Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Çaya verilecek fiyatı siyasiler üreticinin beklentilerini karşılayacak şekilde belirlemeleri bölge insanının temel beklentisi olduğunu belirterek, "2008 yılında destekleme fiyatında %10 yapılan kesinti miktarı da göz önünde bulundurularak hükümet üreticiyi memnun edecek fiyat vermelidir. Ancak fiyat belirlenirken asıl önemli olan çay tarımındaki girdi fiyatlarının bilinmesi gerekmektedir. Çay üreticisi şu günlerde gübre fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle önümüzdeki yıllarda belki de toprak yapısının bozulmasına ve toprak yapısının bozulmasına neden olabilecek şekilde fiyatı ucuz olan gübre kullanımına yönelmiş durumdadır. 25-5-10 diye tavsiye edilen NPK bölge topraklarına uygun olan gübrenin fiyatı 1100-1200 TL gibi yüksek rakamlarda olması Kooperatiflerinde bu gübreyi getirmemesi üreticinin zor duruma düşmesine neden olmuştur. Çay tarımında ve çaylık alanlarda bilinçli ve toprak yapısına uygun gübre kullanılması dekara 60-70 kg gübre uygulamasına üreticilerimizin riayet etmeleri maddi kayıplarının önüne geçecektir. Son dönemde kriz nedeniyle birçok sektörde ÖTV indirimi yapılmasına rağmen tarım da üreticilere destek olabilecek indirimlerin yapılmamış olması üretici ve tarım kendi kaderine mi terk ediliyor sorusunu gündeme getiriyor" dedi.
Akman, 2009 yılı yaş çay kampanyasında çay sektörü ve üreticinin menfaatine alınacak kararlarda Çay kur sektörün sigortası konumunda olması nedeniyle üretici öncelikle Çay kur' a ürün satmak istemektedir. Çay kur üreticiye belli bir ödeme takvimi sunuyor ve ödemelerini yapıyor. Özel sektör ödeme takvimi sunmuyor üreticiden ham maddeyi alıyor (Kömür-Gıda-% 7-10 kuru çay karşılığı yaş çay alıyor bu uygulamalardan vazgeçmelidir)Dünyada ki küresel krizi bahane ederek üreticilerden bedava hammadde almaktan vazgeçilmelidir. Yetkilerin Çay tarımının geleceği ile ilgili kararları alıp uygulamaya geçilmeli, kaliteden taviz verilmemeli, kaliteli çay için bahçeden başlayıp toplama, bezlerle taşınması, mübayası, alım yerinde muhafaza edilmesi, vasıtalara yüklenmesi, taşınması ve fabrikada standartlara uygun işlenmesi üretilen kuru çayın ambalajlanması ve muhafazası standartlara uygun paketleme ve satış safhalarında kesinlikle kaliteden taviz verilmemelidir. Çay kur ve özel sektörün aynı uygulamalarda olması gerekmektedir" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.05.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle