Doğu Karadeniz'den 11 Ayda 1,5 Milyar Dolarlık İhracat Yapıldı
06/12/2011 17:30
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize, Artvin Ve Gümüşhane İllerinden, Bu Yılın İlk 11 Ayında 1 Milyar 440 Milyon 482 Bin 543 Dolarlık İhracat Gerçekleşti.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden, bu yılın ilk 11 ayında 1 milyar 440 milyon 482 bin 543 dolarlık ihracat gerçekleşti.
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB)'nden yapılan açıklamaya göre; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden bu yılın ilk 11 ayında (Ocak-Kasım) 1 milyar 440 milyon 482 bin 543 dolarlık ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 4 ilin ihracatında yüzde 14, 2'lik artış olduğu bildirildi.
İller bazında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla Trabzon'un ihracatında yüzde 14, 1, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 15, 7 ve Artvin'in ihracatında yüzde 7, 5 artış olurken, Gümüşhane'den yapılan ihracatta ise yüzde 32, 5 düşüş yaşandı.
Bölgeden yapılan ihracatın ürün sıralamasında, 624 milyon 85 bin 65 dolarlık tutarla fındık ve mamulleri birinci, 317 milyon 431 bin 624 dolarla yaş meyve sebze ürünleri ikinci ve 265 milyon 81 bin 584 dolarla madencilik ürünleri üçüncü sırada yer aldı. Bölgeden, yılın ilk 11 ayında 95 değişik ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracatın olduğu ilk beş ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, Fransa ve İtalya oldu.
DKİB Başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, 11 aylık ihracatta görülen artışta en önemli etkenin tarımsal ürünlerde ihraç fiyatlarının bir önceki sezona göre yükselmesi olduğunu belirtti. Gürdoğan, şunları ifade etti: "İhracatta yaşanan bu artışın sürdürülebilir kılınması, Avrupa piyasalarında yaşanan kriz etkilerinden bölge ihracatçılarımızın olumsuz etkilenmemeleri için alternatif pazarların cazip hale getirilmesi ve hepsinden önemlisi de yakınlık avantajına sahip olduğumuz ülke pazarlarında kalıcı olabilmemiz açısından, aylarca sürekli talep ettiğimiz Sochi Limanı'na alternatif Adler (Imeretinsky) Limanı'nın açılması, Rusya piyasasına 45 saatte karayolu ile ulaşmamızı sağlayacak Abhazya kapısının ülkemiz garantörlüğünde açılması ve özellikle KOBİ statüsünde bulunan ihracatçılarımızın, gelişen ülke piyasalarında kalıcı olabilmeleri açsından Rusya Federasyonu ve hinterlandı Türk Cumhuriyetlerinde imalat faaliyetinde bulanacağımız devletimiz garantörlüğünde, organize sanayi bölgelerinin geliştirilmesi konularının ivedilikle hayata geçirilmesi konusunda yetkililerin yardımlarını talep etmekteyiz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.12.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle