Artvin'de Eğitimciler Bakana Yüklendi

18/06/2008 12:11

Türk Eğitim-sen Artvin Şube Başkanı Nizamettin Torun'un Okullarda Ders Yılı Sonu Nedeniyle Bir Basın Açıklaması Yaparak Hem Öğrenci Ve Öğretmenlere İyi Tatiller Derken Milli Eğitim Bakanlığını Da Topa Tuttu.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Türk Eğitim Sen Şube başkanı Nizamettin Torun yaptığı yazılı basın açıklamasında 2007–2008 eğitim-öğretim döneminin sona ermesi nedeniyle öğretmen ve öğrencilere iyi tatiller dedi.

Torun yaptığı açıklamada Eğitim camiasının sorunlarını da dile getirerek Öğretmelerin artık aldıkları maaşlarla geçinemediklerini ve buna en kısa zamanda çözüm bulunmasını istedi. Torun açıklamasında şu görüşlere yer verdi "Eğitim çalışanları için önemli sorunların yaşandığı bir ders yılı daha geride kaldı. Görünen o ki, yeni öğretim yılı da sıkıntılı başlayacaktır. Daha önceki yıllarda, okulların açıldığı haftalarda başlayan onarımlar eğitim- öğretimin aksamasına yol açmıştı. Eğitimin aksatılmaması için, önümüzdeki öğretim yılında okulların onarımının, ek dersliklerin yapımının eğitimin başladığı döneme bırakılmamasını bekliyoruz. Nitekin liseleri 4 yıla çıkaran Bakanlık, derslik ve öğretmen ihtiyacı konusunda hiçbir tedbir almamıştır.

MEB, okulların kapanmasına bir gün kala, Orta öğretim Kurumları sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Bütün okullar karneleri, sınav programlarını hazırladıktan sonra, yönetmelik değişikliği bir anda orta öğretimde kaosa yol açtı. En çok iki dersten sorumlu olarak bir üst sınıfa geçilirken, sorumlu geçilen ders sayısı, 9. sınıflarda 3'e, 10 ve 11. sınıflarda 5'e çıkarıldı. Ders kesimiyle birlikte, Sorumluluk sınavı yapılması gerekirken Ortalama Yükseltme Sınavı ve Sorumluluk sınavı yapılması gerekmiş ve öğrenciler Ortalama Yükseltme Sınavı için üçer ders seçmişken bu sayı 4 derse çıkarılmıştır. .

Türk Eğitim-Sen olarak bu değişikliğin, eğitimde öğretmenin etkinliğini azaltacağına, okullarda disiplin sorununu ortaya çıkaracağına ve kaliteyi düşüreceğine inanıyoruz. Derslik yapmak yerine öğrencinin bedava sınıf geçmesi Bakanlığın kolayına gelmiştir. Bu yönetmelik değişikliği dahi, eğitim çalışanları nezdinde karnesi kırıklarla dolu olan Sayın Bakanın sınıf geçmesine yetmemektedir.

Ülkemizde OECD standartlarına göre 200 binin üzerinde hem derslik hem de öğretmen açığı bulunmaktadır. Bakanlığın Ağustos ayında yapacağı öğretmen ataması sayısının bu yıl liselerin mezun vermediği dikkate alındığında 24 bin değil, en az 50 bin olması gerekmektedir. Hal bu ki, Okullarda boş olan norm kadrolar dolu gösterilmek suretiyle öğretmen ihtiyacı kâğıt üzerinde azaltılmaktadır.

Her yıl ilimizden dışarıya atananlarla ilimize gelenler arasında devamlı ilimiz aleyhine fark oluşmaktadır. Özellikle branş öğretmenlerinde bu fark büyümektedir.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KADROYA ALINMALIDIR

Eğitim- öğretim alanında, öğretmenlik gibi insan yetiştiren bir meslekte sözleşmeli uygulaması her şeyden önce eğitim sistemimize zarar vermektedir. Bu uygulama hem verimi düşürecek, hem de güvencesiz çalışan sözleşmeli köleler oluşturacaktır. Ayrıca hak-hukuk, adalet anlayışına ters düşmektedir. Bu nedenle sözleşmeli öğretmen alımı uygulamasına son verilmeli ve tüm sözleşmeli öğretmenler kadroya alınmalıdır.

EĞİTİM ÇALIŞANLARI BORÇ İÇİNDE KIVRANIYOR

Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, zamlar 344 bin memuru daha açlığa mahkûm etti. Araştırma sonucunda 1 milyon 037 bin memurun açlık sınırının altında maaş aldığı tespit edildi.

Eğitim çalışanlarının yüzde doksanının kredi kartı borcu bulunuyor. Yüzde 18'i tatilde çalışıyor. Sadece yüzde 3'ü tatil yapabiliyor. Kısaca, memurun ekonomik durumu git gide bozuluyor.

Hizmetli, memur ve diğer görevlilerin mağduriyetleri devam ediyor. Türk Eğitim-Sen'in onlar adına dile getirdiği haklı talepleri hala sonuçlandırılmadı. Eğitim- Öğretime Hazırlık Ödeneği, hizmetli ve memur gibi eğitim çalışanlarına ödenmiyor. Yine hizmetli, memur ve diğer personelin tayin ve atamaları ile ilgili bir yönetmelik bulunmamaktadır. Bu personelin atmaları bir kurala bağlanmış değil.

VEKÂLET ASALETE TERCİH EDİLİYOR

Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda görevlendirilen idarecilerin sayısı 25 bin civarındadır. Ataması iptal edilen yöneticiler yeniden görevlendirilerek, adeta yargı ne derse desin biz bildiğimizi okuruz, denmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye'deki kadrolaşma politikası ilimizde de eksiksiz ve başarıyla(!) uygulanmaktadır.

Yönetici olmak için Bakanlığın açtığı sınava girip kazananların atamaları yapılmadı. Bu arkadaşlarımızın 2 yıllık sınav geçerlilik süresi dolmak üzere. Bakanlık kadrolaşmanın önünü açmak için asaleten atama yapmak yerine, vekâleten görevlendirme yapmayı tercih etmektedir. Dolayısıyla yandaş kayırmacılığının had safhaya ulaştığı milli eğitimde, çalışanlar arasındaki huzur ve iş barışı bozulmaktadır.

Bakanlık, sendikaların taleplerini dikkate alarak, yönetici atamaları konusunda genelgeyi bir an önce yayınlamalıdır ve görevlendirme yapılan eğitim kurumları yöneticiliklerine asaleten atamalar yapılmalıdır.

Bu vesileyle, bütün eğitim çalışanlarına şükranlarımızı sunuyor, il dışına atanan meslektaşlarımıza, yeni görev yerlerinde başarılar diliyoruz. Sevgili öğrencilerimizi gayret ve başarılarından dolayı kutluyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. " dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.06.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Eğitimcilere Bağımlılıkla Mücadele...
 » Artvin Mem 16. Uluslararası Robot Y...
 » Kemalpaşa Belediyesinden Eğitime Bi...