Organik Tarım Desteği Başvuruları Başlıyor

11/01/2016 11:23


Haber: Hayati Akbaş







Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2015 yılında hasadını yapmış ve ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş üreticilere, dekara meyve, sebze için 70 lira, tarla bitkileri için 10 lira ödeneceğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, organik tarım desteği ödemesinin, organik tarım yönetmeliğine göre organik tarım yapan, Organik Tarım Bilgi Sistemi ve Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 2015 üretim yılında kayıtlı, 2015 yılı hasadını gerçekleştirmiş, ürününe ürün sertifikası düzenlenmiş olan ve destekleme tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre başvurusunu yapan çiftçilere ödeneceğini belirtti.

-Başvuruların zamanında yapılması önemli-

11 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan organik tarım desteği başvurularının 25 Mart 2016 tarihine kadar devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üreticilerimiz, 11 Ocak-25 Mart tarihleri arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine başvuracaklar.

Organik tarım üreticilerimizin bu tarihleri dikkate almaları ve destek başvurularını zamanında yapmaları büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde destekten yararlanamazlar. ”

Organik tarım desteği başvuruları başlıyor…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“2015 yılında hasadını yapmış ve ürününe ürün sertifikası düzenlemiş üreticilere, dekara meyve, sebze için 70 lira, tarla bitkileri için 10 lira ödenecek”-“Üreticilerimiz bu destekten yararlanmak için 11 Ocak-25 Mart tarihleri arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerine başvuracaklar”

-“1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarım alanları,

2014 yılında 842 bin 216 hektara, organik üretim miktarı

ise 10 bin 304 tondan 1 milyon 642 bin 235 tona ulaştı”

-“1996’dan 2014’e organik tarım alanlarının 124 kat, üretim

miktarı 159 kat arttı”

Organik tarımın ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, kimyasal ilaç ve gübreleri kullanmaksızın izin verilen girdilerle yapılan bir üretim sistemi olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim sistemidir” dedi.

Bayraktar, insan sağlığının önemi ve çevre bilincinin giderek arttığı günümüzde, gerek güvenli gıda tüketimi gerekse diğer canlılara zarar vermeyen, daha kontrollü bir üretimi öngören organik tarımsal üretim faaliyetinin gün geçtikçe daha da önem kazandığını vurguladı.

Türkiye’de 1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarım alanlarının, 2014 yılına geldiğinde 842 bin 216 hektara, organik üretim miktarının ise 10 bin 304 tondan 1 milyon 642 bin 235 tona ulaştığını bildiren Bayraktar, “1996’dan 2014’e organik tarım alanlarının 124 kat, üretim miktarı 159 kat arttı. Organik tarımda ülkemizde büyük bir gelişme var. 2014 yılı itibarıyla arıcılık dahil olmak üzere 750 üreticimiz de organik hayvancılık yapıyor” dedi.

Bayraktar, insan sağlığının önemi ve çevre bilincinin giderek arttığı günümüzde, gerek güvenli gıda tüketimi gerekse diğer canlılara zarar vermeyen, daha kontrollü bir üretimi öngören organik tarımsal üretim faaliyeti gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirtti.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.01.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Mazot Ve Gübre Desteği Ödemesi Yapı...
 » Tarımsal Desteklemeler Resmi Gazete...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Fındıkta Alan Bazlı Destek Uzadı...
 » Çelik, Türkiye Tarımda Artık Üretim...
 » Bitkisel Üretim Destek Başvuruları...
 » Cerattepe İle İlgili Koordinatör Ün...
 » Bölgenin Yeni Umudu Çilek!...
 » Artvin’de En Tatlı Hasat Başladı...
 » Çay Fiyatı Üreticiyi Memnun Etmeli...
 » Çay Fiyatı Üreticiyi Memnun Etmeli...
 » Ab Destekli Seracılığın Geliştirilm...
 » 2018 Yılında Yapılacak Tarımsal Des...
 » Bayraktutan ‘fındık İçin Adalet' Yü...
 » Bayraktutan Fındık İçin Adalet Yürü...
 » Şavşat Kaymakamı Özaydin Hasada Kat...
 » Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Bell...
 » Yeşil Artvin Derneğinden Maden Şirk...
 » Kemalpaşa Belediyesi Yaş Çay Üretic...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...