Küçüklüğünde okul dönüşü saat tamircisi olan amcasını merakla izlerken, yavaş yavaş tamirciliğe ilgi duyduğunu belirten Mehmet Çakmakçı, " Çocukluğumdan beri mekanik cihazlara karşı bir merakım vardı. Amcam Ardahan ilinde saat tamircisiydi. Okul dönüşü amcamın dükkânına uğrar, onu merakla izlerdim. Daha sonra ilkokulu bitirdikten sonra amcamın yanında çok sevdiğim saat tamirciliği mesleğini öğrendim ve askere gidene kadar amcamın yanında çalıştım. " dedi.
Asker dönüşü 1978 yılında Artvin Merkez İnönü Caddesi Hamam sokakta 12 metrekarelik alanı olan bir dükkân açtığını ifade eden Mehmet Çakmakçı, şunları söyledi. " Mesleğimi çok sevdiğim için kendi dükkânımı açıp insanlara hizmet etmek istiyordum. Eskiden boş dükkân bulmak çok zordu, Artvin'de boş dükkân bulamayınca Erzurum iline gidip orada dükkân açmayı düşündüm. Daha sonra uzun uğraşlardan ardından 1978 yılında Artvin'de bir dükkân kiralayıp çok sevdiğim mesleğimi yapmaya başladım. İlk dükkân açtığım zaman Artvin'de toplam 5 saat tamircisi vardı. Bu saat tamircileri bazı nedenlerden dolayı zamanla dükkânlarını kapatınca sadece ben kaldım. Yaklaşık 40 yıldır saat tamirciliği yapıyorum, bu meslekten emekli oldum. Mesleği oğluma öğreterek bu işi ona bıraktım. Bende bu meslekten kopamadığım için oğlumun yanında ölene kadar bu mesleğin yaşaması için ona yardımcı olacağım" dedi.
Teknolojinin sürekli geliştiğini ve buna ayak uydurmanın da çok zor olduğunu söyleyen Çakmakçı, "Dükkânı açtığım yıllarda aldığım parça ve malzemeyi şimdi kullanamıyorum. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor. Saat malzeme ve parçaları yurt dışından geldiği için her istediğim zaman bulmakta zorluk çekiyorum. Fazla alınca da teknoloji sürekli geliştiği için malzeme ve parçalar elinizde kalıyor. 3-5 yıl bir saat çeşidi devam ediyor. Bir bakıyorsun o saat çeşidi piyasadan çekiliyor. Başka bir çeşit üretiliyor. Ona ayak uydurmak zorunda kalıyorsunuz. Mesela bundan 20 yıl önce bir tane elektronik saat yoktu sadece kurmalı saat vardı. Oda tamamıyla piyasadan kalktı. İlk çıkan saatlerin parçalarını bulmakta oldukça zorlanıyorum. Şimdi 200 çeşidin üzerinde saat var. Her çeşidine birer parça alsan büyük paralar tutuyor. Alsan dahi sürekli saat modeli değişiyor. Bu sefer de elinde kalıyor. Ayrıca her cep telefonunda saat var. Bu da bizleri kısmen etkiledi. Zaten 3 ile 5 ytl arasında bir tamir ücreti ile ayakta durmaya çalışıyoruz. " dedi.
Bu meslekte çırak yetiştirmenin de zor olduğunu ifade eden Çakmakçı, " Yaptığımız iş çok sorumluluk isteyen bir meslek olduğundan dolayı müşterinin saatini çırağa teslim edemiyorsunuz. Saat, çok kolay parçası kaybolan ve kırılan bir cihaz Bundan dolayı kendi oğlumu çocukluk yıllarından itibaren yanımda çırak olarak çalıştırdım. Oğluma kendi saatimi vererek, üzerinde çalışmasını söyledim ve öğrenmesine yardımcı oldum. Ama bir müşterinin saatini asla verip de üzerinde ona öğretmeyi yapamazsınız. Mesleğinize ve müşterinize karşı bir sorumluluğunuz vardır. Bundan dolayı da bu meslekte çırak yetiştirmek çok zordur. Zaten şimdiki zamanda gençlerimiz bu mesleğe karşı fazla ilgi duymamaktadırlar. " dedi.
Saat tamiri için dükkânına getirilen 2000 adet saatin alınmamasından da yakınan Çakmakçı, " Dükkânımda 2000 adedin üzerinde müşterilerim tarafından tamiri için getirilip de alınmayan veya unutulan saatler var. 15 yıl önce verilen saatleri bile halen saklarım. Satın sahibi belki bir gün gelir alır diye. Müşterilerime karşı sorumluluğumun bilincindeyim. Yıllardır kendi ilimde saat tamirciliği yaptım. Bir müşterimin dahi saatini kaybetmedim. Ayrıca Artvinli hemşerilerime çok teşekkür ediyorum. Onlardan bugüne kadar hiçbir şikâyet almadım. Onlara laik olmaya çalıştım ve ömrümün sonuna kadar da hemşerilerime mesleğimle hizmet etmek istiyorum" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.09.2006 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle