Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Rize-Erzurum Karayolu Ovit Dağı mevkiinde yapılması planlanan Ovit Tüneli'nin Rize'nin kaderini değiştireceğini söyledi.
Rize'de 1970'li yıllardan bu yana yapılması planlanan ama hiçbir dönem yapımına başlanılamayan Ovit Tüneli için RTSO düğmeye bastı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakım yüksekliğindeki Ovit Geçidi kış aylarında 4 metreyi bulan kar kalınlığından dolayı yılın sadece 4 ayı hizmet verebiliyor. Dönemin hükümeti tarafından 1996 yılında 60 trilyon bedelle ihalesi yapılıp bir bölümü tamamlanan kar tünellerine rağmen geçit, 4 ayın üzerinde hizmet verir hale getirilemedi. RTSO tarafından Ovit Geçidi'nin 12 ay boyunca açık tutulabilmesi için bir tünel projesi fikri ortaya atıldı.
RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, Ovit Dağı'nda yapılacak 11 kilometre uzunluğundaki bir tünel ile Rize ile Türkiye'nin doğusu arasında yeni bir transit geçit oluşturulabileceğini söyledi. Tünelin GAP'ı dünyaya açacağını iddia eden Ofluoğlu, "Bugün Ovit Geçidi'ni bir takım geçici tedbirlerle transit ulaşıma açmayı planlıyorlar. Biz bu projelere karşı çıkıyoruz. Hiç kimse malını 2 bin 640 rakımdan taşımayı kabul etmez. Düşünülen projeler Ovit Geçidi'ni 4 ay aktif hale getirmekten ileri gitmeyecektir. Ovit'i 12 ay kullanmak istiyorsak tünek açmak zorundayız. Biz geçidin makul bir koddan tünel ile geçilerek yolun uluslararası bir statü kazanmasını istiyoruz. Bunu başarırsak GAP'ı dünyayla buluşturacağımız gibi İran'ın da nakliyatını bu yol üzerinden yapmasını sağlarız. Bu da Rize'nin kaderini değiştirir. Biz tünelin yapılabilmesi için gerekli araştırmaları ve çalışmaları başlattık. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.
RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, RİPORT Rize Limanı'nın derinlik bakımından Türkiye'nin en iyi limanlarından bir tanesi olduğunu hatırlatarak, "RİPORT Rize Limanı derinlik bakımından 30 gros tonluk gemilerin yanaşabileceği bir limandır. Trabzon Limanı'na en fazla 12 gros tonluk gemiler yanaşabiliyor. Hopa Limanı'na ise 7 gros tonluk. Eğer bu tünel yapılırsa GAP'ın ve İran'ın ticaret ürünleri Rize Limanı'ndan dünyaya dağılır" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.01.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle