Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansından Bir Heyet Japonya’da

06/09/2012 19:02


Haber: Hayati Akbaş







Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan ve 2015 yılına kadar devam edecek olan ‘Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında bir birim başkanı, 5 uzman ve JICA Türkiye Ofisinden Doç. Dr. Emin Özdamar’dan oluşan ilk heyet Japonya’daki eğitimlerine başladı.

16 gün sürecek gezi kapsamında bir dizi görüşmelerde yaptı. Bu süre zarfında 6 farklı bölgeye gidilerek 16 kurum ile görüşmelerde bulunulacak ve birçok proje yerinde incelenecek. Tüm masrafları JICA tarafından karşılanan eğitimin amacı, DOKA personelinin, DOKA’nın faaliyet alanına giren konularda, Japonya’daki uygulamaları, başarı örneklerini ve kurumları inceleyerek DOKA bölgesinde uygulanabilecek olanları tespit etmesi ve bir aksiyon planı hazırlayarak projenin devamında bölgede uygulaması olarak tanımlanıyor.

Heyet bu çerçevede ilk gün Hyogo Bölgesi, Kobe şehrinde bulunan JICA Merkezinde oryantasyon eğitimi aldı. Aynı gün Japonya’da uygulanan bölgesel yönetim sistemi ve 2003 yılında başlayan köy, kasaba ve ilçelerin birleştirilmesi sureti ile yerel yönetim giderlerinin azaltılması süreci ile ilgili Osaka Üniversitesi’nden Prof. Kitamura tarafından bilgilendirilen heyet, buradan Koçi bölgesine hareket etti.

DOKA, Yuzu’yu inceledi

Kochi bölgesinde öncelikle Umaji belediyesini ziyaret eden heyete burada, kasabanın 30 yıl önce ithal politikaları sebebi ile karlılığı ortadan kalkan ormancılık ve kerestecilikten Yuzu (bir çeşit turunç) üretimine geçişi nasıl gerçekleştirdiği, Yuzu çeşitliliğinin arttırılması ve ülke çapında tanıtılması için yerel yönetim ve kooperatif işbirliğinin nasıl sağlandığı, Yuzu’nun tek başına bir ürün olarak değil, kasabanın kendisi ile birlikte Umaji Yuzusu olarak nasıl tanıtım aracı olarak kullanıldığı ve şu anda gelinen nokta ile ilgili brifing verildi. Daha sonra Umaji Tarım Kooperatifi’ni ziyaret eden heyete Yuzu'nun üretim, işleme ve pazarlamasının nasıl yapıldığı ve kooperatif sisteminin nasıl işlediği gösterildi. Kooperatifin üretim ve paketleme tesisleri ziyaret edilerek buradaki çalışmalar yerinde incelendi.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım konu ile ilgili olarak, “Yuzu Japonya’da birçok bölgede yetiştiriliyor. Umaji köyündeki Yuzu’nun dış görünümü, doğal üretim yapıldığı için göze hoş gelmiyor. Bu yüzden pazarda doğrudan meyve olarak satılamıyor. Bu problemlerini 50’den fazla Yuzu ürünü geliştirerek ve doğrudan pazarlama yaklaşımı ile aşan kooperatifin çalışmaları gerçekten de çok iyi bir örnek. Sadece 985 kişinin yaşadığı bir köy olan Umaji, Yuzu ile birlikte anılır olmuş ve yıllık 30. 000. 000 Avro ticaret hacmine ulaşmış. Yüzde 75’i ulusal, yüzde 15’i ise özel orman alanı olan ve bölgemize benzerliği ile dikkat çeken Umaji, 30 yıl içerisinde ormancılık ve kerestecilikten Yuzu üretimine geçişi başarmış. Özellikle Kooperatifin insanlar tarafından benimsenmesi ve 200 üyesinin, 350. 000 müşterisi olması, Japonya’nın tüm bölgelerine ürün göndermesi ve 1000’in üzerinde satış noktasında yer almasının yanı sıra, gelirlerini tekrar üreticiye dağıtması ve pazarda Yuzu fiyatını belirleyebilecek güce ulaşmış olması örnek alınması gereken bir uygulama. Dezavantajlı bir konumda olmasına rağmen bu dezavantajları avantaja çevirerek tek bir ürünle bu kadar büyük bir istihdam ve etkinin sağlanması, bölgemiz açısından çok değerli mesajlar içeriyor” şeklinde konuştu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.09.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Yöresel Ürünleri Geliştirme Çalışma...
 » Bakan Taner Yıldız'dan Bir Acı Habe...
 » Asya Krizimi Başlıyor?...
 » Turizm Trabzon’a Kazandırıyor...
 » Hopa İş Dünyasının Gaziantep Ve Kil...
 » Doğal Yaşam Cenneti Hopa...
 » İstanbul Feshane’de Artvin Rüzgârı...
 » Doka Yönetim Kurulu Toplantısı...
 » Artvin Çoruh Üniversitesinde Rektör...
 » Ceratttepe Bodrum (isme 2o17) Semp...
 » Avrupa Uygulama Staj Programı...
 » Domuz Gribinin Düşmanı Artvin Balı...
 » Doka Teklif Çağrısını Tanıtmak İçin...
 » Keşif Heyeti 1.5 Km'lik İnsan Zinci...
 » Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Foru...
 » Doka Yönetim Kurulu Toplantısı...
 » Artvin’in Bitkileri Kitapta Toplanı...
 » Türkiye’deki Her 100 Kişinin 70’i D...
 » Tofed Genel Kurulu Yapıldı...
 » Artvin’de 210 Kelebek Çeşidi Yaşıyo...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...