Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile Artvin Valiliği tarafından organize edilen ve Artvin Valiliği toplantı salonunda düzenlenen seminere, ilçe kaymakamları, akademisyenler, daire amirleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı yerel temsilci yardımcısı Doç. Dr Emin Özdamar, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve bölgedeki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
JICA'nın, Japon hükümetinin gelişmekte olan ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına destek olan temel bir kurum olduğunu ifade eden Doç. Dr Özdamar, şunları kaydetti:" JICA'nın Türkiye'de faaliyetlerini ilk kez yaklaşık 50 yıl önce, eğitim programları çerçevesinde, kursiyerlerini Japonya'ya davet etmesiyle başlamıştır. JICA, işbirliği faaliyetlerini hibe olarak ve ilgili ülkenin resmi talebi çerçevesinde gerçekleştirmiştir. 2004 yılına kadar, son 10 yılda JICA'nın bütçesi 10 milyon dolar civarında gerçekleştirmiştir. Nisan 2004 yılına Türkiye'ye tahsisi edilmiş olan toplam teknik işbirliği bütçesi yaklaşık 350 milyon dolardır. "
JICA'nın Türkiye'deki öncelikli işbirliği alanlarının her iki ülke Dışişleri Bakanlıkları tarafından belirlendiğini belirten Doç. Dr. Özdamar, " Bu iş birliği alanları ise, çevrenin iyileştirilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, kalkınmakta olan komşu ülkelere yönelik yardım için kapasite oluşturulmasının desteklenmesi, deprem afetinin rehabilitasyonu, afet yönetimi, afet önlemlerinin güçlendirilmesi ve kalkınmaya bağlı bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması konularıdır. Bu çerçevede DPT'nin talebi üzerine Doğu Karadeniz bölgesine yönelik olarak bu güne kadar çeşitli çalışmalar yapılmış ve çevre eğitim projesi gibi bazı çalışmalarda planlama aşamasındadır. " dedi.
Doğu Karadeniz bölgesinde insan kaynakları geliştirme projesinin JICA ile DPT'nın 20052008 yılları arasında uygulandığını da ifade eden Doç. Dr. şunları söyledi. " Bu proje kapsamında 6 il bulunmaktadır. Bunlar, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'dur. Tarım, turizm ve KOBİ alanlarında görev yapan 20 personel 15 Haziran23 Temmuz ve 5 Kasım- 9 Aralık 2006 tarihinde Japonya'nın Hokkaido bölgesinde düzenlenen eğitim programlarına katıldılar. Proje döneminde 6 ilden, üç sektörü temsilen 6'şar personel, çalışma alanlarıyla ilgili olarak Japonya'da eğitim ve gözlem fırsatı bulacaklar. Bu kapsamda 2007'de tarım ve 2008'de de KOBİ eğitimleri Japonya'da yürütülecektir. "
DPT DOKAP Koordinatörü Taner Kavasoğlu ise, " Gerek coğrafi yapının dağınıklığı, gerekse ferdi girişimciliğin ağırlıkta olmasından dolayı bölgemizde, birlikte çalışma alışkanlığı yeterince gelişmemiştir. Bundan dolayı bölgemizde üzerinde durulması gereken önemli sosyal olgu, il içerisinde ve iller arasındaki iş birliğinin ve koordinasyonun artırılmasını sağlamaktır. Örneğin bu seminer gibi ildeki ve bölgedeki kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin bir araya gelip bilgilenmeleri ve tartışma ortamının sağlanması gibi uygulamalar bölgede sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacaktır. " dedi.
Doğu Karadeniz bölgesinde turizm ve bölge kalkınmasındaki öneminin hakkında slayt gösterisi ile teknik bilgi veren Artvin Valiliği Genel Sekreteri Yılmaz Olgun ise, " Turizm sektörünün sadece tanıtım, doğal değerlerin, güzelliklerin tanıtımından veya turizme kazandırılmasından ibaret olduğunu düşünmüyorum. Bunda yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve mesleki kuruluşların işbirliğinin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. " dedi.
Japonya Hokkaide Eğitim Üniversitesi'nden emekli Profesör Tadashi Okudaira ise, " Japonya'da yürütülen ikili eğitim programında Türkiye'den gelen ekibe önderlik eden onları ağırlayan kişiyim. Hokkaido da ki bölgesel kalkınma hakkında görüşlerimizi ve tecrübelerimizi aktarmaya çalıştık. Hokkaido da bölgesel kalkınmanın en önemli kaynaklarından bir tanesi turizmdir. Bizim amacımız, her şehirde mutlak surette bir müze, bir sergi salonu gibi bu tür etkinliklerin yapılabileceği bir alanın tesis edilmesiydi. Artvin'e geldikten sonra bu dağlık yapısını ve doğasını gördükten sonra oldukça etkilendim. Ancak gördüğüm kadarıyla, çöplerin bertaraf edilmesinde ciddi bir sıkıntı var. Bu tür konulara dikkat edilmediği ve daha da fazla kirletmeye devam ettiğiniz sürece çevrenin ve doğanın kirleneceği de aşikârdır. " dedi.
Seminerin ardından, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile Japonya Hokkaido Eğitim Üniversitesi'nden emekli Profesör Tadashi Okudaira, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'yu makamında ziyaret ederek çalışmalar hakkında kısa bir bilgi sundular.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.03.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle