Böyle Giderse Balık Ticareti Ölebilir. Gürcistan'ın Keyfi Uygulamaları Balıkçılarımızı Mağdur Ediyor. Gürcistan'ın Poti Ve Batum Açıklarından Getirilen Balıklar 5'er Saat Arayla Hopa Limanına Giriş Yapıyor.
Yaklaşık 2500-3000 kasa balık getirilen Gürcistan devletinden elde edilen balık miktarı 70 ton kadardır. Balıkçılıkla uğraşan ve yıllardır bu mesleği yaptığını belirten Zagor gemilerinin sahibi, bazı durumlarda oldukça zorlandıklarını belirtti. Bir adet geminin yaklaşık 2500-3000 kasa balık getirebileceğini belirterek, "Bazı hususlarda çok zorlandığımız oluyor. Poti limanına şuan tekne girişi yasak Liman ağzına kadar gemi ve teknelerle dolu. Türkiye'de hamsi ve balık sezonu bittiği için balıkçılarımız oraya akın etti. Gürcistan'ın Başbakanı vefat ettiği için ayrıca yüz bin dolar kadar bir para talep ettikleri için 20 gündür karşıya geçemiyorduk. Bazı taleplerin karşılanmasıyla birlikte gemilerimiz içeri geçmiştir ve yavaş yavaş yurda hareket ediyorlar. Balık almak için herkese ayrı ayrı kota uygulanıyor. Örneğin benim Zagor isimli gemime 800 tonluk bir kota koyulmuştur. Bu kotanın dolması için bazen haftalarca karşıda beklemek durumunda kalıyoruz" dedi.
Balıkçılar "Gürcistan'ın bazı uygulamaları bizi yer yer zor durumda bırakabiliyor. Bundan iki ay önce karşıya geçen gemilerden bir adet balık kasası 5 dolara mal oluyordu. Buradaki balık sezonun bitmesiyle karşıya geçmek isteyen balıkçılarımız 5 dolar yerine bir adet kasayı 15 dolara mal etmişlerdir. Ayrıca sezon açılış parası olarak 15. 000 dolar, daha sonraki her geçiş içinde gemi başına ayrıca 2500 dolar para ödemektedir. Gürcistan limanlarının yetersizliğinden dolayı sürekli giriş çıkış yapmak zorunda kalan gemilerimiz bu 2500 dolarlık rakamı sürekli ödemek zorunda kalıyor. Bizim en büyük mağduriyetimiz bu geçiş paraları ve gemilerimize konan kotalardır. Türkiye'nin böyle bir kota uygulaması yok. Bu kota ve istenilen paralar göz önünde bulundurulduğunda korkunç rakamların döndüğünü belirtmek istiyoruz. Yasal yollardan bizden istenilen haraçlar karşısında ne kadar dayanabiliriz bilemiyoruz" diyen balıkçılar gemilerinin Hopa limanına varmasından ne kadar memnun olsalar da bu uygulamalar karşısında ne kadar zor bir duruma düştükleri ortadadır. Gürcistan limanlarına giriş ve çıkış yapabilmek için ödedikleri paraları resmi haraç olarak nitelendiren balıkçılar bu uygulamaların kendilerini mağdur ettiğini belirtiyorlar. Ülkemizdeki balık sezonunu bitmesiyle balıkçı gemilerimizin Gürcistan'a geçeceğini fırsat bilen Gürcistan devleti geçişlere koyduğu keyfi uygulamalarla milyonlarca dolar kar elde etmektedir. Yetkililerin bu uygulamalar karşısında tıpkısız kalmasını istemeyen gemi ve tekne sahipleri, Poti ve Batum'dan getirilen balıkları Trabzon. samsun ve Ankara pazarına ulaştırmaya çalışıyor. Balıkçılar önümüzdeki balık sezonunda da aynı uygulamalarla karşılaşırlarsa balık ticaretinin duraksayabileceğini belirttiler. Şuan Hopa limanında bu uygulamalar yüzünden bağlı olan ve karşıya geçemeyen onlarca balıkçı teknesi bulunmaktadır. " dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.02.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle