Yaz deyince insanın ilk aklına gelen şey tatil, tatil denilince de genellikle deniz, kum ve güneş gelir. Son yıllarda ise 'alternatif turizm' anlayışı kapsamında yayla, dağ ve kaplıca turizmi öne çıkmaya başladı.
Alternatif tatil yapmak isteyenlerin sayısı her geçen yıl artarken, Türkiye'nin birçok yerinde yayla turizminin geliştirilmesi amacıyla şenlik ve festivaller düzenlenmeye başlandı. Dağ ve yaylaların tanıtımında etkili olan, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı şenlik ve festivallerin en fazla yoğunlaştığı bölgelerin başında ise Doğu Karadeniz Bölgesi geliyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi vadileri, yüksek dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri ve kaleleri, coşkun akan dereleri, eşsiz doğası, şifalı kaplıcaları ve yöreye has gelenek ve göreneklerin yaşatılmaya çalışıldığı yayla şenlikleri ile alternatif turizm tutkunlarının ilgisini çekiyor. Türkiye'nin doğa ve yayla turizmi bakımından önemli merkezlerinin başında gelen Doğu Karadeniz yaylaları, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
BÖLGEDE 150'İNİN ÜZERİNDE YAYLA ŞENLİĞİ DÜZENLENİYOR
Bölgede Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'da bin ile 2 bin 500 rakımlı 2 bini aşkın yaylanın 150'den fazlasında, haziran ayından ekim ayına kadar geleneksel olarak yayla şenliği ve festivaller yapılıyor.
Geçmişte daha çok yaylaya göçü ve yaylada yapılan işleri bir eğlenceye dönüştürmek amacıyla yapılan şenlikler, son yıllarda bölgede gelişen turizme paralel olarak evrensel bir boyut kazanarak farklı yerlerden gelen insanların buluşma ve eğlenme yeri olmaya başladı.
Son yıllarda valilik, kaymakamlık ve belediyelerin de katkıda bulunmaya başladığı gözlenen şenliklerin bazen geniş aileler tarafından da organize edildiği görülüyor.
Resmi kurumlar tarafından düzenlenen şenliklerde, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtılmasının yanı sıra yörenin kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı amaçlayan etkinlikler yer alıyor. Yüzlerce kişinin el ele tutup kemençe ve tulum eşliğinde horon oynadığı şenlik ve festivallerde gelenek ve görenekler yaşatılıyor.
ŞENLİKLERDE İLGİNÇ YARIŞMALAR DA DÜZENLENİYOR
Bölgenin doğal zenginliklerinin tanıtımında en etkili unsurlardan olan yayla şenlikleri, yurt içinden ve yurt dışından insanların katılımını sağlamak ve uluslararası boyuta taşımak için son yıllarda belirli bir takvime bağlandı.
Şenlikler kapsamında uzun burun, atma türkü, tahta biçme, çay ve fındık toplama, yüzme, en uzun horon halkası, kuşdili kullanarak haberleşme, balık tutma, ses yarışması, yaylagüzeli, fındık güzeli, çeşitli spor yarışmaları, boğa güreşi, güzel atmaca, cins köpek ve buzağı, çorap örme, bal, yöresel yemek ve yöresel giysi yarışmaları da düzenleniyor.
Yöredeki bazı illerde yapılan belli başlı şenlikler ise şöyle:
Artvin:Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, Sarıgöl Boğa Güreşleri, Ardanuç Turizm Şenliği, Borçka Kafkas Arı ve Bal Festivali, Yusufeli Boğa Güreşleri, Çamlıbel Yaylası Şenliği, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, Ardanuç Efkari Âşıklar Şenliği ve Karakucak Güreş Festivali.
Rize: Ayder Yayla Şenliği, İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Güneyce Varda Şenlikleri, Güneysu Handüzü Yayla Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenliği, Ardeşen Golazeno Kültür Şenliği, Rize Dağcılık ve Turizm Şenliği.
Trabzon: Şalpazarı Ağasar Kültür Şenliği, Kadırga, Sis Dağı, Sultan Murat yayla şenlikleri, Akçaabat Geleneksel Hıdırnebi Yayla Şenliği, Çaykara Kuşmer Yaylası Şenliği, Tonya Kadıralak Yayla Şenliği, Düzköy Karadağ Yaylası Şenliği.
Giresun: Kümbet Yayla Şenliği, Bektaş Yayla Şenliği, Sis Dağı Yayla Şenliği, Karaovacık Yayla Şenliği, Aksu Yayla Şenliği.
Gümüşhane: Zigana Dağı Şenlikleri, Kuşburnu ve Pestil Şenliği, Kadırga Yayla Şenliği, Kazıkbeli Yayla Şenliği, Güvende Yayla Şenliği.
Bayburt: Dede Korkut Şenlikleri, Soğanlı Yayla Şenliği, Kopuz Köyü Yayla Şenliği.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.06.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle