Hopa ilçesi Sugören köyünde Tepe Restoran’ta 3. Kivi şenliği düzenlendi. Hopa tarım ilçe müdürlüğü ve Artvin kivi üreticileri birliğinin ortaklaşa düzenlediği 3. Kivi şenliğine Artvin valisi Kemal Cirit, Arhavi Kaymakamı, Hopa kaymakam vekili Muhammet Önder, Artvin il emniyet müdürü Hüsrev Salmaner, Hopa belediye başkanı Turan Kasımoğlu, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Hopa Müftüsü Selami Aydın, Hopa AK parti ilçe başkanı İlyas Güven, Arhavi AK Parti İlçe başkanı Ufuk Yıldız, CHP Hopa ilçe başkanı Fehmi Ustabaş Hopa Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Osman Akyürek, Daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve kivi yetiştiricileri katıldılar.
Şenlikte ilk konuşmayı Artvin kivi üreticiler birliği başkanı Hakan Aytolan yaptı. Aytolan şöyle konuştu. “3’uncusunu düzenlemiş olduğumuz kivi hasat şenliğinde amacımız bölgede kivi konusunda farkındalık yaratmak, ilimizde kivinin varlığını duyurmaktı, üreticilerimize bir nebze olsun katkıda bulunmaktı. Bunu az çok başarmakla beraber daha çok işimizin olduğu kanaatindeyim.
Arhavi kivi üreticileri birliği 2007 yılında 5200 sayılı yasa ile kurulmuş olup halen faal 80 üye ile Arhavi ilçemizde aktif olarak işlevini sürdürmektedir.
Geçen yıl aldığımız kararla, bu yıl yapacağımız tüzük değişikliği ile birliğimizin adını ilimizin tamamını kapsayacak şekilde ARTVİN KİVİ ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ şeklinde değiştirerek, özelliklede ilimizdeki kivi üretiminin %95 ‘ ini karşılayan Arhavi ve Hopa ilçelerimizde birlikte hareket etme kabiliyetini elde edeceğiz.
Belki bir ilk olacak, iki ilçe arasında ortaklaşa kurumsal birlikteliğin temellerini atacağız. İnşallah bu ileride daha farklı ve daha geniş ortak zeminlerde buluşmamızın önünü açar.
Her yıl Arhavi ilçemizde düzenlediğimiz kivi şenliğimizi bu yıl Hopa ilçemizde düzenleyerek bunun ilk adımlarını atmış bulunmaktayız.
Arhavi ve Hopa ilçelerinde 2012 yılında 830 alanda 250 çiftçi ile 800-900 ton ticari manada kivi üretimi olmuştur. 2013 yılı rekoltede ciddi manada düşüş vardır. Toplam 2012 de 800-900 ton üretim yapılırken, 2013 yılında 500 ton’a düşmüştür.
Kivi meyveciliği, çiftçiye yüksek getirisi olmasına karşılık bölgemizdeki diğer tarımsal faaliyetlere nazaran yoğun emek ve masraf isteyen bir faaliyet. Bahçe kurulum aşamasında dekara 5000 TL civarında bir maliyet ve yoğun işçilik gerektirmektedir.
Bu sebeple desteklenmesi gereken bir tarımsal faaliyettir. Şuana kadar yapılan kivi direk temininde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi kaynaklı desteklemelerin devam etmesini istiyor;
Şimdiye kadar yapılan desteklemeler için tüm kivi üreticileri adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Sayın Valim,
Son olarak kivi meyvesi hasat sonrası soğuk hava deposu isteyen bir meyve. Bölgemizde kivi meyvesini depolayacağımız uygun kapasitede bir soğuk hava deposu olmadığından, hasat sonrası ürünümüzü hemen elimizden çıkarmamız gerekiyor. Sonuçta pazarlamada elimiz zayıflıyor. Gönül isterdi ki ilimizde uygun bir depo yapalım, kivileri paketleyelim daha yüksek fiyatlara satalım. Fakat bizim bu maliyetin altından kalkmamız mümkün değil.
Ancak Rize Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün koordineliğinde Rize de 5000 tonluk bir depo yapılması planlanmakta. Giresun-Hopa arasında ki bölgeyi kapsayan, tarım kredi kooperatifleri ve ziraat odaları ortaklığında kurulması öngörülen bu proje Arhavi ve Hopa Ziraat Odaları destek vermektedir. Bu şekilde Arhavi ve Hopa ilçelerine kivi alımı için belirli miktarda kota vereceklerini tahüt etmektedirler. Bunun ileride bizim açımızdan bir çözüm olabileceğini düşünmekteyiz.
Tüm kivi üreticilerimizin hasatların hayırlı olmasını diliyorum. Teşekkür ederim, ” dedi.
Bu konuşmanın ardından Artvin gıda Tarım Hayvancılık İl müdürü Salih Hacıkamiloğlu konuşma yaparak Artvin genelinde kivi üretiminde büyük bir artış olduğunu, bu artıştan ötürü, Artvin’de kivi üreticileri birliğinin kurulduğunu ifade ederek “ Kivi üretimi ile bölgemizde çok önemli bir gelir kaynağı olduğu bir gerçektir. Bölgemizde Çay, fındıktan sonra alternatif ürün olarak kivi gösteriliyordu. Bazı özel çay fabrikaları ileride kivi çay bile üretebilirler. Bakanlık kırsal kalkındırma proje kapsamında Bölgemizde kivi üreticilerine 300 bin TL. destek veriyor. Yeter ki çiftçimiz bir şeyler yapsın. Tarım gıda hayvancılık olarak her zaman çiftçilerimizin ve üreticilerimizin destekçiyiz. %50 destek veriyor. ;” dedi.
Artvin valisi Kemal Cirit yaptığı konuşmada şunları söyledi. ” Ben Artvin’i yeni yeni tanıyorum. Tanıdıkça da çok güzel şeylerin yapıldığını görüyorum. Bundan önceki konuşmacıların söylediklerine göre bölgede 780 dekar alanda kivi tarımı yapılıyormuş. Ne kadar güzel. Bölgede birinci ürün olarak çay, gelmekte, daha sonra fındık yerini almaktadır. İlk zamanlara kivi bu iki ürüne alternatif olarak gösterilerek yetiştirilmiş. Ve de öyle görülüyor ki tutmuş. Bir kaç yıl sonra da belki birinci ürün olarak yerini alacaktır.
Doğu Karadeniz kalkındırma ajansı zaman zaman kivi üreticilerine destek sağlanıyor. Üreticilerimizin istekleri doğrultusunda soğuk hava deposu sadece kivi için yapmak yanlış olur. Daha geniş düşünerek bu bölgede soğuk hava deposu yapmak uygundur. Rize bunu gerçekleştirmiş. Biz Artvin olarak neden olmasın. İlde Artvin tarım müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlıklar, özel idare ve de üreticiler destekli soğuk hava deposu gerçekleştirilebilir. Çiftçilerimizin üretimleri bol, ürünleri de kazançlı olsun, ” dedi.
Bu konuşmaların ardından 2013 yılında kivi üretimi yapan toplam 27 çiftçinin kivileri yarışması yapıldı. 3 kişiden oluşan jüri, daha önce gezdikleri kivi bahçeleri ve tespit ettikleri en iyi kivi bahçeleri ve kivi üretimi yapan ilk 3’ e giren kivi üreticilerine çeşitli hediyeler verildi. Ergül Akçiçek birinci olurken Hasan Palyoş ikinci, Cahide Aygün de üçüncü oldu. Ayrıca kivi den pasta yapan 3 kişiye de çeşitli hediyeler verildi.
Bu törenin ardından tüm davetlilere ikramda bulunuldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.11.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle