Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2009 yılı Ocak-Mart aylarında yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 34 düştü.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden (DKİB) yapılan açıklamada, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2009 yılı Ocak-Mart aylarında 205 milyon 232 bin 25 dolarlık ihracat yapıldığı bildirildi. Bu yılın ilk üç ayındaki ihracatta, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 oranında düşüş yaşandığı belirtildi.
Doğu Karadeniz'de, Trabzon 156 milyon 528 bin 51 dolar ile en fazla ihracat yapan il olurken, 43 milyon 31 bin 675 dolar ile Rize ikinci, 5 milyon 672 bin 300 dolarla da Artvin üçüncü sırada yer aldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Trabzon ihracatında yüzde 31, Rize'de yüzde 40 ve Artvin'de de yüzde 51 oranında düşüş oldu. Trabzon, Rize ve Artvin'den gerçekleşen ihracatın ürün sıralaması ise fındık ve mamulleri, yaş meyve sebze ile madencilik ürünleri şeklinde oldu.
Ürün grubu olarak en büyük düşüş ise yüzde 52 ile fındık ve mamulleri sektöründe yaşandı. Bu sektörü yüzde 47 düzeyindeki düşüş oranıyla sanayi sektörü izledi. Diğer tarım ürünleri ve özellikle yaş meyve sebze ürünleri ihracatında ise yüzde 55 düzeyinde artış yaşandı. Bu artışta da en önemli etkenin özellikle yakın komşu ülkelerde görülen ağır ekonomik kriz etkileri nedeniyle rakip ülkelerin bu piyasalardan çekilmesi sonucu doğan talebin Türk ihracatçıları tarafından karşılanmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
SİYASİLERE 'POLEMİKLERİ BIRAKIN' ÇAĞRISI
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta yaşanan düşüşün kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi. Gürdoğan, en önemli beklentilerinin yerel seçim sonucundan iktidar ve muhalefetin verilen mesajları iyi algılayıp buna göre politikalar oluşturulması olduğunu kaydetti.
İhracatçıların öncelikli sorunlarının finansman sıkıntısı olduğunun altını çizen Gürdoğan, teminat sorunları nedeniyle sıfır faizli kredilerin dahi kullanımında sıkıntılar yaşandığına değindi. Gürdoğan, bu konuda ivedilikle yeni bir kredi garanti fonu ihdas edilerek, ihracatçıların ipotek ve teminatının bu fon tarafından üstlenilerek kredi kullanmalarına imkân sağlanması gerektiğini savundu.
Gürdoğan, hükümet ve siyasilerden beklentilerinin; polemikleri bir tarafa bırakarak muhalefet ve hükümetiyle el ele verip ülkeyi kriz ortamından kurtaracak politikaları uygulamaya koymaları, reel kesimin önünü açacak politikalar üretmeleri olduğunu sözlerine ekledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.04.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle