Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan “Kalp ve Damar Hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46, 2’si (17, 5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olduğu belirtiliyor. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22, 2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi risk faktörleri kroner kalp hastalıklarını tetikliyor. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülüyor.
Davranışsal risk faktörlerinin yanı sıra sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres gibi faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileri haline geliyor.
Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği, 40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması öneriliyor.
Kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması, kendinizin ve ailenizin kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini en aza indirmek için;
Sağlıklı beslenin,
Düzenli fiziksel aktivite yapın,
Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
Alkol kullanmayın,
Kardiyovasküler riskinizi öğrenenin,
Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenenin,
Kan basıncınızı öğrenenin,
Kan şekerinizi öğrenenin,
Kan lipidlerinizi öğrenenin.
Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.
Hopa Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri “Dünya Kalp Günü etkinliği doğrultusunda Hopa Toplum Sağlığı Merkezi olarak halkımızın bilgilenmesi amacıyla broşürlerimizi dağıttık ve farkındalık oluşturmak için kırmızı kurdelaları taktık. Yeni standımızla ilk etkinliğimizi gerçekleştirdik. Standımız için sponsorluğumuzu üstlenen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Osman Akyürek Beye desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” açıklaması yaptılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.09.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle