Arhavi Belediyesi İstanbul Arhavililer Derneği (İSTAD), Arhavi Meslek Yüksekokulu ve Arhavililer Vakfının ortaklaşa gerçekleştirdiği"Kültürümüze Sahip Çıkıyoruz" adlı projenin ilk toplantısı Arhavi Bayraktar Kültür Merkezinde geniş katılımlı bir toplantı ile yapıldı. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, İl Genel Meclisi üyeleri Hakkı Aytolan ve Erkan Özyazıcı, TSO Başkanı Atıf Kesim, Arhavi ADD Başkanı Emine Hekimoğlu, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Belgin Lakerta, AKPARTİ Arhavi İlçe Başkanı Yaşar Uzunhasanoğlu, Eski Arhavi Belediye Başkanı ve CHP İlçe Başkanı Musa UIutaş, DSP İlçe Başkanı Mehmet Kılıç proje katılımcıları, Kurum müdürleri, STÖ'leri temsilcileri, Akademisyenler ve çevre il ve ilçelerden gelen misafirler ve Arhavililerin geniş katılımı ile yapıldı.
Arhavi'deki eski taş dolgu evlerin tescilini ve serenderlerin korunmasını amaçlayan uzun vadeli projenin hayata geçirilmesinin ilk adımının atıldığı toplantıda ev sahipliğini yapan Arhavi Belediyesi ve Arhavi Meslek Yüksek Okulu yöneticileri yaptı. Başkan Hekimoğlu il dışından gelen konukları işle tek tek ilgilenerek Arhavi'de görmenin sevincini yaşadı.
Arhavi BKM' de yapılan Kültürümüze sahip çıkıyoruz söyleşisine Gazeteci Şükran Özçakmak, Yardımcı Doç. Dr. Hilal Turgut, Ankara Arhavililer Vakfı Başkanı Hasan Özkazanç, Artvin Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Arhavi Çarmıklı Kültür Merkezi Müdürü Ali İmdat Özçakmak, Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Salih Akyüz, Mimar Çiğdem Özkara ve KTÜ'DEN Prof. Dr. Mustafa Reşat Sümerkan, Arhavi Turizm Derneği Başkanı Refik Lakerta ve Arhavi Atmacacılar Derneği Başkanı ve BKM Sahibi Kemal Özbayrak konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve aynı zamanda Proje ortağı olan Arhavi Belediyesi adına Başkan Coşkun Hekimoğlu yaptı. Hekimoğlu yaptığı konuşma öncesi bütün katılımcılara ve özellikle İl dışından gelen konuklara hoş geldiniz dedi. Hekimoğlu "Uzun süredir gündemimizde olan ve Kültürümüzün bir parçası olan, her gün bir taşı dökülen varlıklarımızdan bahsetmenin mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Karadeniz Turizminde çok önemli bir varlık olacak bu projeye destek olan proje ortaklarımıza şahsım adına ve Arhavi halkı adına teşekkür ediyorum.
Beton hastalığı haline gelmiş bir dünyada yaşıyoruz. Biz yeni bir şey yapalım demiyoruz. Var olanları en iyi şekilde korumaktan bahsedeceğiz bugünkü söyleşimizde. Sahip olduğumuz doğal güzelliklerimizin yanı sıra bu tarihi eserlerimize sahip çıkmak için bu etkinliği önemsiyorum. Burada ortaya çıkacak görüşler Projemizin yolunu aydınlatacaktır. Tekrar tüm katılımcılara ve söyleşimize katılan değerli konuklarımıza ilçemize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum" dedi.
İkinci konuşmayı Proje ortaklarından olan İstanbul Arhavililer Derneği Başkanı Tuncer Torunlar yaptı. Torunlarda böyle bir projeyi hayata geçirme adına atılan adımda rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Taş dolgu evleri ve selenderlerimizi koruyacak, kültürümüze sahip çıkıyoruz. Dedelerimizden bizlere miras kalan değerlerimizi koruma adına ilçemizde 30 köy, 7 mahallede bulunan tahminen 200-250 tarihi ev ve selenderlerimizin ilk etapta envanterini çıkartacağız. Projenin hayata geçirilmesi adına ilk etapta Arhavi Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile koordineli olarak ilçede bir ofis oluşturacağız ve ofisimizde çalışacak eleman sorunumuzu çözeceğiz. İkinci etapta tarihi evlerimizi ve buralarda yaşanan hayat hikâyelerini bilgisayar ortamında kayıt altına alacağız.
Proje ortaklarımızla hayata geçireceğimiz Projenin sadece Arhavi'de değil tüm Karadeniz'de büyük ses getireceğini düşünüyoruz. Turizm kenti olma yolunda ilerleyen memleketimizin modern ve tarihi bir görünüm kazanmasında büyük bir önem arz ettiğini düşünüyor ve şimdiden bunun heyecanını duyduğum böylesine anlamlı bir çalışma için tüm hemşerilerimin benim ile aynı heyecanı duyduğuna inanıyorum. Tekrar proje ortaklarımıza, çalışmalarımızda ve bu güzel salonun hazırlanmasında önemli rol oynayan Arhavi Belediyemize ve siz çok değerli katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
Proje Ortaklarından Arhavi Meslek Yüksek Okulu müdürü Yardımcı Doç. Dr. Sinan Günerde bir konuşma yaptı. Güner konuşmasında "Arhavi Meslek yüksek okulu olarak her geçen dönem öğrenci sayımızı artırarak ilçemiz sosyal yaşantısı içinde yer almaya başladık. Biz ilçede yürütülen ve yürütülecek her projede bundan sonra olacağız. Kültürümüze sahip çıkıyoruz projesinde Artvin Çoruh Üniversitesi ilgili bölümlerindeki öğretim görevlilerimizde katkı vereceklerdir. Bu projenin başarıya ulaşması için sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğimizin bilinmesini istiyor, saygılar sunuyorum" dedi.
Söyleşinin açılış bölümünün son konuşmacısı olarakda Ankara Arhavililer Vakfı Başkanı Hasan Özkazanç kürsüye geldi. Özkazanç proje hakkındaki düşüncelerini açıklayarak Ankara Arhavililer Vakfı olarak projenin her aşamasına destek vereceklerini, özellikle Kültür varlıklarımızın bir parçası olan eski tarihi evlerimizin kayıt altına alınarak tescillenmesi konusunda Ankara'da yapılacak her türlü çalışmada aktif olarak çalışacaklarını ifade etti.
Etkinliğin İkinci bölümünde Gazeteci Şükran Özçakmak, Yardımcı Doç. Dr. Hilal Turgut, Ankara Arhavililer Vakfı Başkanı Hasan Özkazanç, Artvin Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Arhavi Çarmıklı Kültür Merkezi Müdürü Ali İmdat Özçakmak, Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Salih Akyüz, Mimar Çiğdem Özkara ve KTÜ'DEN Prof. Dr. Mustafa Reşat Sümerkan'da konuyla ilgili hazırladıkları sunumlarını etkinliğe katılanlarla paylaştılar ve yine konuyla ilgili olarak toplantıya katılanların sorularını cevapladılar.
Arhavi BKM' de yapılan Kültürümüze sahip çıkıyoruz etkinliğinin sonunda Arhavi'li sanatçı Bahri Turan'da bir konser vererek etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.03.2010 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle