Hopa Sosyal demokrat Halk Partisi ilçe başkanı Gündüz Cihan ve yönetim kurulu üyeleri parti merkezinde düzenledikleri basın toplantısı ile partilerinin tarım politikalarını Kamuoyuna anlattılar. Basın toplantısında ilçe başkanı Gündüz Cihan yaptığı konuşma ile Tarım Programı'nın ayrıntılarını açıkladı.
SHP Hopa ilçe başkanı Gündüz Cihan yaptığı açıklamada şunları söyledi. ;"Değerli Basın Mensupları, Seçimler sürecine girildiği bugünlerde, siyasi partiler günü birlik tepkilerle ve demeçlerle, sadece propagandaya dönük açıklamalarla zaman geçiriyorlar. Yaptıkları açıklamalar ülkemizdeki yoksulluğun, işsizliğin çözümüne, işçinin, köylünün yaşadığı sıkıntıların giderilmesine yönelik hiçbir proje ortaya koymuyor. SHP, halkımızın, toplumumuzun, gerçek gündemi ile ilgilenmekte, bu konuda somut, kalıcı ve çözüm üretici çalışmalar içindedir.
SHP olarak bugüne kadar birçok proje ortaya koyduk. Örneğin "Yoksulluluğu Yenmek İçin Acil Plan", "Toplumsal Barış", "Kırmızı Et", "İstihdam", "Eğitim", "Devletin Yeniden Yapılanması" bunlardan bazılarıdır. Bugün bu çerçevede "SHP Tarım Programı" başlığı altında yaptığımız hazırlıkla ilgili yeni bir programı bilgilerinize sunuyoruz. Türkiye'de nüfusumuzun neredeyse yarısına yakınını kapsayan tarım sektörü ne yazık ki sahipsizdir. Gözleri günlük propagandadan başka bir şey görmeyen siyasi hareketleri de bu tür projelere yönelmeye, yoksulluğa mahkum edilen tarım emekçilerinin, üretici köylülerin durumunu gündemlerine almaya davet ediyorum.
IMF ve Dünya Bankası ile yapılan anlaşmalar, özellikle küçük üreticilerin sorunlarını giderek ağırlaştırmaktadır. Uygulanan programların ülke tarımının ve kırsal alanın ihtiyaçlarını karşılamadığının altını çizmek istiyorum. SHP, mevcut uygulamaları sadece eleştirmekle yetinmemekte, politika önerilerini de ortaya koymaktadır. Tarım Programı partimiz Genel merkezimizde çok titiz bir çalışma sonrası hazırlanmış, Çay üreticilerimizin sorunları da bu kapsamda Hopa SHP İlçe başkanlığımız tarafından Genel Merkezimize iletilmiştir.
Sosyal demokrat Halk Partisi, siyasetin toplumsal kimlikler üzerinden değil, toplumsal sorunlar üzerinden yapılmasını savunan bir partidir. Bize göre ülkenin sorunları laf yarışı ile değil, somut çözümler getirilerek çözülmelidir.
SHP olarak bizler bu Tarım Programını kamuoyuna sunarak, Partimizin tarım sorunlarına bakışını ve tarımla ilgili tüm sorunlara getirdiği çözümleri açıklayarak, bir anlamda siyasi arenadaki diğer Partilere de yol göstermekte ve onlardan farkını ortaya koymaktayız" dedi.
Hopa SHP İlçe başkanı Gündüz Cihan partilerinin Tarım politikalarındaki 10 temel hedefi de şöyle açıkladı.
SHP'nin Tarım sektörüne ilişkin 10 temel amacı, hedefi ve düzenlemesi şöyledir:
Tarımda iç-dış, merkezi-yerel kaynaklar kullanılarak, on yıl boyunca yılda yaklaşık 10 milyar Avro yatırım yapılacaktır. GAP bölgesinde 1. 7 milyon hektarlık sulama hedefine ulaşılacak, yılda 100. 000 hektar alan sulamaya açılacaktır. Açık sulama yada taban sulaması hızlı bir uygulama takvimiyle kaldırılacaktır.
Asıl olarak yatırım teşvikleri ve ürün primleri kullanılarak, ulusal düzeyde ve havza düzeyinde tarımsal planlama yapılacaktır.
Tarımsal desteklemelerle mülkiyet değil üretim ödüllendirilecek, örgütlü üreticilere öncelik verilecektir.
Tarımsal girdi fiyatları dünya fiyatlarına indirilecek, tarımsal ürün fiyatlarının dünya fiyatlarına uyumu sağlanacaktır.
SHP üreticilerin örgütlenmesini tarımın gelişmesinin ön koşulu olarak görmektedir. Birden fazla üreticinin gönüllü ortalığına dayalı ve ortaklık mekanlarında bir arada üretim yapılmasına olanak sağlayan "Paydaş Çiftlikler", örneğin besicilik, seracılık gibi dallarda oluşturulacak; ayrıca kooperatiflerin ve diğer örgütlenmelerin kurulması özendirilecektir.
"Arazi Bankası" kurularak toprak reformu ve toprak toplulaştırması yapılacaktır. Arazi Bankası toprak alarak, toprak satarak, toprak dağıtarak, toprak toplulaştırarak kırsal alanda toprak-insan ilişkilerini düzenleyecek ve yeter gelirli işletmeler yaratacaktır.
Vadeli işlem borsaları yaygınlaştırılarak tarım sektöründeki dönemsel dalgalanmalar sınırlandırılacaktır.
Makine ringleri oluşturularak, tarımsal makine sahipleri ile bu makinelere ihtiyaç duyan üreticiler arasında örgütlü işbirliği kurulacak, bu yolla tüm çiftçilerin tarımsal makine kullanımı sağlanacaktır.
Temel tarımsal hizmetler ve kırsal altyapı hizmetleri "Merkez Köyler" aracılığıyla yaygınlaştırılacak, bu yolla kırsal yerleşim deseninin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunulacaktır.
Her 750 işletmeye sahip köy veya köy grubu için "Tarımsal Danışmanlık Birimi" kurulacak ve bu kapsamda öncelikle 1 ziraat mühendisi ile 1 veteriner hekim istihdamına gidilecektir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.02.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle