Artvin Merkez’de Çoruh Nehri kıyısı boyunca uzanan şerit barajlar sonrasında balıkçıların mekânı oldu. Balık tutmak için asma köprüde, nehir kıyısındaki korkuluklarda ve kıyıda yerlerini alan balık tutkunları rastgele diyerek kısmetlerine gelecek balıkları bekliyorlar.
Artvin Çoruh Nehri üzerine kurulan Deriner Barajı ve HES’in gövde önünden Borçka Barajı ve HES göl sahasına kadar uzanan sahil şeridinde yapılan düzenlemeler olta balıkçılığına olan ilgiyi arttırdı. Artvin Merkez’e belki deniz gelmese de baraj suları deniz keyfini Artvin’e getirmiş oldu. Barajlar öncesinde sadece büyük yayın balığı avcılığı yapılan Artvin’de artık sazan, yayın, kefal ve alabalık avlanabiliyor. Yaklaşık 35 kilometrelik alanda balık avlama için oltalarını hazırlayan Artvinliler, sabahın erken saatlerinde kıyıya gelerek oltalarını Çoruh Nehri’ne bırakıyorlar. Rastgele diyerek oltalarına taktıkları yemlerle kısmetlerini beklemeye başlayan balıkçılar, akşam geç saatlere kadar Çoruh’un artık durgun akan sularının nasiplerini vermesini bekliyorlar. Çoruh’un sularının oldukça cömert olduğu gözlenirken, balıkçılar balık tutabilmek için kıyıda yapılan düzenlemelerden de memnun görünüyorlar.
Geniş ve düz kıyı alanları oluşturuldu, buna en çok balıkçılar sevindi
Deriner Barajı ve HES’in tamamlanarak su toplaması ile birlikte baraj gövdesinden Şehitlik köyüne kadar uzanan çizgide ve de Şehitlik Köyü Asma Köprüsü’nden Köprübaşı ve Çoruh Park boyunca Borçka Barajı ve HES göl sahasına kadar uzanan yaklaşık 5 kilometrelik sahil şeridi olta balıkçılarının yeni mekânı oldu. Bu bölgede oluşturulan geniş ve düz kıyı sahası ile korkulukları yapılan nehir kıyı yolu üzerinden oltalarını nehrin sularına bırakan balıkçılar nehrin kendilerine vereceği balıkları rahatlıkla bekleyebiliyorlar. Kimi zaman asma köprüde, kimi zaman beton köprüde kimin zamanda yeni yapılan rekreasyon alanlarında olta balıkçılarına sık sık rastlanırken, balık meraklıları gönüllerince Bir dönemler sadece büyük yayın balıklarının tutulabildiği Çoruh Nehri’nin sularında artık başka balıklarda avlanabiliyor.
Balıkçılardan teşekkür
Yeni mekânlarında olta balıkçılığı yaparak şehrin stresini atma fırsatını bulan olta balıkçıları, oluşturulan sahil şeridinden dolayı teşekkür ettiler. Balık tutmak için Çoruh Park’ta da daha güzel alanların oluşturabileceğini de belirten olta balıkçıları, balık avlamaktan mutlu olduklarını söylüyorlar. Çoruh Nehri’nde balık sayısının arttığına da vurgu yapan olta balıkçıları özellikle suyun şiddetli akmadığı günlerde balığın daha çok çıktığını ifade ediyorlar.
Balık tutmanın farklı bir stres atma yolu olduğunu belirten olta balıkçıları, Çoruh’tan 200 gramın üzerinde avladıkları balıklar ile kısmetlerini çıkardıklarını, 200 gramın altında yada boyut olarak küçük gördükleri balıkların oltalarına yakalanmaları durumunda ise yakalanan balıkları nehre yeniden bıraktıklarını söylüyorlar. Balık sayısının artmasına karşın zaman zaman balıklarda tenya benzeri parazitlere de rastladıklarını ifade eden olta balıkçıları yetkililerin bu tür parazitlerin zararlı olmadığı ve yenilebileceğini söylemelerine karşın yinede yemediklerini vurguluyorlar. Parazit ve tenya benzeri hastalıkların artışının da araştırılması gerektiğinin altını çizen olta balıkçıları, her şeye rağmen Çoruh kıyısında balık tutmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar.
Olta balıkçılığı tutkunlarını bekleyen balıkçılar, sayılarının her geçen gün arttığını hatırlatarak nehir içerisinde balıkların yığılabilecekleri küçük alanların oluşturulması durumunda çevre ilçelerdeki av meraklılarının da Artvin Merkez’e gelebileceklerini sözlerine ekliyorlar.
Torunlarıyla balık tutmaya geliyorlar
Artvin Merkez’de olta balıkçılarının sayısı gün geçtikçe artarken, olta balıkçılarının bazılarının torunlarını ve çocuklarını da balık tutmaya getirdikleri de gözlendi. Torunlarına olta ile balık tutmayı öğreten olta balıkçıları, olta balıkçılığının sırlarını da onlara anlatarak bu sırların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak istiyorlar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.07.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle