Karadeniz'i Petrol Kirletiyor

17/09/2007 09:20

Doç.dr. Ersan Başar: "Karadeniz'e Yılda 110 Bin Ton Petrol Dökülüyor" "Bu Petrol Atığının 57 Bin Tonu Tuna Nehri Vasıtasıyla, 38 Bin Tonu İse Ukrayna'dan Dökülüyor"

Haber: Hayati Akbaş







Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki kirliliğin petrol atıklarından kaynaklandığını belirterek, "Karadeniz'i en çok Tuna nehri ve Ukrayna kirletiyor" dedi. Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'e her yıl 110 bin tondan fazla petrol karıştığını, bunun 57 bin tonunun Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden aktığını belirtti. Sadece Tuna nehrinin taşıdığı petrol miktarının yıllık 53 bin ton olduğunu dile getiren Doç. Dr. Başar, "Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden Ukrayna ise 38 bin ton ile en büyük petrol kirleticisi durumundadır. Karadeniz ekolojisini tehdit eden en önemli faktör petroldür. Her yıl Karadeniz'e akan veya sızan 110 bin ton rakamının korkunç büyüklükte olmasına karşılık, büyük bir tankerin karışacağı tek bir deniz kazasının dahi bu kadar petrolün denize sızmasına neden olacağı bilinmektedir" dedi.

Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki petrol kirliliğinin en az orana indirilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı: "Gemilerle yapılan petrol taşımacılığını kontrol altına almak, petrol taşımacılığında boru hatlarının kullanılmasını teşvik etmek gerekir. Ayrıca gemilerin yük operasyonlarından kaynaklanan kirliliklerin önlenmesi, gemi trafiğinin kontrol edilmesi, standartlara uymayan gemilerin terminallere girişlerine izin verilmemesi, petrol arama ve çıkartma platformlarının gerekli önlemleri alması, çevre örgütlerinin petrol kirliliği riski olan tüm deniz aktivitelerini yakından takip etmesi, riskli bölgelerde petrol kirliliği önleme ekipmanlarının bulunması önemlidir. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.09.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopaport Hedeflerine Emin Adımlarla...
 » “ Hizmet İçin Kolları Sıvadık ”...
 » Hopaport 2020 Yılında Hedeflerine U...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » İşkur 2013 Yılında 671 Bin Kişiyi İ...
 » Hopaport Başarı Çıtasını Hep Yüksek...
 » Hopaport Isps Denetiminden Başarıyl...
 » Hopaport Üstlendiği İşlerden Başarı...
 » Artvin'in Hopa Limanı Demiryolu İst...
 » Hopaport Proje Kargo Sezonunu Açtı...
 » Dünyanın Gözü Bu Taş'ta...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » İklim Adaleti İçin Gerze Buluşması...
 » 98. Yılında Çanakkale Zaferine Fark...
 » Hopaport Yeşil Liman Olmaya Hazırla...
 » Antik Çağdan Günümüze Kadar Hopa Ve...
 » Trabzon'un Gündemi Yine Demiryolu...
 » Artvin Nisan Ayı İl Genel Meclisi K...
 » Artvin’de 112 Acil’ciler Toplandı...
 » Ktü Deniz Bilimleri Fakültesi Hopap...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...