Gazeteci Uğur Mumcu’nun 23 ölüm yıldönümünde Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde değişik etkinliklerle anıldı.
Hopa’da her yıl olduğu gibi CHP İlçe Başkanlığı yaptığı basın açıklaması ile Uğur Mumcu’yu anarak “Uğur Mumcu unutturulmayacak-yaşayacak ve yaşatılacaktır” denildi.
Hopa CHP İlçe Yönetim Kurulu adına Başkan Adnan İskender tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:”Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te evinin önündeki arabasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu öldürülmesinin üzerinden 23 yıl geçti. Dönemin iktidarının cinayeti çözmenin ve faillerini yakalamanın devletin namus borcu olduğunu söylediklerini üzüntüyle hatırlıyoruz.
“Aradan geçen uzun süre içinde cinayeti azmettirilenlerin ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı olarak düşünüyoruz. Bu ayıp Bir Çok Gazeteci cinayetinde olduğu gibi yeni gazeteci cinayetleri için de karanlık odakları cesaretlendiren bir örnek olarak karşımızda duruyor.
“Basın bir ülkenin hafızasıdır. Bu nedenle Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkı için hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.
“Uğur Mumcu’yu ölümünün 23. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.
“Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında yer alan Türkiye’de Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere duyulan ihtiyacın ne denli arttığını bir kez daha hatırlatıyoruz.
“Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına saygı gösterilmesini, gazetecilerin mesleklerini yapmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. ” denildi.
Uğur Mumcu kimdir?
1942 Kırşehir’de doğan Uğur Mumcu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü’nü aldı.
Daha sonra Yön, Kim, Akşam, ANKA Ajansı, Türk Solu ve Milliyet’te yazıları yayımlandı. 1969’da avukatlığı bırakarak okuduğu üniversitede asistan oldu.
1974’te gazeteciliğe başlayan Mumcu üç yıl sonra Cumhuriyet’in kadrolu yazarı oldu.
“Çıkmaz Sokak”, “Sakıncalı Piyade”, “Bir Pulsuz Dilekçe”, ile “Büyüklerimiz” kitapları bulunan Mumcu 24 Ocak 1993 yılında arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucunda hayatını kaybetti. Son yazısı ise “Zeyilname” oldu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.01.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle