Büyük Üstat Yaşar Turna Mezarı Başında Anıldı

20/10/2011 09:17

Yaşar Turna, Ölümünün 21. Yıldönümünde Anıldı.


Haber: Necmettin Numanoğlu







Arhavi'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan, büyük üstat merhum Yaşar Turna, ölümünün 21. yılında mezarı başında sevenleri tarafından anıldı. Laz Kültür ve Turizm Derneği tarafından organize edilen Anma törenine Ailesi, sevenleri ve Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu'da katıldı. Merhum Yaşar Turna'nın mezarı başında özgeçmişi okunduktan sonra Kuran-ı Kerim ve dualar okundu, sevenleri tarafından konuşmalar yapıldı.

Yaşar Turna'yı tanımak, onu anlamak ve anmak adına düzenlenen programa her geçen yıl daha da çok katılım sağlanarak anma töreni gerçekleştirilmekte. 1970'li yılların önemli kemençe üstadı olan Yaşar Turna yaşam hikayesi, törene katılanlar tarafından ilgi ile dinlendi. Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Yaşar Turna'nın Arhavi için ve ülkemiz için bir değer olduğunu ve bu değerin nesilden nesile yaşatılması gerektiğini belirtti. Hekimoğlu "Merhum Yaşar Turna dönemin önemli sanatçılarından biri idi. Zor şartlar altında sanat hayatını idame ettirme ve yaşatmak için önemli çalışmalar içerisinde idi. Düşünün ki 1970'li ve 80'li yıllarda almış olduğu uluslararası davetlerle kemençe kültürünü ve sanatını tanıtmıştır. Nitekim Amerika Birleşik Devletlerinde ve Almanya da o dönemin tanınan sanatçıları içerisinde idi. Ben Merhum Yaşar Turna'yı bir kez daha rahmetle anıyor, burada bulunan çok değerli ailesine tekrar başsağlığı diliyorum" dedi.

Anma programının sonunda Yaşar Turna'yı kendine örnek almış onun yanında kemençe eğitimi almış olan ve halen kemençe yapımı ile ilgilenen Metin Kuru, Yaşar Turna yı saygı ve sevgiyle andığını kendisinden kemençe konusunda önemli dersler aldığını belirtti. Kuru, merhum Yaşar Turna'ya ait olan kemençesi ile çok sevdiği birkaç şarkısını da okudu.

YAŞAR TURNA KİMDİR?

(Arhavi, Artvin, 1931-1990) Laz kemençeci. İlk ve ortaöğrenimini Arhavi'de tamamladı. Rizeli bir kemençeciye olan hayranlığı sonunda, kemençeye merak sardı. Kemençe çalmaya çok küçük yaşta başlamasına rağmen kısa sürede ustalaştı. Kendi kendine bir kemençe yapıp çalmaya başlayan Yaşar Turna, 18 yaşına geldiğinde artık bir kemençe ustasıydı. "Kemençeci Yaşar" namıyla ünlendi ve bu namı onun asıl adını geride bıraktı. 1970'li yıllardan itibaren "Kemençeci Yaşar" ve "Arkaburi Yaşari (Arhavili Yaşar)" namlarıyla tanındı. Arhavi'de kurduğu Folklor Derneği bünyesinde gençleri halk oyunları konusunda yetiştirdi. Çeşitli halk oyunları ekiplerine Laz horonlarını çalıştırdı. Söylediği geleneksel Laz ezgileri Doğu Karadeniz bölgesinde popüler hale geldi. Türkiye'de "ilk Lazca plağı" çıkartarak (1968) Laz müziğinin tanınmasına büyük katkı sağladı. Derlediği Lazca türküleri, kendisine özgü tavrı ile yorumlayarak o ezgilerin bugüne kadar gelmesini sağladı. Türkiye ve dünyada çok sayıda festivalde horon ekiplerine kemençesi ile eşlik etti. Kemençeci Yaşar, aynı zamanda kemençe yapım ustası idi. Yapım tekniğinde kemençenin klavye kısmını uzun tutarak yaygın olanın aksine melodik yapısını genişletti ve horonun yanı sıra şarkı ve türkülere de eşlik edebilir hale getirdi. 1970'li yılların ortalarından itibaren dönemin Karadeniz müziği yaptığını iddia eden kişilere çok sayıda beste ve Laz müziği derlemelerini verdi. Ancak kayıtlarda hiçbir şekilde Yaşar Turna adı geçmedi. Yaptığı kemençelerle Amerikalı kimi sanatçıların ilgisini çekerek birçok sipariş aldı ve bu sayede kemençenin dünya çapında tanınmasına katkıda bulundu. Birçok ödül, onur belgesi, plaket sahibi olan Kemençeci Yaşar, 12 Ekim 1990 tarihinde Arhavi'de öldü. Evli ve beş çocuk babası idi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.10.2011 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Yaşar Turna Mezarı Başında Anıldı...
 » Artvinliler Dev Konsere Hazırlanıyo...
 » Sanatçı Volkan Konak, Geçen Hafta Y...
 » 4. Horona Davetteki Çoşku Görülmeye...
 » Karabel Karadenizlilerle Çoştu...
 » Unutmadık, Unutmayacağız...
 » Arhavi Sahilinde Göz Kamaştıran Pro...
 » Denizin Çocuğu Giderken Çernobil So...
 » Erkan Ocaklı, Yoğun Bakımda...
 » Marsis Albümü Çıktı...
 » Artvin'in Yaban Hayatı Fotoğraflanı...
 » Hopalılar İstanbulda Buluşuyor...
 » Trabzon'da Büyük Ödül Töreni...
 » Ülkü Önal Artvin'de Zeytinlik Köyün...
 » Arhavi Kendine Yakışanı Yaptı...
 » Başkan Özgün Üniversite Öğrencileri...
 » Akparti Artvin İl Danışma Toplantıs...
 » Bu Acıya Yürek Dayanmaz...
 » Bir Futbol Efsanesi Şenol Birol'un...
 » Erkan Ocaklı Şarkıları İle Yaşayaca...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...