Artvin İşadamları Derneği Başkanı Celil Yıldırım Projenin Hayata Geçirilmesi İle Birlikte Karadeniz Limanlarının Daha Aktif Hale Gelerek Türkiye'nin Bölgedeki Stratejik Konumunun Güçleneceğini Söyledi.
Doğu Karadeniz ve Artvin iş dünyası, DLHM'nın yatırım programında yer alan projenin tozlu raflardan indirilip hayata geçirilmesini istiyor. Hopa-Batum yeni demiryolu hattı için hazırlanan fizibilite çalışması projesi 2004 - 2006 TRACECA Eylem Planında yer alması için önerilmişti.
Hopa-Batum demiryolu projesi ile Orta Asya ile Türkiye'den ve Türkiye üzerinden gerçekleştirilecek taşımacılığın bir kısmının bu bölge yolları ve limanlarının kullanılarak yapılması, 1988 yılında açılan Sarp sınır kapısının hizmete girmesi ile başlayan turizm faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ulaşım ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Diğer taraftan da yapımı planlanan Giresun-Tirebolu, Trabzon-Tirebolu-Diyarbakır ve Trabzon-Rize-Hopa yeni demiryolu hatları ile Doğu Karadeniz Bölgesindeki şehirlerin demiryolu şebekesine kavuşturulması ve bu şebekenin Kafkasya üzerinden Rusya Federasyonuna ve Orta Asya'ya bağlanması hedefleniyor.
Artvin İş Adamları Derneği Başkanı Celil Yıldırım "Gürcistan limanlarına göre daha güvenli ve liman hizmetleri (yükleme, boşaltma, elleçleme) kapasitesi daha yüksek olan Türkiye'nin Karadeniz limanlarına gelen yüklerin Gürcistan ve Gürcistan üzerinden Azerbaycan ve Orta Asya'ya demiryolu taşımacılığı ile aktarılması açısından Hopa-Batum demiryolu bağlantısı Türkiye bakımından yine aynı derecede öneme haiz olup, her iki ülkenin menfaatine olacağı" nı söyledi.
Başkanı Celil Yıldırım "Ayrıca Hopa'dan Batum'a demiryolu bağlantısının sağlanması ile bu bölgeden Kafkasya ve Orta Asya'ya sürekli artış gösteren ticari ulaşıma büyük katkı sağlanacağı ve Karadeniz limanlarının daha aktif hale gelerek Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumunun güçleneceğini" ifade etti. .
Hopa-Batum demiryolu projesi toplam 33 km. olup maliyet yaklaşık 260 milyon ABD doları olarak tahmin ediliyor. . Söz konusu proje, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) yatırım programına alınarak, TCDD tarafından yapımı için Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT) nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş ancak proje DPT tarafından kabul edilmediği iddia edildi.
"Hopa-Batum yeni demiryolu hattı için bir fizibilite çalışması projesi" 2004- 2006 TRACECA Eylem Planında yer alması için önerilmişti. DLHM'nın yatırım programında yer alan proje kapsamında, güzergâh için teknik ve mali fizibilite çalışmasının yapılması ile uygulama projelerinin hazırlanması öngörüldü. Tahmini maliyet 600 bin Euro olan fizibilitenin süresi 8 ay süreceği de öğrenilen bilgiler arasında.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.02.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle