Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milli Tarım Projesi'yle çiftçilerin yeni bir döneme girdiğini vurgulayarak "Havza dönemi son derece önemli bir üretim planlaması dönemidir. Artık Türkiye üretim planlaması dönemine giriyor. Hangi ürüne ihtiyacı varsa nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek. " dedi.
Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 12 Ekim'de açılan 14. Uluslararası Tarım Tohumculuk Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı'nı (BurTarım 2016) ziyaret eden Çelik, burada yaptığı konuşmada, 15 Ekim'in Dünya Kadın Çiftçiler Günü olduğunu hatırlattı.
Türkiye'de, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çitçi sayısının 2 milyon 400 bin bulunduğunu kaydeden Çelik, bu sayının yaklaşık 400 bininin kadın çiftçilerden oluştuğunu belirtti.
Çelik, 15 bin çiftçiye hibe desteği vereceklerini ifade ederek, "Çeşitli alanlarda üretim gerçekleştirecek çiftçimize tam 450 milyon liralık bir destek sağlayacağız. Bununla ilgili çalışmayı yaptık ve bunun 11 binini kadın çiftçilerimiz oluşturuyor. Yani hibe yapılacak 15 bin çiftçinin 11 bini kadın çiftçiler. Bu desteklerimizi tüm çiftçilere olduğu gibi kadın çiftçilerimize çok daha yaygın bir şekilde sunmaya devam edeceğiz. " diye konuştu.
Dün açıklanan Milli Tarım Projesi'yle çiftçilerin yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Çelik, tarım ve hayvancılık sektörünün yeni bir sürece girdiğini, tarımla ilgili çok önemli yatırımlar yaptıklarını aktardı.
"Her şeyi her yerde ekerim anlayışı artık olmayacak"
Çelik, 14 yıl içinde çok önemli mesafeler aldıklarını dile getirerek, çiftçilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve birliklerin katılımıyla 7 bölgede yaptıkları toplantılarda tarım ve hayvancılıkla uğraşanların bakanlıktan beklentilerini belirlediklerini anlattı. Faruk Çelik, şöyle devam etti:
"İki önemli konuyu dün uygulamaya koyduk. Bunlardan birisi bundan sonra çiftçi kardeşlerimiz hangi ürünü hangi toprak parçasına ekeceklerini net bir şekilde görmüş ve ne kadar destek alacaklarını bilmiş olacaklar. 'Her şeyi yaparım' dönemi bitti. 'Her şeyi her yerde ekerim' anlayışı artık olmayacak. Nerede, neyi ekeceksiniz? En çok verimi nerede, nasıl alırsınız? Bunu belirleyen havza bazlı üretim desteği dönemine 2017 itibariyle başlıyoruz ve 941 havza belirledik. Bursa'nın 17 ilçesi var. Hangi ilçesinde hangi ürünleri ekerseniz destek alacaksınız bunlar yarından itibaren bütün Türkiye'de önce Bakanlığın internet sitesinde tarım il ve ilçe müdürlüklerinin, kooperatiflerin ve birliklerin merkezlerinde göreceksiniz. Buna göre ekeceksiniz, buna göre de destek alacaksınız. "
"Çiftçimizin kazanması için yol göstericilik yapıyoruz"
Para eden ürün neyse çiftçilerin de o ürünü ektiğini ve plansız ekimlerin çiftçilerin aleyhine olduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Çiftçi, neye ihtiyacımız varsa onu ekecek ki; hasadını aldıktan sonra bu malı satma, pazarlama ve karşılığını alma konusunda zahmet veya sıkıntılarla karşı karşıya kalmasın. Onun için havza dönemi, son derece önemli bir üretim planlaması dönemidir. Artık Türkiye üretim planlaması dönemine giriyor. Hangi ürüne ihtiyacı varsa, nerede yetişecekse o alanlara o ürün ekilecek. 4 milyon ton pamuğa ihtiyacımız var ama 2 milyon ton pamuk üretiyoruz. Biz neden 4 milyon ton üretmeyelim? İşte bunu nerede üretmemiz gerekiyor? O alanları şimdi belirledik. Oralara pamuk ekilecek, oralara destek verilecek. 'Hayır, ben buraya başka şey ekiyorum' derseniz desteği alamayacaksınız. Türkiye ve ay yıldızlı bayrağımız her şeyin üstündedir. Önce Türkiye. Çiftçimizin kazanması için yol göstericilik görevini bizlerin yapması gerekiyor. "
"Çiftçilik yapmak isteyenler için her türlü imkân emirlerinde"
Tarımın önemli girdilerinin olduğuna değinen Çelik, göreve başladıklarında gübrenin yüzde 18 olan KDV'sini indirdiklerini ve bunu yeterli görmediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gübre fiyatlarında KDV ile beraber yaklaşık yüzde 30'lar düzeyinde indirim gerçekleşti. Özel sektör de fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldı. Tarımdaki en önemli girdi unsurlarından birisi gübredir. İkincisi de mazot. Her seçimde tartışılır. Mazot şöyle olacak, ÖTV'si böyle olacak. Dün noktayı koyduk. Ne seçim var ne de politika. Bizim derdimiz çiftçi. Çiftçimizin derdiyle dertleniyoruz. Darbe girişimi ve bir sürü sıkıntılar yaşadık. Onların arasında bile bu çalışmaları yaptık ve çok şükür dün Sayın Başbakanımız İzmir'den bütün Türkiye'ye seslendi ve 'Çiftçi kardeşim artık kullandığın yakıtın, mazotun yüzde 50'si senden yüzde 50'si devletten. ' dedi. Çiftçilik yapmak istiyorum diyen için hiçbir engel yok artık. Her türlü imkân emrinizde. "
Çelik, konuşmasının ardından Bursa Kadın Dernekleri Federasyonunun standına giderek burada çiftçi kadınlarla sohbet etti ve kadınların yaptığı yöresel ürünlerin tadına baktı. Daha sonra Bakanlığın standına geçen Çelik, burada fuara gelenlere aşure dağıttı.
Bakan Çelik'e Traktörlü Teşekkür
Fuar alanından ayrılan Faruk Çelik, Yalova Yolu Dürdanemevkisinde traktörleriyle ve ellerindeki dövizlerle kendisini bekleyen bir grup çiftçiyi görünce durup selamlaştı. Burada çiftçilerle sohbet eden Çelik, daha sonra bir traktöre binerek, çiftçilerle fotoğraf çektirdi. Çelik, daha sonra bindiği traktörden çiftçilere seslenerek, dün açıklanan Milli Tarım Politikası'yla ilgili bilgiler verdi.
Konuşmanın ardından Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, Bakan Çelik'e meyve sepeti hediye etti. Bakan Çelik de sepetteki meyveleri gazetecilere ikram etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.10.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle