ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Türkiye'de çay piyasasında yüzde 60'lık bir pay dilimine sahip olan ÇAYKUR'un, aralarında Avrupa Birliği (AB) ile ABD'nin de bulunduğu 24 ülkeye çay ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi.
Ekrem Yüce, yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli lokomotif kuruluşu sayılan ÇAYKUR'un 46 yaş çay ve 3 paketleme fabrikası bulunduğunu belirterek, ''Her yıl aldığımız yaş çay, buna bağlı olarak ürettiğimiz kuru çay miktarını artırmaya çalışıyoruz. Bu sezon 590 bin ton civarında yaş çay alımı gerçekleştirdik. Bundan da 107 bin ton civarında kuru çay ürettik. " dedi.
Yurt içinde piyasanın yüzde 60'ını elinde bulunduran ÇAYKUR'un yurt dışında aralarında Avrupa ülkeleri ile ABD'nin de bulunduğu 24 ülkeye çay ihraç ettiğini vurgulayan Yüce, ''Çay alanlarının genişliği bakımından dünyada 6. sırada olan Türkiye, ÇAYKUR aracılığı ile yılda ortalama 3 bin ton civarında çayı ihraç ediyor. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ile ABD de bulunuyor. "
Yaptıkları ürünleri ülke insanı ile paylaşmak ve farklı ülkelerin insanlarına duyurmak istediğini kaydeden Yüce, "ÇAYKUR olarak son yıllarda dökme çay satmamaya çalışıyoruz. Çünkü bunun kuruma ve Türk çayına pek fazla katkısı yok. Daha önce dökme ve paketli olarak toplam 5 bin ton civarında çay ihraç ediyorduk. Ama dökme çayın ekonomik manada katkısı olmadığını görünce paketli çay satışına yöneldik. Özellikle birkaç ürünümüzü öne çıkartmaya çalışıyoruz. (Çayı elden çıkaralım da ne olursa olsun) demiyoruz. Sadece markalı, paketli çay satıyoruz. Yurt dışında genellikle 'sallama' çay tercih ediliyor. Bu nedenle bu tür çay üzerinde yoğunlaşıyoruz. Son olarak çıkarttığımız organik çayın da dünya pazarlarına girmesine önem veriyoruz. Bu çayı yurt dışına göndermeye başladık. " diye konuştu.
Ayrıca Yüce, kurumlarının yurt dışında daha çok tanıtılması adına reklâm faaliyetlerine büyük önem verdiklerini, Türkiye'nin milli içeceği olan Türk çayının dünyaya yayılması adına yapılan her işi kendilerine görev bildiklerini de sözlerine ekledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.12.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle