Ülke genelinde 2 bin 300'leri bulan HES projelerine karşı sürdürülen demokratik ve hukuksal mücadeleler devam ediyor. Yaklaşık 700 HES projesi planlanan ve HES'lere karşı en yoğun tepkinin geldiği Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise hemen her gün bir HES protestosu yapılıyor.
HES'lere karşı bir tepki de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağım' dediği Rize'nin Güneysu ilçesinden geldi. Güneysu'daki Gürgen Vadisi üzerinde yapımı planlanan HES projelerine karşı yargı yoluna giden yöre halkı, bu kez yaylalardan HES'lere Hayır' dedi.
Yaylacılar adına yazılı bir açıklama yapan ve aynı zamanda Derelerin Kardeşliği Platformu bileşenleri arasında yer alan Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender, HES'lerin doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararların yanında, yok olmak üzere olan yaylacılığı da tamamen öldüreceğine ve kuruyan dere yataklarının bölgeye olan ilgiyi azaltacağına dikkat çekti.
Kalender, yaptığı yazılı açıklamada, aynı zamanda suyun ticarileştirilmesinin ön ayağı olan ve bölge vadilerinde yapımı planlanan HES inşaatlarının, daha geniş alanları etkileyebileceği gerekçesiyle yaylacılara tedirginlik yaşattığını belirtti.
Bakir bir turizm potansiyeli olan Güneysu'ya bağlı Handüzü Yaylasında hayvancılıkla uğraşan yurttaşların, HES çalışmaları ile yok olmak üzere olan yaylacılığı tamamen yok olacağı, kuruyan dere yataklarının bölgeye olan ilgiyi azaltacağı ve yayla turizminin olumsuz etkileyeceği endişesi taşıdıklarına vurgu yaptı.
HES'lerin doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiğinin yargı kararları ve bilimsel raporlarla defalarca ortaya konulduğuna dikkat çeken Kalender, "Son zamanlarda gerek köylerde, gerekse yaylalarda susuzluk yaşanıyor. Vadideki HES'lerin yapılmasından yaşam alanları, su ve yaylalar çok büyük zarar görebilecek. Endişemiz HES'lerin sadece enerji amacı taşımadığı, bölgemizdeki temiz içme suyu kaynaklarının tünellerle birbirine bağlanarak bloke edileceği ve çevresindeki verimli arazileri de satın alınmak suretiyle tarımın bitirileceği yönündedir" dedi.
Gürgen Vadisinde yapılması planlanan 4 HES' ten 2'si hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma' kararı verildiğini ve iptal' aşamasına geldiğini, anlatan Kalender, bir diğer HES projesi için yapılmak istenen ÇED Bilgilendirme toplantısının da vatandaşların tepkisi üzerine yapılamadığını projenin askıya alındığını kaydetti. Kalender ayrıca, özellikle Gürgen Deresinin kaynak noktalarında planlanan Gürgen HES ve Tepe HES'in durdurulmasının, zaman zaman susuzluk yaşanan Güneysu ve köylerine içme suyu sağlayacak projelerinin hayata geçmesini sağladığını kaydetti.
Handüzü Yaylası sakinlerinden emekli imam İsmail Kaba ise "Bu dereler, bu yaylalar Yüce Allah'ın bize bir lütfüdür. Biz insanlar olarak bunları korumakla yükümlüyüz. Bu bir mecburiyetin yanında Allah'ın da bir emridir" diye konuştu.
Handüzü Yaylasında yaklaşık elli yıldır yaylacılık yaparak geçimini sağlayan Bekir Beşir ile İsmail Kalender isimli yurttaşlar ise son zamanlarda gerek köyde gerekse yaylada büyük susuzluk yaşadıklarını belirterek, "Ağalık zincirini kıramayan bazı insanlar, üç kuruş para gördüklerinde bu bölgeye gelerek halkın suyunu ve arazisini satın alarak ağalık rejimini burada kurmak istiyor. Endişemiz bu HES'lerin sadece enerji amacı taşımadığı, bölgemizdeki temiz içme suyu kaynaklarının tünellerle birbirine bağlanarak kontrol altına alınacağı, bloke edileceği ve çevresindeki verimli arazileri de satın alınmak suretiyle başta tarımın bitirileceğidir yönündedir" şeklinde konuştular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.09.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle