Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen programda İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı yaptığı konuşmada, bölgenin en önemli ürünü olan çay üretiminin bir markaya dönüştürülmesi hedefi olduğunu belirterek, bunun için organik tarıma geçilmesi gerektiğinin altını çizerek; "Dünyada uluslararası ilişkilerde en önemli konu gıda üretimidir. İnsanların gelir düzeyi artıkça gıdada nitelikli ürünler talep edilmekte ve organik ürünler takip edilmektedir. Mevsim ve toprak koşulları itibariyle organik çay üretimine uygun bir coğrafyadayız. Bundan ödün vermemeliyiz. Özel sektör, kamu, üretici ve tüketiciler olsun çayın bir marka haline dönüşümünü sağlamak ve kaliteli olabilmesi için organik çaya geçiş konusunda bir ortak zemin oluşturarak onun üzerinde yürümeliyiz. " dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı konuşmada; Bakanlık olarak son yıllarda tarım alanlarında ve tarım vizyonu açısından temel konuları ele alan ve gelecekte milli tarım politikasının oluşturulması için önemli adımlar attıklarını belirterek, çay tarımı da bunlardan biri olduğuna vurgu yaptı.
Bakan Çelik, konuşmasının devamında, Ülkemizde 2016 yılı verilerine göre 76 bin hektar alanda 1, 3 milyon ton yaş çaydan 270 bin ton kuru çay elde edildiğini ve bölgede 212 bin ailenin çay tarımında geçimini sağladığını belirtti. ,
Yaş çay alımının yaklaşık %55 ÇAYKUR tarafından, geride kalan %45 kısmının alımı da özel sektör üreticileri tarafından gerçekleştirildiğini belirten Bakan Çelik, “Özellikle Karadeniz Coğrafyasının geçim kaynağı olması hasebiyle çay oldukça stratejik bir ürün. Son zamanlarda bilim insanlarının da katılımıyla çay tarımı politikamızı geleceğe nasıl taşımalıyız noktasında çok önemli değerlendirmeler ve toplantılar gerçekleştirdik. Enine boyuna her meseleyi konuştuk. Yapılan bu değerlendirme toplantıları sonucu; Karadeniz bölgesinde bugüne kadar uygulanan kimyasal gübreleme sonucu, toprağımızın tarımsal kalitesinin azaldığı ve geçim geleceği çaya endeksli yöre halkının bu yanlış gübre kullanımına devam etmek gibi bir lüksünün olmadığı konusunda mutabakata vardık” dedi.
Bu yanlıştan dönerek, organik çay tarımına geçmekten başka bir çıkış yolunun olmadığının altını çizen Bakan Çelik, “Kimyasal gübre kullanarak yaptığımız tarım sonucu toprak kalitemizin geldiği durum aşikar. Bunun aksini söyleyebilecek kimse var mı? Tablo belli olduğuna göre yapmamız gereken, atmamız gereken adım bellidir. Bunu geciktirmenin bir anlamı yok. Çayımızın geleceği konusunda, hatta yalnız çay değil bu bölgenin tümden organik tarıma geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak, çay konusunda bir yasa taslağının hazırlanarak Başbakanlığa sunulduğunu ifade eden Bakan Çelik “Çay üreticisinin beklenti içerisinde olduğu bir diğer konu ‘Çay Kanunu’ ile ilgili Bakanlık olarak gerekli taslağı hazırladık ve Başbakanlığa sunduk. Önümüzdeki dönem içerisinde bu taslağın yasalaşması konusundaki iradenin Hükümette ve Bakanlıkta olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
Konuşmasının son bölümünde 2017 yılı yaş çay taban fiyatını açıklayan Bakan Çelik; “2017 yılı yaş çay fiyatını destekleme bedeli ile beraber 2. 13 TL olacak. Üreticimize yaş çay için 2. 00 TL taban fiyat ve 13 kuruş destekleme primi ile kilo başına 2. 13 TL ödeme yapılacak” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.05.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle