Yeşil Artvin Derneğinden Çarpıcı Açıklama

20/07/2014 11:23

“Türkiye’nin Suyunu Yabancı Sermaye Ele Geçiriyor”


Haber: Hayati Akbaş







Taraf gazetesinde yer alan haberi değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Her gün tüm gazetelerin çevre haberlerini tarıyor ve bunları dosyalıyoruz. 17 Temmuz tarihli gazetede Türkiye’deki içilebilir suların yabancı su şirketlerinin eline geçtiğini yazıyordu. Biz HES’ler konusunda bu projelerin asıl amacının suların Dünya su şirketlerinin kontrolü altına alınması olduğunu defalarca söyledik. Uzmanlar getirdik, Konferanslar verdik. Evet, bu haber bizim korkularımızı ve iddialarımızı doğrulamaktadır. Aslında HES’ler ve madenler paralel bir şekilde ilerliyor. Bir yerde HES projesi varsa civarda mutlaka bir Maden Projesi de var. Çünkü maden işleyebilmeniz için suya ihtiyacınız vardır. Zaten en değerli maden şüphesiz ki suyun kendisidir” dedi.

Taraf gazetesinde çıkan haber de ise şu ifadeler yer alıyor: Türkiye su fakiri değil ama su azlığı yaşayan bir ülke. Nüfusu arttıkça, su fakirliği artacak. Son yıllarda çok uluslu firmalar, Türkiye’nin tatlı su kaynaklarını satın aldı. Suyun kullanımına ve yabancı sermayeye regülasyon (Yönetmelik) şart.

Dünya su kaynakları hızla azalıyor. Ve daha önceleri serbest bir hammadde olan su artık maliyeti yükselen bir emtiaya dönüştü. Artık Apple’dan Rio Tinto’ya kadar pek çok firma su konusunda yeni yatırımlar yapıyor. Çünkü firmaların su kaynakları marka değerini, kredi derecesini, sigorta maliyetlerini belirliyor artık. Gelecek için su ihtiyacını çözümleyemeyen firmaların marka değeri ve kredibilitesi düşüyor. Bir de sigorta maliyetleri çoğalıyor. İşte bu nedenle ülkelerin su kaynakları artık çokuluslu şirketlerin gözlerini diktiği en önemli hammadde oluyor.

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza. . . Yaptık çünkü dünyada 1, 35 milyar kilometreküp tuzlu su kaynağı bulunuyor. Bu kaynağın 104 bin 590 kilometreküpü taze su kaynağı olan yüzey suyu oluyor. Ve dünyada taze yüzey suyun yüzde 60’ı sadece 10 ülkede bulunuyor. İşte bu taze yüzey suyun yüzde 12, 1’i Brezilya, yüzde 9, 3’ü Rusya, yüzde 7, 8’i ABD, yüzde 6, 8’i Çin, yüzde 6, 2’si Kanada, yüzde 5, 4’ü Kolombiya, yüzde 4, 7’si Endonezya, yüzde 3, 7’si Peru, yüzde 2, 8’i Myanmar’da bulunuyor. Bu arada dünya su tüketimi hızla artıyor. Çünkü 2000 yılında 3 bin 973 kilometreküp taze su tüketilirken 2010’da yıllık taze su tüketimi 4 bin 431 kilometre küpe yükseldi. 2025’te tüketimin 5 bin 235 kilometreküp olacağı tahmin ediliyor.

Peki, su tüketimi sektörel olarak nasıl dağılıyor? Şöyle dağılıyor; dünyada suyun yüzde 75’i tarımda, yüzde 15’i sanayide, yüzde 10’u yerel yönetimler tarafından yerleşim bölgelerinde kullanıyor.

Gelelim Türkiye’ye. . . Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; Türkiye su fakiri değil ama su azlığı yaşayan bir ülke oluyor. Ve bir ülkede kişi başına yılda kullanılabilir su miktarı 1. 000 metreküpün altında seyrediyorsa bu ülke su fakiri sayılıyor. Türkiye’de ise kişi başına yılda 1. 519 metreküp kullanılabilir su düşüyor. Ama bu su miktarı artan nüfusu karşılayacak düzeyde değil, nüfus çoğaldıkça bu ülke su fakirliğine doğru yol alıyor. Çünkü nüfus 100 milyon olduğunda kişi başı su miktarı 1. 120 metreküpe gerileyecek.

Bütün bunları niye anlattığımıza gelince. . . Türkiye’de ve dünyada su kıtlığının çözümü genellikle devletlerin politikalarına bağlı oluyor. Çünkü suyun ekonomik olarak kullanım kuralları yani sulamada israfın önlenmesi, içme sularının kullanımı, atık suyun dönüşümü hep devlet yetkisiyle yapılabilecek düzenlemeler. Oysa Türkiye’de şimdi çokuluslu firmalar gelip su kaynaklarını satın alıyorlar ya da yeraltı sularını kontrolsüz kullanabiliyorlar. Bu arada hemen hatırlatalım, Türkiye’de yılda dört milyar liraya ulaşan içme suyu pazarında bazı büyük içme suyu firmalarının mülkiyeti çokuluslu şirketlerin eline geçti. Oysa ülke içi su pazarı dış ticarete konu olmayan bir alan. . . O hâlde yabancı firmalar, döviz kazandırıcı işlem yapmayıp iç pazara mal sattıklarından yakında bu firmaların yapacakları kâr transferlerinin ödemeler dengesine olumsuz etki yapacağı açık bir gerçek oluyor. Dolayısıyla yabancı sermaye derenin taşıyla derenin kuşunu vuruyor. Anlayacağınız, hem suyun kullanımına hem de dış ticarete konu olmayan mal üretimine giren yabancı sermayeye regülasyon şart. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Chp Artvin İl Başkanından Çarpıcı A...
 » Yusufeli Barajı, Türkiye’nin Gurur...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Ülkemizi Su Yatırımları İle 65 Yıld...
 » Koray Aydın Artvin’de...
 » “Cerattepe’de Maden Çalışması Artvi...
 » Chp Artvin İl Başkanı Biber Gündemi...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » Çağal’dan Maden Şirketine Belgeli C...
 » Cerattepe Artvin’de Bir Kez Daha Ma...
 » Su Yaşamdır, Satılamaz, Su'ya Dokun...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Yusufeli Barajı Ve Hes’in Temeli At...
 » Pilarget’te Hes’e Karşı: En Doğal K...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Mhp Milletvekili Adayı Muhammet Alt...
 » Borçka Alaca Köyü Hes’e Hayır Dedi...
 » Muhammet Altunal’dan Maden Açıklama...
 » Demokrat Parti “Artvin’e Talibiz” D...
 » Gazeteci Yazar İsmail Saymaz İmza G...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...