Kayıt Altına Alınma Süresi Uzatıldı

09/12/2020 11:32

Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvanların Kayıt Altına Alınma Süresi Uzatıldı.


Kayıt Altına Alınma Süresi Uzatıldı

Haber: Hayati Akbaş







Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü, Büyükbaş Ve Küçükbaş Hayvanların Kayıt Altına Alınma Süresi Uzatıldığını açıkladı.

Tarım Ve Orman İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tarım ve orman Bakanlığımızın, "Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" ile "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bazı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpe takılarak kayıt altına alınma ile hayvanların işletmeye giriş-çıkış bildirim sürelerinde değişikliğe gidildi. Düzenlemeyle küpe takılarak kayıt altına alınma süresi, sığır cinsi hayvanlarda 3 aydan 6 aya, koyun ve keçi türü hayvanlarda (mera ve göçerler 9 aydan) 6 aydan 1 yaşına çıkartıldı.

Tanımlama sürelerine bakılmaksızın her yaştan hayvanın küpelenmesi amacıyla İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonuna yetki verildi.

Hayvan sahipleri tarafından işletmeye hayvan giriş-çıkışı veya alım-satımlarda, 7 gün olan bildirim süresi 30 güne çıkarıldı. Öte yandan Bakanlığımız, Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkında Yönetmeliği de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, göçer hayvan sevk güzergâhı İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından belirlenecek. Göçer hayvan sevklerinde belirlenen güzergâh üzerinde gidiş ve dönüş için tek veteriner sağlık raporu yeterli olacak. Bakanlık insan ve hayvan sağlığının korunması amacıyla, gerekli hallerde göçer hayvan sevklerine kısmi veya tam kısıtlama getirebilecek.

Bakanlığımız "Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" de yürürlüğe girdi.

Daha öncesinde işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan başına idari para cezası uygulanıyordu. Yapılan değişiklikle nakil esnasında belgesi olmadığı tespit edilen hayvanlar için hayvan başına, nakil sonrasında işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan sayısına bakılmaksızın işletme başına ceza uygulanarak işletmelere kaydedilmesi sağlanacak. ”

Konu ile açıklama yapan İl Müdürü Dursun Okur "İlimizde hayvancılık daha çok küçük ölçekli geleneksel aile işletmeciliği şeklinde olduğunu, yaz aylarında meralarımızda ve yaylalarımızda göçer hayvancılık yapıldığını ayrıca Kurban Bayramı başta olmak üzere hayvan hareketlerinin bu dönemlerde yoğun olarak gözlenmesinin yanı sıra dağınık yerleşim, hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin yaşlı kesimden oluşması, ağır kış şartları ve coğrafi koşulların uygun olmaması gibi nedenlerden dolayı zaman zaman tanımlama ve bildirim süreleri ile ilgili sorunlar gözükmekteydi. Bu yönetmelik değişiklikleri sayesinde bu sorunların önüne geçilecektir. Yine göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerimiz için yeni bir mevzuat hazırlanmıştır. Yapılan düzenleme ile sığır cinsi hayvan pasaportu ve koyun keçi nakil belgesinin il/ilçe müdürlüğüne gidilmesine gerek kalmadan yetiştiricilerimiz tarafından e-Devlet üzerinden alınarak il içi nakillerde kullanılmasının sağlandığını" belirten Okur "Bu düzenlemelerin Ülkemiz ve İlimiz hayvancılığına hayırlı olmasını dilerim" dedi.



comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.12.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Şavşat'ta Çiftçiye Faizsiz Krediler...
 » Artvin Tarım İl Müdürü Okur “ Deste...
 » 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Des...
 » Artvin'li Tarımcılar 2. Çalıştay'da...
 » Halk Sağlığından Kırım Kongo Açıkla...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » Desteklemelerle İlgili Açıklama...
 » Artvin’de Tarımcıların Eğitimleri D...
 » Arhavi-hopa Ve Kemalpaşa’da 26 Büyü...
 » Artvin'de Türkvet Eğitim Toplantısı...
 » Hayvan Yetiştiricileri Burusella Ha...
 » Artvin'li Hayvan Yetiştiricileri Şa...
 » Artvin’de Beşpare Ekoköy Projesi Pa...
 » Artvin’de Hayvancılığa Destek Masay...
 » Artvin’de Anlamlı Bir Proje Daha...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden Kur...
 » Küpesiz Hayvanlara Güncelleme Hakkı...
 » Çay Ürünü 2020 Yılından İtibaren Ta...
 » Şark Görevi Süresi Artvin’de 7 Yıl...
 » Hayvancılığa 0 Faizli Kredi Yılsonu...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...
 » Hopa’da Gün Çocukların İdi...