Artvin Valiliği önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Cengiz Aydoğdu, Garnizon Komutanı Jandarma Kıd. Albay Birol Şimşek, Belediye Başkanı Emin Özgün, AK Parti Artvin Milletvekili Orhan Yıldız, CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Valilikte tebrikleri kabul ettiler.
Belediye Başkanı Özgün daha sonra Garnizon Komutanı Birol Şimşek'i ziyaret ederek şahsında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Artvin halkının şükran duygularını iletti.
Ziyaretlerin ardından Hükümet Konağı önündeki alanda yapılan törende, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu Garnizon Komutanı Jand. Alb. Birol Şimşek ve Belediye Başkanı Emin Özgün vatandaşların kurtuluş gününü kutladı.
Belediye Başkanı Emin Özgün tören alanında yaptığı konuşmada, " Böylesi kutlama günlerini, insanlar arasında dostluğun, birliğin ve kardeşliğin bu gibi değerlerin ön plana çıkarıldığı günler olarak görüyorum. Ve diyorum ki ülkemizin bu değerlerinin ön plana çıkarılmasına ihtiyacı var, bu ülke hepimizin. Sevgili Artvinliler! Mustafa kemal Atatürk'ün önderliğinde Misak'ı-Milliye sınırlarımız çizilirken Artvin'imizin bu sınırların içine katılmasında büyük mücadele veren büyüklerimizin ruhlarını huzurlarınızda şad ediyorum. Onları şükranla anıyorum. Biz Artvinliler her zaman devletine, milletine saygı duymuşuzdur, duymaya da devam edeceğiz. Biz Artvinliler her zaman okumaktan, paylaşmaktan onur duymuşuzdur, duymaya da devam edeceğiz. Bu kurtuluş günümüz kutlu olsun hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan jandarma üsteğmen Bülent Demirsaban ise, Artvin'in kurtarılışında verilen tarihi mücadeleyi anlatarak şunları kaydetti. "Tarihte 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı, Artvin ve çevresi için çok korkunç sonuçlar doğdurmuştur. Batum üzerinden, Artvin istikametinde devam eden Rus saldırıları sırasında Artvin ve çevresinde yaşayan halk canları pahasına silahlanarak Çarlık Rusya'sı ordularına karşı şerefli mücadeleler vermişlerdir. Ancak savaş sonucunda Artvin'i ele geçirmişlerdir. 13 Temmuz 1873 de imzalanan Berlin anlaşması ile Artvin savaş tazminatı olarak Rusya'ya verilmiştir. Artvin halkı için 1918 Birest-Litovsk anlaşması ile geri verildiği güne kadar geçen ve halkın "Kara Günler" dediği 40 yılık esaret başlamıştır. 1914 yılı Haziran ayında 1. Dünya Savaşı başlamış ve Osmanlı devleti Almanya'nın müttefiki olarak savaşa katılmıştır. Bu sırada Çarlık Rusya'sı orduları, sınırlarımızı aşarak saldırıya geçmiştir. 1914 Kasımında Yüzbaşı İsmail Hakkıbey komutasındaki Melo sınır taburu Artvin ve çevresindeki birliklerini bozguna uğratmış ve bunun üzerine Ruslar Artvin'i terk etmek zorunda kalmışlardı. Böylece Artvin 2 Kasım 1914 de geçici bir süre için kurtulmuştur. 4 ay kadar süren bu dönemden sonra Ruslar Artvin'i yeniden denetimleri altına almışlardır. Ancak 1. Dünya savaşı sonunda çıkan Bolşevik ihtilali sonucunda Ruslar savaştan çekilmek zorunda kalmıştır. Artvin ve çevresinde bulunan Rus işgal güçleri de bu bölgeyi terk etmişler fakat Artvin ve çevresinde Ermeniler katliamlarını sürdürmüşlerdir. Bu sırada Osmanlı devleti ile Rusya arasında Polonya'nın Birest-Litovsk şehrinde iki buçuk ay süren görüşmelerden sonra halk oyuna başvurulmuş. Ve halkın % 99'undan fazlasının anavatana kavuşma isteği ortaya çıkmıştır. Bunun üzerine Osmanlı ordusu 1918 yılı Mart ayında Artvin'e girmiş ve 40 yıllık esaret sona ermiştir. Ne yazık ki bu sevinçte kısa sürmüş, 1. Dünya savaşında imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı ordusunun 1914'den önceki sınırları gerisine çekilmesi gerektiğinden Artvin ve çevresi boşaltılmış ve İngilizler tarafından işgal edilmiştir. İngiliz işgali 1920 yılının Nisan ayına kadar sürmüştür. İngilizler çekilirken şehri Gürcistan'a bırakmışlardır. Artvin'in yeniden kazanılması TBMM hükümetinin askeri ve diplomatik başarılarının sonucunda mümkün olmuştur. Türk hükümeti 22 Şubat 1921'de Gürcistan Cumhuriyetine verdiği bir ültimatomla Artvin'i işgale hazırlandığını bildirmiştir. 23 Şubat 1921'de verilen cevapta Artvin'in terk edileceği, Gürcistan tarafından resmen açıklanmıştır. 7 Mart 1921 de Artvin kesin olarak Türkiye topraklarına katılmıştır. Kazanılan askeri başarılar, Gürcistan'ın Artvin'i terk etmesinin en önemli nedenidir. "
Törende, kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda derece alan öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Öte yandan öğrenciler tarafından okunan coşkulu şiirler ile folklor gösterileri izleyenlerden büyük beğeni aldı.
Program resmi geçiş töreniyle sona ererken, vatandaşların da kutlamalara katılımı büyük oldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.03.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle