2016 yılında 13 ülkeye yönelik somut işbirliğini kapsayan "Eylem Planları" hazırlanmıştır. 2017 yılında gerçekleştirilmeye başlanılan Eylem Planları çerçevesinde, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünde Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen 10 kişilik ormancılık heyetlerine "Orman Zararlıları ile Mücadele" konusunda eğitim verildi.
Artvin DSİ Bölge Müdürlüğünün Konferans Salonunda yapılan eğitime Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu, Ukrayna ve Kırgızistan'dan gelen Orman Teşkilatı mensupları, Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Tizi, Bölge Müdür Yardımcısı Ali Uzuncan, Bölge Müdür Yardımcısı Emin Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığından Orman zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Akın Emin, Orman Koruma Şube Müdürü Kamuran Birinci, Orman Karantina Şube Müdürü Dr. Metin Karadağ, Orman Ekosistemleri izleme Şube Müdürü Sıtkı Öztürk, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü OZM Şube Müdürü Tuncay Can, Artvin OBM Koruma Şube Müdürü Turgay Vatan, Biyolog Yaşar Aksu, Batı Karadeniz Orm. Araş. Ens. mdü. Biyolog Deniz Çakar ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürleri katıldı.
Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu yaptığı açılış konuşmasında “Ulusal Ormancılık Eğitimleri kapsamında, Artvin İlinde yapılan “Orman Zararlılarıyla Mücadele “ eğitimine hoş geldiniz. Kırgızistan ve Ukrayna heyetinin aramızda bulunmasından dolayı duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isterim. Ormanlar ve eko sistem herkesin sahip çıkması gereken bir olgudur. Ülkenin sınırları vardır ama eko sistemin ve ormanların sınırları yoktur. Ormanları korumak, iyileştirmek ve artırmak tüm insanların görevi olmalıdır. Ormanlara zarar vermeden yararlanmasının planlanması ne kadar önemli ise, ormanların korunması, geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve varlığının artırılması da o kadar önemlidir. Bu bağlamda ormanların ve ormancılığın sınırının olmadığını düşünüyorum. Ormancılar tüm dünyada meslektaştır ve kutsal görev yürütmektedirler.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Kafkasya üzerinden gelen zararlılar yüzünden bir tecrübe yaşamıştır. 1966 yılında Kafkasya üzerinden gelen D. Micans 700 bin m3 ladin ağacını kurutmuştur. Konuyla ilgili yapılan mücadelede 9 milyon adet R. Grandis üretilerek ormanlara salınmıştır ve biyolojik mücadele sonucunda doğal denge sağlanmıştır. Yine en tehlikeli kabuk böceği olarak ilan edilen Ips typographus 2003-2009 yılları arasında 1 milyon m3 ladin ağacını kurutmuştur. Bu Kabuk böceği ile yapılan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele ile başarılı sonuçlar alınmış, Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal denge sağlanmıştır. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla mücadele konusunda tecrübeli bir Bölge Müdürlüğüdür. Bu güne kadar edinmiş olduğumuz bilgileri sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağız, eğitimin başarılı geçmesini ve hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
5 gün süren eğitimde Türkiye’ de Orman Zararlılarıyla yapılan mücadele çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.05.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle