları tükenmeden AİHM’e gidemiyorsunuz. Şu anda Anayasa Mahkemesinin kararıyla iç hukuk yolları tamamen tükenmiş görünüyor. Biz Meydancık Belde Belediyesi olarak AİHM’e gideceğiz. Şunu da söyleyeyim ki; bazı beldeler var ki kapatılmasında sakınca yok. Olsa da olur olmasa da olur beldeler var. Örneğin Karadeniz’de, Ege’de, Akdeniz’de, İç Anadolu’da olsun birbirine yakın, yerleşim yerlerinin yanında beldeler olmasın. Ama bizim gibi İlçe Merkezi’ne 50 kilometre uzaklıkta, il Merkezine 85 kilometre mesafede sınırda bir yerleşim olarak belde kalmalıydık. Çünkü burada boş tabela bile assanız insanlar bundan büyük cesaret almakta ve burada ikametini sürdürmektedir. Bizim kapatılmamız bence büyük bir hatadır. Bu halkın kesinlikle beldeye ihtiyacı vardır. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. ” dedi.
Nihat Acar açıklamasının devamında ise; “ Ben bu kararı köylerin boşaltılması, insanları şehre göç ettirme politikası olarak değerlendiriyorum. Buraları insansızlaştırılıyor. Bunu görmemek için kör, anlamamak için en hafif deyimle saf olmak lazım. Ben bunu kesinlikle doğru bulmuyorum. Üstelik Meydancık Beldesi ‘turizm alanı’ ilan edilmiş çok özel bir bölgedir. Burada makinelerimiz, itfaiyemiz araçlarımız var. Yangın çıktığında anında müdahaleyi belediye yapıyor. En yakın yer Şavşat’ta 50 kilometre mesafeden gelene kadar her şey kül olur. Bu insanlara yazık oluyor. Ben bunun acısını daha çok yöreden göç edip şehirlerde sefil duruma düşecek olan yöre insanlarının çekeceğini düşünüyorum” dedi.
Meydancık Belediye Başkanı: Meydancık’ın pimini çekiyorlar
Meydancık beldesi de yine nüfusu iki binin altındaki beldelerden. Köklü bir geçmişe sahip olan beldenin köy yapılmasının gündemde olması bölge halkının tepkisini çekiyor. Bölge halkı adına açıklama yapan Meydancık Belediye Başkanı Nihat Acar yaptığı açıklamada küçük beldelerin piminin çekildiğini iddia ederek, ülkenin ücra noktalarında devletin hizmetlerini götüren beldelerin belediyelerinin kapatılmasının vatandaşın mağdur edilmesi anlamına geleceğini savundu. Acar; “ Beldeler kapatılırsa merkeze uzağız. Pimimiz çekilmiş olur. İnsanların iradesine yanlış yapılıyor. Bölgenin yok olması anlamına geliyor. Meydancık belediyesi vatandaşımız tarafından ilk resmi daire olarak görülüyor. Tüm birimlerle ilk adım belediyedir. Sağlık, ulaşım vs. Hepsinde vatandaşın ilk başvurduğu kurumuz. Meydancık halkımızda bu olayı karşıdır. Referandum yapılsa halkımızın çok büyük bir bölümü karşı çıkar. Biz Meydancık beldesini 2011 yılında turizmde öncelikli yerler kapsamına aldırdık. Artvin’e 90 kilometre, Şavşat’a 45 kilometre uzaklıktayız. Bu vesile ile hizmeti almamız zor görünüyor. Halkımızın mağdur olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Meydancık beldesi sınır bölgesidir. Stratejik bir bölgeyiz. Kapatılmaması lazım. Hükümetin bütün bunları dikkate alması gerekiyor. Ayrıca da bu tür illerde ücra yerlerde bulunan beldelerin kapatılmasını mantıklı bulmuyoruz. Halkın mağdur edilmesi anlamına geleceğini düşünüyoruz. Sonuna kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz. ”şeklinde konuştu.
Kılıçkaya belediye başkanı Erdoğan Gazihan: Halk cezalandırılıyor
Yusufeli ilçesi Kılıçkaya Beldesi de yine kapatılan belediyeler arasında. Köy olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Kılıçkaya beldesi 100 yılı aşkın bir süredir halkına belediye olarak hizmet veren belde. Şimdi bu belde ikinci kez kapatılma ile karşı karşıya. Kılıçkaya Belediyesi Başkanı Erdoğan Gazihan ise tepkili. Gazihan; “100 yılı aşkın bir süredir hizmet eden bir belediyenin köy yapılmasını bu yörede belediye hizmetlerini almaya alışmış bir halkın mağdur edilmesi anlamına geldiğine inanıyoruz. Bu çalışma ile yerel yönetimleri hiçe sayılıyor. Belde belediyelerinin kapanması yanlış olur. İlçeye ve köylere uzak bir beldeyiz. O vakit insanlar hizmeti nasıl alacaklar. Bunu düşünmenin bile yanlış olduğuna inanıyoruz. Biz son ana kadar mücadelemizi sürdürüyoruz. İnsanlar siyasallaşmadan bu konuda mücadele etmek istiyor. Ve beldenin kapanmasını istemiyor. ”ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Yaşar İnal: Halen ümidim var
Murgul ilçesine bağlı olan Damar beldesi nüfusu 2 binin altında bulunan beldelerimizden biri. Anayasa Mahkemesinin bu kararı ile köy olacak beldelerden biri. Bu beldemizde de birden fazla köy kurulması planlanıyor. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Yaşar İnal, yaptığı açıklamada kararın yanlışlığını düşünürken kendileri için ise her şeyin bitmediğini ifade etti. İdari Mahkeme sürecinin kendileri için devam ettiğini hatırlatan Yaşar İnal, kendilerinin kanun teklif edilmeden önce iki bin rakamının üzerinde olması sebebiyle Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar gereğince kapatılacak belediyeler arasında olmayacaklarına inandığını açıkladı. Başkan İnal; “ Bizim için süreç halen devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar bizi üzmüştür. Ancak biz mücadelemizi sürdürmek zorundayız. Bizim İdari Mahkemeye açtığımız bir dava vardır. Kanun teklifinden önce biz 2 bin rakamını geçmiştik. Bu sebepten dolayı bu kanun ile biz kapatılmamalıyız. Gerek turizm bölgesi olmamız gerekse de 2 bin rakamını geçmemiz sebebiyle idari mahkeme bizi haklı görerek kapatmayacaktır. Süreç devam ediyor. Sonucu hep birlikte göreceğiz. İnancım odur ki kesinlikle kapanmayacağız. ”şeklinde konuştu.
Artvin’de bulunan 4 beldeden üçü böylece büyük bir ihtimalle Anayasa Mahkemesi kararından sonra kapanacak. Buna göre Yusufeli- Kılıçkaya, Murgul- Damar ve Şavşat –Meydancık beldeleri artık belde statülerini kaybederek köy statüsüne düşecekler. Damar beldesi İdari Mahkeme sonucunu beklerken, diğer iki beldenin ise şansı çok düşük olarak görülüyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.09.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle