Karadeniz müziğinin unutulmaz sesi Erkan Ocaklı yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Karadeniz müziğinin unutulmaz sesi Erkan Ocaklı yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. İstanbul'da pankreas kanseri dolayısıyla tedavi gören ünlü türkücünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Yaklaşık bir buçuk ay önce verdiği son röportajında vefasızlıktan yakınan Ocaklı "Bir klipim bile yok" demişti. İstanbul'da pankreas kanseri dolayısıyla tedavi gören ünlü türkücünün durumunun ağır olduğu öğrenildi. Yaklaşık olarak bir bucuk ay önce gazetemize verdiği son röportajında vefasızlıktan yakınan Ocaklı "Bir klipim bile yok" demişti.
İşte yaşam mücadelesi veren Erkan Ocaklı ile yapılan son röportajda Ocaklının söyledikleri:
"Karadeniz müziği değişmiş ve çok gelişmiş, cağın şartlarına uymuş. Gurup sazlar, kemençeler önemli yenilikler geldi. Sanatçıların en çok beğenilenini halk belirler. Sanatçı yıllarca unutulmayan ve hatırlanandır. Festivallerin daha da fazla yapılması lazım. Bu festivaller uyuyan Karadeniz'i uyandırdı. 58 yaşındayım, 37. yılıma geldim. ATV, Kanal D kemençeyi içeriye sokmazdı. Bölgemizin televizyonlarından Allah razı olsun. Bizim bütün çocuklarımızı deşifre ettiler, gözler önüne serdiler. Festivallerle Karadeniz oynuyor, coşuyor artık. Karadeniz görünüyor. Festivalleri masraf kapısı olarak düşünmemek lazımdır. Büyük bir reklâm. Bir şeyin tanıtımı çok önemlidir. Getirisi çoktur.
ÖLENE KADAR MÜZİĞE DEVAM
Ölene kadar müziğe devam edeceğim. Maalesef Karadenizli sanatçılarımızı Dünya entegrasyonu içerisinde lanse edecek hiçbir firmamız yok. Karadenizli sanatçıları tanıtacak diye düşündüğümüz büyük firmalar yetersiz kaldı. İki arkadaşımız var, birisini Urfalı lanse etti, diğerini Malatyalı. Bu çok üzücü bir şey. Ben 35. yılımda bir Oflu'ya, birde Köprübaşılı arkadaşıma armağan oldum. Kadıköy'lü bile beni zor görüyor, televizyonlara bile göstermiyorlar. Tanıtıma önem vermiyorlar. 37 yıldır Erkan Ocaklı'nın bir klipi bile yok. Böyle bir insana nasıl klip çekilemez. Beni sömüren firma 5 milyar harcayıp neden klip çekmiyor? Ben güzelliğimi emek verdiğim kasetçi ve firmalardan almam lazım. Halk bana domates atarsa işte o zaman Erkan Ocaklı bitmiştir. Ben yırtık pantolonla türkü söylemem. Öyle alıştım edep, terbiyem bu. Gençler öyle söylüyor ona da saygım var.
Karadeniz müziğine klasik eserler armağan eden ve son dönemlerde pek fazla göz önünde olmayan Erkan Ocaklı, otuz beşinci sanat yılını kutluyor. Ocaklı, "Trabzonspor da, ben de aynı dönemlerde ortaya çıktık. Kulvarlarımız farklıydı. Trabzonspor ligin, ben de müzik dünyasının geleneklerini değiştirdim" diyor. Erkan Ocaklı, otuz beşinci sanat yılında.
Yaş Otuz beş, yolun yarısı demek
Misiri kuruttun mu, Ula Ula Niyazi' gibi Karadeniz klasiklerine imza atan Erkan Ocaklı, derin bir inzivadan "Kurtlar Sofrası" adlı albümle uyandı. 1970'li yılların başında, elinde bağlamasıyla Karadeniz'in hiç de alışık olmadığı bir yoldan müzik dünyasına girdi, hit parçalar üretti. Yaptığı plak ve albümlerin sayısını unuttuğunu söylese de, kırka yakın albüm, üç yüz elli civarında besteye imza attı. Taş plaktan, cdli albüme kadar her dönemde söyleyecek bir türküsü mutlaka oldu. Ocaklı bu günlerde, daha da olgunlaşmanın verdiği birikimle, daha çok evrensel mesajlar veriyor ve
"İki tane yavrum olsun, biri Sevda, biri Barış
Özgürlüğün yollarında yarış Ocaklı yarış.
Denizlerden karalara ulaş sevdam, ulaş sevdam
Barış dolu bir dünyada, dolaş sevdam, dolaş sevdam" diyor.
Türk Halk Müziği'ne verdikleri ve vermedikleriyle her dönemde adında söz ettirdi. Son dönemlerde, yeni çıkan seslerin ve yüzlerin gölgesinde unutulmuşluğu yaşadı. Bu bir anlamda, o piyasanın ve hızlı tüketimin bir sonucuydu. Ocaklı ile söyleşimiz, daha çok müzik yolculuğu üzerine. Futbola girmek istedik ancak, Türk Halk Müziği'nin köklü isimlerinden Ocaklı, notalı geçişlerle, konuyu müziğe getirmeyi başardı.
Türkücü Erkan Ocaklı, 56 yaşına girmesine rağmen hala türkü imal etmeye çalışıyor. Türkü okumakla kalmıyor, yazıyor, besteliyor, velhasıl görüntüsünü veriyorum.
Çok bilindik bir hikâye ama müzikle yolunuz nasıl kesişti? Babanız ormancıydı, siz müzik adamı oldunuz. . .
Ben bir bağlama sanatçısıyım aslında. On üç-on dört yaşlarında sevdalıklara başladım. Köyde bağlama çaldığım sıralarda eğitim için önce Trabzon'a, ardından da üniversite okumaya İstanbul'a geldim. Galatasaray Üniversitesi Kimya Mühendisliği'ne girdim. Ardından orayı bırakıp İstanbul Üniversitesi Zoobotanik Bölümü'ne girdim. Tıp okumak istedim. Puanım da yetmesina rağmen bu bölümü yazmadığımdan başka bir bölüme girdim. Ancak İstanbul'a gelmek müzik hayatımı çok etkiledi. Cemiyetlerde, müzikle ilgili yerlerde çalmaya başladım. 1970'li yılların hemen başında Mine Koşan'a bağlama bile çaldım. Müzik piyasasında tanınmaya başlayınca, yolum Harika Plak'a düştü. Ayhan Güçlücan adlı Oflu bir hem şehrimiz. Yirmi sene ondan ayrılmadım. Harika Plak'tan çok para kazandım diyemeyeceğim. Çünkü bir Oflu'dan ne kadar para kazanabilirsiniz? Bu laf bir espri olduğu kadar, gerçektir de. . .
Hangi yıllar arası Harika Plak'tan albümleriniz çıktı?
197191 arası. . . Hit olan tüm albümlerim bu firmadan çıktı.
Plaktan cdye geçiş döneminden sonraki değişiklikler, müzik piyasasını nasıl etkiledi?
Plakta ancak iki eser okuyabiliyordunuz. Kaset, ya da cdye on beş eser sığıyordu. Tabii, iş daha yorucu ama hızlı olmaya başladı. Çıkardığım tüm plaklar tuttu. Hatta Trabzonspor türkülerim de çok sevilmişti.
Ardından 80'li yıllar ve radyo günlerim. Radyo'dan sonra, o formatta türküler yapmaya başladım. Mesela, Maçka yolları taşli, geluyi sarı saçlı. ' Ula ula Niyazi, Misir'i kuruttun mu' gibi eserleri yaptık. Bu dönemde tekno tarzı Karadeniz müzikleri de yaptım
Yani kemençenin yanına bas formatı dediğimiz diğer enstrümanlarla o yıllarda müzikler yaptınız yani
Evet, en az yirmi sene önce biz Karadeniz
op yaptık ve o zaman da tutmuştu. 85'ten sonra disko tarzı müziklere devam ettik. Çünkü gençlik bu tür müzikleri seviyordu. Hayatın akışını iyi takip ediyordum, sokaktaki insanların ne istediğini biliyordum. Lahana disko, mısır disko formatları denedik. 90'lardan sonra pop soundlu Karadeniz tekrar çıkmaya başladı. Oysa ben bu müziği daha önce denemiştim.
90'lı yılların ikinci yarısından itibaren yeni yüzler ortaya çıktı. Bu dönemde siz Karadeniz
op, Karadeniz tekno ile karşımıza çıkabilirdiniz.
Plak şirketi İyi bir plak şirketiyle çalışmak, üreteceklerinizden daha önemlidir. 1990'dan sonra da iyi şeyler ürettim. Ki bu ürettiklerim, yirmi sene önceki eserlerimden kat kat daha iyi. Ama birileri benim önüme set çekti.
Kim onlar ve sizi nasıl engellediler?
Buna cevap veremem. Benim yapımda suskunluk var. Suskun yapım nedeniyle ilk hanımımdan ayrılmak zorunda kaldım.
Kim ayırdı sizi ve bunun sanat camiasında dışarıda tutulmanızla ne ilgisi var?
Çok ilgisi var. Tüm sanatçılar için bu geçerlidir. Bağırmak, çığırmak asaletime yakışmazdı, sustum.
Plak şirketim, korsan
Erkan Bey, anlamadığım noktalar var. Şimdi siz eskiye göre kat kat iyi eserler ortaya koyuyorsunuz ve ama birileri sizin bu camiada olmanızı istemiyor. Yani kasetiniz iyiyse halk alır zaten ve o birileri neden sizle uğraşsın?
İsim veremem ama bu mafya grupları MESAM ve Kültür Bakanlığı'ndan 40 bin kasetimi alıp, "Erkan Ocaklı 40 bin sattı' dedirtiyorlar. Yani gizli satış. Bu gizli satışla ne İbrahim Tatlıses, ne de Orhan Gencebay uğraşabildi.
Gizli satış nedir?
Korsan
Korsan, bir ülke gerçeği efendim
Benim firmam yaptırtıyordu korsanı.
Hangi firma?
İsim vermek istemiyorum.
Efendim, buna mecbur değilsiniz ama, insanların haber alma hakkını da görmezden gelemezsiniz
Karadeniz Müzik Üretim Adnan Yilmaz'in şirketi Babam yıllar önce bana, Oğlum, malını hırsıza emanet et, çalınmaz' demişti. Bu laf beni çok düşündürmüştü. Anladım ki, hırsız malı yesin de, beni yemesin.
Sizin geri plana itilmenizde, bizim anlamadığımız, sizin de anlatmak istemediğiniz çok değişik şeyler var.
Bir misyonum vardı ve o birilerini rahatsız etti. Ezanlar Bizim İçin'i yaptım, bazıları bu eserden çok rahatsız oldu. Trabzonspor'un kuruluşundan bu yana varım, ama sonradan buradan da dışlandım.
Trabzonspor'dan da dışlandığınızı söylüyorsunuz. Peki, bunda kimin suçu var?
Nedenini ve kimler olduğunu siz bulursanız, bana da söyleyin
Efendim, biz böyle bir şey var demiyoruz. Siz diyorsunuz. Nedenini söyleyin diyoruz sadece
İlk çıktığımdan bu yana, planlı bir şekilde benim üzerime oyunlar oynandı. Cebime para koydular, şöhretimi aldılar.
Dediğiniz gibi sizin bu camiadan silinmenize karar verilmişse, yerinize birilerini ikame etmiş olmaları lazım
O kişinin kim olduğu bellidir.
Yakın zamanda size, Erkan abi, gel seni eski günlere döndürelim' diye bir teklif geldi mi?
Yoo, bana böyle bir teklifle gelemezler. Ben, ezilirim, yatarım, sürünürüm ama idealim bir gün gerçekleşir. Maddi bir yönden sıkıntım yok, çok şükür. Hafta sonlarım doludur, eğer hafta sonu randevu isteseydin, sana randevu veremezdim.
Hesap vaktim gelecek
Siz, planlı bir şekilde arka plana itildiğinizi ifade ediyorsunuz. Karadeniz'de klasik türkülerde hep sizin imzanız var. . Yanılıyor olabilirim ancak, buna rağmen, halktan sizi tekrar istediğine dair bir işaret gelmedi.
Hayır, yanılıyorsunuz. Her hangi bir gecede, davette, insanlar benimle fotoğraf çektirmek için sıraya giriyor. Halkın sevgisi bitmez
Bu sevgi elbette vardır ama kaç kişinin bundan haberi var
O tür gecelerde medya temsilcileri olsa, herkesin haberi olurdu.
Şimdilerde, daha çok Volkan Konak, Kazım Koyuncu, Fuat Saka gibi Karadeniz müziğini batı enstrümanlarıyla başarıyla uygulayan sanatçılar ön planda
Ben, bu dediğin sanatçıların yaptığını, on beş sene önce yapıyordum. Burun disko' adlı bir eser yaptım, yıllarca dinlendi.
Bundan sonra, kendiniz adına bir yol haritanız var mı?
Allah, bedenime, sesime zeval vermesin. Kimse, bu saatten sonra susturamayacak beni. Benim hesap vaktim de gelecek.
Sanatçıya yakışır üreterek bir hesaplaşma olacak sanırım
Tabii, dediğiniz gibi sanatçıya nasıl yakışıyorsa öyle olacak
Bir dönem Kanal 7'ye de program yapıyordunuz. Neden bıraktınız?
Bıraktırdılar
Kim onlar?
İsim veremem. Planın devamı bir süreçtir o. . . Daha sonra bana bıraktırıp, başkalarını başlatanları da bıraktırttılar. Kanal 7 televizyonuna çıkabiliyorum, ancak mesela ATV, Kanal D gibi kanallarda yokum.
En son hangi albümü çıkardınız?
İki ay kadar önce Kurtlar Sofrası adlı albümüm piyasaya çıktı.
Hangi plak şirketinden?
Karadeniz Mi - İsmail Türüt bir zaman, İbrahim Tatlıses ile birliktelik yapınca asıl sıçramayı yapmış ve halkın zihnine kazınmıştı. Siz de İbrahim Tatlıses'in plak şirketinden albümünüzü çıkarmayı deneyebilirdiniz. . .
Olabilirdi aslında. Belki ileriki günlerde bu birliktelik sağlanabilir.
Sizin hakkınızda, yaşı ilerledi, artık kenara çekilsin' diye bir düşüncenin sadır olduğunu düşünüyor musunuz?
Bu tür düşünceler, basit insanların düşüncesi. Benim ne eksiğim var. Sanatım hepsinden ileride ve de daha yakışıklıyım.
Sahne sanatlarını tümünü düşünün; eskile bugün arasında ne farklar var.
Eskiyle kıyaslanmayacak şekilde imkânlar çok rahat. Bu imkânlarla eskiden olsa çok daha iyi işler çıkardı.
Karadeniz müziğinin geldiği noktada, iyi ya da kötü emeği olanlar kimler?
En büyük katkıyı Meltem TV yaptı. Kemençenin kırsaldan kente inişinde bu televizyonun katkısı yadsınamaz. Şahıs olarak da ben. . .
Sizin katkınız nedir?
Yumuşak geçişle kemençeyi geniş halk kitlelerine sevdirdim. Kemençeyi önce bağlamayla, daha sonra org gibi diğer enstrümanlarla buluşturdum. Davut Güloğlu, sahneye çıkmadan bana, Nasıl yapayım abi?' dedi. Ona, sakın takım elbise giyme, kravat takma; yırtık bir tişört ve pantolonla sahneye çık' dedim. Sonuçlarını gördünüz. . .
Karadeniz'in geleneksel çalgısı kemençe; daha doğuda tulum var. Bağlama, özellikle sahilde hiç yok. Ancak iç kesimlerde ve yüksek yerlerde çalındığını biliyoruz. Siz bağlamayla Karadeniz'i temsil etmeye başladığınızda, tepki aldınız mı?
Erkan Ocaklı, kemençeyi sildi' diye çok üzerime gelinmişti. Bağlamasız türkü mü söyleniyor? Şimdi Karadeniz müziğinde her bir enstürüman var. Bağlama Türk müziğinin ana çalgısı. Kemençe ile bağlamayı yan yana getirebilmek başarıdır.
Kemençenin Karadeniz'den başka mesela Yunanistan'da çokça çalınıp dinlenmesini nasıl açıklayacaksınız?
Sizinle karşılaşınca mutlaka soracağım dediğim bir soru var aklımda: Ula ula Niyazi' türkünüzdeki Niyazi, gerçek biri mi?
Evet, gerçek biridir, öldü tabii. . . Kokoş Niyazi, Maçka'da yaşayan Kadıköylü Kokoş Niyazi derlerdi ona. . . Onlar ilk gençlik zamanlarımızın tip adamlarıydı. zik Kara kedi Şenol
Bir gün her şeyi bırakıp Maçka'ya dönmeyi düşünüyor musun?
Hayır, asla! Gerek Maçka'da, gerekse asıl vatanım olan Artvin Arhavi'de yerimiz yurdumuz var ancak oralara dönme gibi bir niyetim yok.
Aslen Artvinlisiniz? Laz'mısınız?
Evet. Annem de babam da mohdi idi. Ben de Lazca bilirim.
Kaçıncı sanat yılınız?
Otuz beş. . .
Kırkıncı sanat yılınızda görkemli bir gala yapayım diye bir düşünceniz var mı?
Yok, gala dilencilik gibi geliyor bana. Halk kıymetimi bilsin yeter
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.10.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle