Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3'üncü büyük barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santralinin tamamlanmasında sona yaklaşıldı. 61. Hükümetin kurulması ile birlikte yeni oluşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na getirilen Veysel Eroğlu'nun da ifade ettiği üzere Deriner Barajı'nda sona gelinirken, inşaatı bitmek üzere olan Baraj şantiyesinde çalışan işçilerde işten çıkarılmaya başlandı.
Baraj gövde inşaatı son aşamaya gelen ve baraj inşaatının genel anlamda sonlanmak üzere olduğu Deriner Barajı şantiyesinde işçi çıkarılmaya da başlandı. İlk olarak baraj konsorsiyumunun lider firması ERG İnşaat A. Ş. işçi çıkarmaya başladı. İlk etapta 220 işçinin işten çıkarıldığı bilgisine ulaşılırken, çıkarılan işçilerin sayısının da zaman geçtikçe artacağı yılsonuna kadar da çıkarma işlemlerinin tamamlanacağı ifade edildi.
Deriner'den çıkanlar Doğuş inşaatın yolunu tutuyor
Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli, 1988'de atıldı. 2005'te tamamlanması planlanan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesinde artık sona yaklaşıldı. Barajın bünyesinde, yeraltında inşa edilen ve 670 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali yıllık 2. 118 GWH elektrik üretimi gerçekleştirecek. ERG İnşaat tarafından yapımı sürdürülen baraj inşaatında tamamı Türk 60'ı mühendis, 120'si teknik eleman olmak üzere toplam bin 200 kişi çalışıyor. Baraj inşaatının 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal olması bekleniyor. Bu anlamda ERG Firması iş çıkarımlarına başladı. 820 kişinin işten çıkarılacağı öğrenilirken ilk etapta ise 220 kişi işten çıkarıldı. Tazminatlarını alan işçiler şimdiden iş aramaya başladı. İşten ayrılmalarının ilerleyen süreçte artarak devam etmesi bekleniyor. Baraj şantiyesinde çalışma alanlarında işleri biten işçiler işten ayrılırken, bu çıkarılmalarının mecburen yapılan işten çıkarmalar olduğu öğrenildi. Deriner Barajı'ndan işten ayrılan işçilerin Artvin'in Yusufeli ilçesi Narlık Köyü yakınlarında inşaatına başlanan ve yapımı Doğuş İnşaat tarafından gerçekleştirilen Artvin Barajı'nda çalışmak için söz konusu şirkete başvuruda bulundukları da edinildi.
Bakan Eroğlu, Deriner Barajı'nın bitmek üzere olduğunu belirtmişti
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye'nin en yüksek barajı olan Deriner Barajı'nın tamamlanmasında sona yaklaşıldığını bildirmişti. Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamasında, 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Deriner Barajı'nda çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetmişti.
TBMM 75. Yıl Muratlı ve Borçka barajlarından sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olma özelliğini taşıyan Deriner Barajı'nın yaklaşık maliyetinin 1 milyar 400 milyon dolar olduğunu ifade eden Eroğlu, projenin 2012'de tamamlanarak aynı yıl enerji üretimine geçileceğini belirtmişti.
İnşaatına 1988'de başlanan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor. Deriner Barajı, çift eğrilikli beton kemer barajlar arasında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak.
Temelden yüksekliği 249 metre olan Deriner Barajı'nın toplam gövde hacmi 3, 4 milyon m3. Bu hacmin yaklaşık 3, 3 milyon m3'lük kısmının imalatı Haziran 2011 itibariyle tamamlandı. Baraj tamamlandığında 3 milyon 460 bin m3 su depolanacak.
Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olacak. Barajda yıllık 2, 118 milyar kilovatsaat enerji üretilmesi planlanıyor. HES ünitesinin devreye girmesiyle Türkiye'de üretilen toplam hidroelektrik enerjinin yüzde 6'sı Deriner Barajı'ndan elde edilmiş olacak.
Deriner Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.08.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle