Doç.dr. Ersan Başar: "Karadeniz'e Yılda 110 Bin Ton Petrol Dökülüyor" "Bu Petrol Atığının 57 Bin Tonu Tuna Nehri Vasıtasıyla, 38 Bin Tonu İse Ukrayna'dan Dökülüyor"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki kirliliğin petrol atıklarından kaynaklandığını belirterek, "Karadeniz'i en çok Tuna nehri ve Ukrayna kirletiyor" dedi. Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'e her yıl 110 bin tondan fazla petrol karıştığını, bunun 57 bin tonunun Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden aktığını belirtti. Sadece Tuna nehrinin taşıdığı petrol miktarının yıllık 53 bin ton olduğunu dile getiren Doç. Dr. Başar, "Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden Ukrayna ise 38 bin ton ile en büyük petrol kirleticisi durumundadır. Karadeniz ekolojisini tehdit eden en önemli faktör petroldür. Her yıl Karadeniz'e akan veya sızan 110 bin ton rakamının korkunç büyüklükte olmasına karşılık, büyük bir tankerin karışacağı tek bir deniz kazasının dahi bu kadar petrolün denize sızmasına neden olacağı bilinmektedir" dedi.
Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki petrol kirliliğinin en az orana indirilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı: "Gemilerle yapılan petrol taşımacılığını kontrol altına almak, petrol taşımacılığında boru hatlarının kullanılmasını teşvik etmek gerekir. Ayrıca gemilerin yük operasyonlarından kaynaklanan kirliliklerin önlenmesi, gemi trafiğinin kontrol edilmesi, standartlara uymayan gemilerin terminallere girişlerine izin verilmemesi, petrol arama ve çıkartma platformlarının gerekli önlemleri alması, çevre örgütlerinin petrol kirliliği riski olan tüm deniz aktivitelerini yakından takip etmesi, riskli bölgelerde petrol kirliliği önleme ekipmanlarının bulunması önemlidir. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle