Şube Başkanlığı tarafından basın kuruluşlarına gönderilen yazılı metinde şu görüşlere yer verildi. "Beden Eğitimi, Resim ve Müzik Ders Saatlerinin Azaltılması Çok Sayıda Olumsuzluğu Beraberinde Getirecektir!"
Milli Eğitim Bakanlığı, 20092010 eğitim öğretim yılı ve sonrası için belirlemiş olduğu "Orta Öğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi"nde Beden Eğitimi, Resim ve Müzik derslerini tüm liselerde "Seçmeli zorunlu ders" yaparak ders saatlerini azaltmıştır. Yapılan düzenlemeye göre 9. sınıflarda 2 saat, 10. , 11. , ve 12. sınıflarda bir saatlik beden eğitimi, müzik ve resim derslerine yer verilmiştir. Yeni çizelgeye göre 9. sınıfta öğrenciler resim, müzik ve beden eğitimi derslerinden sadece birisini "zorunlu" olarak seçip haftada 2 saat okuyacak, öğrenci seçtiği bu dersi üst sınıflarda da haftada birer saat görecektir.
Üç farklı branşı tek ders saati ile karşılamak, bu üç branşa da bakanlık tarafından nasıl bakıldığını anlamak için yeterlidir. Ayrıca bu üç dersten sadece birinin seçilecek olması "ortak derslerin zorunlu olması" ilkesiyle çelişmektedir. 9. sınıfta iki saat zorunlu olan beden eğitimi dersine resim ve müzik öğretmenleri de eklenmiştir. Oysa doğru olan her üç dersin de ayrı ayrı değerlendirilmesidir. Sınıf Geçme Yönetmeliğinin 7. Madde değişik 1. Fıkrasında "Ortak dersler, öğrencilerin okulu bitirinceye kadar almakla yükümlü olduğu derslerdir" demektedir. Bu ifade, ortak derslerin içinde yer alan her dersin zorunlu olduğu anlamına gelir. Bu üç branş da ayrı bir ders olduğundan tek bir dersmiş gibi değerlendirilmesi hukuka da uygun değildir.
Ayrıca birbiri arasında her yönden farklılık gösteren bu derslerin haftalık ders çizelgesinde aynı sütunda gösterilmesi "Ortak Dersler Yönetmeliği"ne aykırı bir durumdur. Bu durum her üç dersin de bakanlık tarafından "önemsiz" görüldüğünü göstermektedir. Dolayısıyla bu uygulama öğrenciler cephesinden çok sayıda olumsuzluk taşımasının yanında, bu branşlarda görev yapan binlerce eğitim emekçisi açısından da ciddi mağduriyetler yaratacak niteliktedir.
Her hafta 5 gün okul, 2 gün dershane kıskacında olan öğrencilerin okulda hafta içinde enerjilerini atabildikleri, becerilerini geliştirebildikleri Beden Eğitimi, Resim ve Müzik derslerinin ders saatlerinin azaltılması kabul edilemez bir uygulamadır. Ders çizelgelerinde yapılan son düzenleme, ortaöğretimin tamamen üniversite sınavına endeksli hale getirildiğinin bir itirafı niteliğindedir.
Beden Eğitimi, Müzik ve Resim branşları müfredatından uygulanışına, öğrencilere kazandırdıklarından, derse giren öğretmenlerin mezun oldukları bölümlere kadar önemli farklılıklar göstermektedir. Beden eğitimi yetenek, resim ve müzik ise sanatsal derslerdir. Bu branşların ders saatlerini azaltmak öğrenciler ve eğitim sistemi açısından pek çok olumsuzluk ortaya çıkaracaktır. Okullarda şiddet ve çeteleşme olaylarının hız kesmediği bir dönemde öğrencileri spor, resim, müzik gibi etkinliklerden uzaklaştıracak uygulamaların nasıl sonuçlar ortaya çıkaracağını tahmin etmek zor değildir.
Öğrencilerin bu üç dersten birisini seçmesi diğer branşları olumsuz etkileyecek, bunun en somut sonucu bu branşlarda öğretmen ataması ya çok az yapılacak ya da hiç yapılmayacaktır. MEB'in asıl hedefi, beden eğitimi, resim ve müzik gibi branşların ders saatlerini azaltarak bu alanlardaki öğretmen ihtiyacını azaltmak ve daha az sayıda öğretmen çalıştırarak kendince "tasarruf" yapmaya çalışmaktır. Bakanlığın öğretmen atamaları politikası bu görüşümüzü doğrular niteliktedir.
Milli Eğitim Bakanlığı daha şimdiden çok sayıda olumsuzluk yaratmış olan bu uygulamadan derhal vazgeçmeli ve yaşanan mağduriyetlere yenileri eklenmeden bu uygulamadan derhal vazgeçmelidir. Bu anlamda biz Eğitim-Sen olarak beden eğitimi öğretmenlerinin 17 Ekim'de yapacağı merkezi eylemi destekliyoruz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.10.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle