Gürcistan'da 1 milyon 800 bin yaşında insan kafatası bulundu. Gürcistan'daki kalıntı Avrupalıların atası mı? Kafatasının bulunduğu kazıya katılan Gürcüstan Ulusal Müze Müdürü David Lortkipanidze'ye göre başkent Tiflis'in 100 kilometre güneydoğusunda, Dmanisi bölgesinde bulunan kafatası, 14 yıl önce aynı yerde bulunan çene kemiğiyle uyuşuyor.
Gürcistan'daki keşif, Avrupa'da insan soyunun bulunmuş en eski örneği olarak kayıtlara geçti. Buluş, Afrika ve Asya'da bulunmuş daha eski "insansı fosil" kalıntıları dikkate alındığında da son derece önemli. Bütün kalıntıların aynı yerde bulunması nedeniyle buranın ilkel bir yerleşim yeri olduğu kanısı da güçlendi. Kafatası, üzerinde daha fazla inceleme yapılması için müzeye yollandı. Gürcistan'daki keşfin "İnsanın atalarına ait olan Avrupa'da bulunmuş en eski örnek" olduğu iddia edildi.
1. 8 milyon yıllık kafatası, insan kökenlerinin Afrika'dan Avrupa'ya göç ettiği yönündeki kuramdan, yarım milyon yıl daha eskiye gidişe işaret ediyor. Karadeniz'in doğusu ve Kafkas Dağları'nın güneyinde bulunan Gürcistan, Avrupa'nın bir parçası sayıldığı için keşif, Afrika-Avrupa göç kuramları üzerine önemli bir veri oluşturuyor. Milyon yıllık hominid fosillerine Afrika, Asya ve Ortadoğu'da rastlamak şaşırtıcı olmasa da, modern insanların atalarına Batı Avrupa'da rastlamak alışılmışın dışında.
George Washington Üniversitesi İnsan Paleobiyoloji İleri Araştırma Bölümü'nden Prof. Dr. Brian Richmond keşfi şu sözlerle açıklıyor: "Buluş, insan soyunun yeryüzüne dağılımında, göçlerde eşsiz değerde"
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.10.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle