Kahramanmaraş merkezli depremlerde on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan yapıların denetimine ilişkin eleştiriler devam ediyor. Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şubesi de 9 Mart Perşembe günü Hopa Belediye Parkı ve ardından Kemalpaşa’da birer açıklama yaparak, "Bu ecelsiz ölümler nasıl ki Japonya’da, Şili’de can almıyorsa bizde de almayabilir" dedi.
Hopa Belediye parkında toplanan sendika üyeleri ellerinde açtıkları afişlerde Deprem konusunu gündeme getirdiler. Tüm Emeklilerin Sendikası Hopa Şubesi Başkanı Saim Aydın tarafından burada okunan açıklamada, depremler sonrası 45 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca yurttaşın evinden, köyünden, şehrinden olduğu, şehirlerin tarih ve kültürlerinin yok olduğu hatırlatıldı ve şu ifadelere yer verildi:
“Üzüntümüz büyük yüreğimiz yanıyor çok büyük bir yıkım yaşadık. 6 Şubat depremi, maalesef on binlerce canımızı aldı. Yüzbinlerce yurttaşımız yaralandı. Milyonlar evinden, köyünden, şehrinden oldu. Ülkemiz tarihinden, Şehirlerimiz kültüründen oldu.
Bugün, yitirdiğimiz canlarımızı anmak, onların anılarını yaşatmak, yakınlarının acısını paylaşmak için buradayız.
Sizleri; Kahramanmaraş–Hatay–Diyarbakır–Malayta–Osmaniye–Adana–Şanlıurfa–Adıyaman–Kilis–Gaziantep. Yitirdiğimiz canlarımız anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum. (Ruhları Şad olsun) yaralılarımızın da bir an önce iyileşmesini temenni ediyoruz.
Ayrıca buradan, depremde ciddi bir dayanışma yaratan, cankurtaran ve bölgemizden katılan HOPAK’ ve çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Yüreğinize sağlık iyi ki varsınız.
Tesellimiz, umudumuzu yeniden yeşerten halkımızın gösterdiği dayanışmadır. Halkımız, dayanışmanın, gönüllü olmanın en güzel örneğini bir kez daha yaşatmış, Yaşatmaya devam etmektedir.
Bilindiği gibi, ülkemiz deprem kuşağındadır. Üstelik ülkemizde bunu ilk defa yaşamadık. Sözde tedbirli ve hazırlıklı olmamız gerekiyordu.
Aslında depremler, bir muamma da değildir. Konunun uzmanı bilim insanları neredeyse adres göstermekte ve şiddetini de belirtmektedir. Yani bilinmeyen bir şey değildir.
Peki depremler için önlem almak mümkün müdür?
Tabii ki mümkündür!Eğer bilimsel davranırsanız, bilim ileyaşarsanız, bütçenizde en yüksek payı halkın yaşamı için harcarsanız bu mümkün.
Bilim ve teknolojinin ilerlediği böyle bir çağda, böylesi ölümleri ‘kader’ olarak nitelendirmek,
Bilimi reddetmek, halkı yanıltmak, yaptığınız yanlış tercihlerin üstünü örtmeye çalışmaktır.
Depreme dayanıklı binalar için, zemin etütlerini yapacaksın, Doğayı tahrip etmeyeceksin, yerleşim alanı olarak uygun alanları seçeceksin işte o zaman ölümler kader olmayacak…
Ülkemizde çok sık büyük depremler yaşanmasına karşın, devlet kurumları sanki hiç deprem olmayacakmış gibi davranmaktadır.
*AFAD neden tek elden yönetilmektedir? Neden bütçede, en düşük pay ayrılmaktadır?
*Yıllardır deprem vergilerini toplayan devlet, neden yurttaşa ibran göndermektedir?
*Deprem vergilerimiz nerededir? Her yaşanan doğa felaketlerinin ardından neden kaos yaşamaktayız?
ŞİMDİ BURADAN HAYKIRIYORUZ!
Yaşananlar kader değildir. Bu ecelsiz ölümler nasıl ki Japonya’da, Şili’de can almıyorsa bizde de almamalıdır. Kaderimiz enkaz altında kalmak değildir.
Yapılması gereken;
*Yerleşim yerleri, zemin, imar ve bina dayanıklılığı gibi işler bilimsel kurumların denetimine bırakılmalıdır.
*İmar Affı – İmar Barışı gibi ne olduğu belli olmayan ve binlerce insanın yaşamına mal olan uygulamalar kesinlikle kaldırılmalıdır.
*Binalar, kurallara ve standartlara uygun yapılması sağlanmalıdır.
*Devlette görev alan sorumlular, kesinlikle atandıkları görevlerin uzmanı olmalı, sadakat yerine liyakat tercih edilmelidir.
Sorumluluğu olanlar hesap vermeli ve derhal istifa etmelidir. Yaşasın halk dayanışması yaşasın mücadelemiz. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.03.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle