Artvin'de son günlerin en önemli gündem maddesi hiç kuşku yok ki son YGS sınavında her yıl olduğu gibi elde edilen kötü netice. Artvin üniversiteye giriş sınavında yine makûs talihini yenememiş ve 81 il içerisinde ilimiz sondan üçüncü olarak 78'ci sıralamada yer aldı. Şimdi tüm Artvinliler bu kötü derecenin nedenlerini tartışırken, kamuoyu Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu'nun konu ile ilgili acil toplantı yaparak Artvin'in Üniversite'ye giriş sınavında elde ettiği kötü derecenin masaya yatırmasını bekliyor.
Artvin OKS' de ve SBS' de orta sıralarda YGS' de sonlarda
Artvin Gazeteciler Derneği Başkanı Tolga Gül yaptığı araştırmalar ve değerlendirmeler neticesinde ilginç sonuçlara ulaştı. Artvin ilinin YGS' deki başarısızlığının nedenlerini belirleyen Tolga Gül, konu ile ilgili olarak net konuştu. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu'nun konuya mutlaka el atması gerektiğini belirten Gül, Artvin LGS-OKS' de ve SBS' de orta sıralarda iken ÖSS'de son sıralarda yer alıyorsa, mutlaka Artvin ile yakın nüfusta bulunan illerin nasıl başarılı olduğunun yerinde incelenmesi gerektiğini söyledi.
Tolga Gül: 81 il içinde 78. ci olmak kanımıza dokunuyor
Konuyu değerlendiren Artvin Gazeteciler Dernek Başkanı Tolga Gül, okuma yazma oranında Türkiye lideri olan, OKS-LGS-SBS' de orta sıralarda bulunan Artvin'in YGS' de son sıralarda olmasının Artvinlinin kanına dokunduğunu vurguladı
. İşte Tolga Gül'ün çarpıcı araştırması:
YGS' de 78. olduk
Son 4-5 yılı baz aldığımızda özellikle SBS' de, OKS-LGS gibi sınavların değerlendirmesi ele alınırken orta sıralarda yer alan Artvin ilinin üniversiteye giriş sınavlarında son sıralarda yer alması hele hele bu yıl son YGS' de sondan üçüncü olmasının Artvin adına belki de utanç verici bir durum olduğunu söylemeliyim. Ancak bütün bunların bence bazı sebepleri var. Acaba ilköğretim alanında başarılı olan öğrencilerimizin zeka seviyelerinde bir anda gerilememi oluyor yada farklı etkenler hakim mi oluyor. İşte tespit ettiğim sebepler.
Meslek liselilik oranında birinciyiz
Belki direk sorunları dile getirebiliriz ancak meslek liseleri oranında Türkiye'nin birinci sırasında yer alıyoruz. Artvin'de liseyi bitirerek sınava giren öğrenci oranına baktığınız zaman oran çok yüksek durumda. Türkiye'de lise bitirerek sınava girme oranı açısından en önde gelen iller arasındayız. Kaldı ki Meslek Liselilerin sınavlarda başarısız olduğu bizzat ÖSYM yetkilileri tarafından da vurgulanmıştı. Bu durumda başarımızı direk etkileyen neden oluyor.
İlimizde ücretli öğretmen sayısı
Son yıllarda liselerimizde yüzde elliye varan oranda ücretli öğretmen çalıştırılması, hatta ve hatta zaman zaman derslerin boş geçmesi başkaca etken olarak görülüyor. Bu oran düz liselerde biraz düşük olmasına rağmen meslek liselerinde yüzde 60'ları geçiyor. Derslerin boş geçmesi ya da ücretli öğretmenlerin derslere girmeleri eğitimin düzensizliğine ve başarısızlığına neden oluyor. Kalite düşüyor ancak liseyi bitiren öğrencilerin çok büyük bir bölümü üniversite sınavına girince ilimizin derecesi bir anda aşağılara düşüyor.
Rehberlik çalışmaları yetersiz
Artvin ilinde bir başka önemli sorun ise sınavlara girecek öğrencilere yönelik yapılması gereken rehberlik uygulamasının yoğun şekilde yapılmaması. Belki de üniversite sınavına girmek istemeyen ya da girmemesi gereken her bir öğrencinin sırf şansımı deneyeyim diye girmesi oranı düşürüyor.
Mezun öğrencinin 4 katı kadar sınava giriş oranımız var
Lise son sınıf veya mezun öğrenci sayımızın yaklaşık 4 katı kadar üniversite sınavına giriş oranımız mevcut. Resmi kurumlarda çalışıp derece yükseltmek isteyenler ile yıllar sonra bir şansımı deneyeyim diyenlerin oranının yüksekliği de başarı sırasında etken teşkil ediyor.
Eğitim amaçlı göç önemli bir etken
İlimizin eğitimde bir başka önemli sorunu ise göç. Aşırı göç olayı maddi imkânları biraz düzgün olanların il dışına göç etmeleri bir başka önemli etken oluyor. Özellikle ilköğretim eğitimini ilimizde alan ve başarılı olan öğrencilerin lise yada liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavında iyi bir derece tutturabilmek için il dışına gitmeleri de bir başka etken durumunda.
Dershaneye gitme oranı düşük
İlimizde bir başka önemli sorun olarak dershaneye gitme oranının düşüklüğü. İlimizde SBS' de dershaneye gitme oranı yüzde 40 civarlarında iken aynı oran YGS' de yüzde 20-25 civarlarına düşüyor. Özellikle başarılı olan illere baktığımız zaman bu oranların yüzdelik oranlarının yüzde 60-70 civarlarında olduğunu görüyoruz. Bu durum gelir seviyesi ile alakalı iken ilimizde gelir seviyesi belli bir oranın altında olan insanların çocuklarını dershanelere gönderme imkânının düşüklüğü de başarılı öğrencilerin dershaneye gitmeleri için teşvik edilmeleri gerekliliğini ortaya koyuyor. Ayrıca resmi ve özel öğretim kurumlarının iyi bir işbirliğinin olmaması da başkaca bir etken konumunda. Başarılı illere baktığımızda resmi eğitim kuruluşlarında öğrencilerin dershanelere gitmeleri için özel olarak teşvik edildiğini, özel eğitim kuruluşlar ile devlet okulları arasında tam bir uyumun olduğu görülüyor.
Süper liselerin Anadolu Lisesi yapılmaması büyük sorun
Bir başka sorun olarak ise ilimizdeki süper liselerin özellikle merkez süper lisenin Anadolu Lisesi yapılmaması başka bir etken konumunda. İlimizde Anadolu Lisesi, Fen Lisesi çıkışlı öğrencilerin sayısının azlığı başarı oranımızı düşürüyor.
Stajyer öğretmen sayısı fazla
Bir başka sorunumuz ise ilimizde stajyer öğretmen sayısının fazla olması. İlimizde ciddi anlamda öğretmen değişikliğinin gerek il içinde gerekse de il dışında yoğun olarak yaşanması, stajyer öğretmen sayısının farklı illere göre bizde oran olarak yüksek olması, gelen başarılı öğretmenlerin ilimizde kalmamaları da resmi eğitim kurumlarındaki başarıyı düşüren başkaca bir etken oluyor.
Başarılı illerin araştırılması lazım
Gelelim çözüme. Çözüm için çok fazla bir şey yapmak yanlış olur. Yapacağımız tek şey ilimizde eğitim alanında faaliyet gösteren tüm resmi ve özel eğitim kuruluşları, Milli Eğitim Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları ( Sendikalar ) temsilcilerinden oluşan bir heyetin ilimiz düzeyinde olup üniversite sınavında bizden çok fazla başarılı olan illeri inceleme yapması gerekiyor. Bu yönde özellikle Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu başkanlığında bir heyetin acilen eğitim amaçlı bir toplantı yapılarak sorunun tartışılması gerekliliğine vurgu yaparken, eğitimde başarının artması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Şimdi bütün gözler izinde ve toplantı nedeniyle ilimiz dışında olan Vali Yemlihalıoğlu'nda. Vali Yemlihalıoğlu'nun ilimize gelir gelmez konu ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği merak konusu durumunda.
Artık Valisinden Milli Eğitim Müdürüne, öğrencisinden velisine, resmi eğitim kuruluşundan özel eğitim kuruluşlarına kadar eğitim ile kim ne kadar alakalı olursa olsun herkes üzerine düşen görevi yapmalı ve ilimizi bu kötü tablodan kurtarmalıyız.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle