Tpao, En Büyük Sismik Arama Seferberliğini Başlattı

20/07/2014 11:25

Türkiye Petrolleri, Karada Ve Denizde Farklı Yöntemler Kullanarak Yer Altı Enerji Kaynaklarını Saptamaya Dönük Dev Bir Seferberlik


Haber: Hayati Akbaş







Türkiye Petrolleri, karada ve denizde farklı yöntemler kullanarak yer altı enerji kaynaklarını saptamaya dönük dev bir seferberlik başlattı.

Bu kapsamda Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi denizde, 3 farklı ekip de karada araştırmalarına başlıyor. İleri sismik araştırma teknolojilerini kullanabilen Barbaros Hayreddin Paşa gemisi denizde 2 ve 3 boyutlu araştırmalar gerçekleştirerek olası petrol ve doğalgaz kaynakları için sondaj öncesi verileri toplayacak.

Türkiye Petrolleri ekipleri 2014 yılı boyunca 2 ve 3 boyutlu sismik veri toplama kapasitesine sahip olan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ile başta Akdeniz olmak üzere Türkiye'nin uluslararası haklarının bulunduğu sularda sondaj öncesi sismik verileri toplayacak.

Bu veriler ışığında olası petrol ve gaz yataklarının olduğu bölgelere sondaj çalışmaları yapılacak. 3 ayrı ekip ise karasal alanlarda sismik araştırmaları yapmak üzere farklı noktalarda çalışmalarını sürdürecekler. Kara ekiplerinin biri enerji kaynağı dinamit olan sondaj ekipmanlı, iki tanesi de vibrolu araştırma teknolojisi kullanıyor.

Toplamda 38 teknik, 127 yardımcı personel ve 98 adet araç ve iş makinesinden oluşan Sismik 1 ve Sismik 2 ekiplerinin Türkiye karasal alanında 2014 yılında 1277 km 2 boyutlu, 761 km 3 boyutlu sismik veri toplaması hedefleniyor. Sismik 3 ekibinin ise Türkiye Petrolleri’nin Türkiye dışındaki projelerinde görev yapması planlanıyor.

Ankara'da Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Türkiye Petrolleri Genel Müdür Vekili Besim Şişman'ın da katıldığı törenle seferberliği başlatan Türkiye Petrolleri Arama Daire Başkanlığı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü, 2014 yılı sismik ekipler saha faaliyetleri ile ilk kez bu kapsamda bir operasyona imza atıyor.

Sismik araştırma ekibini uğurlama töreninde bir konuşma yapan Bakan Yıldız, son 10 yılda arama faaliyetlerinin 11 katına çıktığını belirtti.

Geçen yıl Türkiye Petrolleri tarafından satın alınan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi ile de denizlerdeki aramaların 6 katına çıkarıldığını belirten Yıldız, “1934 yılından bu yana açılan yaklaşık 4 bin 500 kuyunun üçte biri son 11 yıl içerisinde sizlerin gayretleriyle açılmış oldu. 2002 yılında toplam 52 bin metre sondaj yapılmışken, bu, 2013 yılında 305 bin metreye çıkarıldı. Son 11 yılda 2, 3 milyon metre sondaj yapılmış oldu. Arama ve üretim sektörünün son 11 yılda yaptığı yatırım tutarı 7, 5 milyar dolara ulaştı.

Bunun yarısı Türkiye Petrolleri tarafından, diğer yarısı özel şirketler tarafından yapıldı” dedi. Uğurlayacakları sismik araştırma ekibinin birçok ilde petrol, doğal gaz ve jeotermal kaynak arayacağını ifade eden Yıldız, sismik arama için kullanılan araçlardan 15 tane daha aldıklarını, bunların da bir süre sonra arama çalışmalarına katılacağını söyledi.

Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa'nın çalışmalarına ilişkin de geminin, Kıbrıs açıklarında, Antalya civarında sismik arama yaptığını bildirdi.

Sismik araştırma araçlarının çevreye zarar vermeden, yere titreşim yayarak araştırma yaptığını belirten Türkiye Petrolleri Genel Müdür Vekili Besim Şişman ise medyada yer alan “petrol bulundu” söylemlerine ilişkin kamuoyunun, doğruluğu Türkiye Petrolleri veya Enerji Bakanlığı tarafından te’yit edilmeyen haberlere itibar etmemesini istedi.

Şişman ayrıca, dünya petrol sanayisinin kullandığı en ileri teknolojileri kullanan ekiplerin bu dev çalışması, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde daha çok gereksinim duyacağı enerji kaynaklarının temini bakımından büyük değer taşıyor dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Karadeniz'de Petrol Şehirleri Kurul...
 » Tpao: Hopa Petrolü Türkiye İhtiyacı...
 » Karadeniz'de Petrol Avına Yeniden B...
 » Karadeniz'de Kaliteli Petrol Bulund...
 » Umutlar Boşamı Gitti?...
 » Karadeniz'de Petrol Ümidi Yükseliyo...
 » Karadeniz Petrol Kaynıyor...
 » Karadenizde Yeni Bir Petrol Avı Baş...
 » "Derin Sularda Petrol Avı Haziranda...
 » Karadeniz'de Yeni Bir Petrol Müjdes...
 » Petrol Gemisinin Emir Komutası Uydu...
 » Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...
 » Karadeniz Tpao Tarafından Derin Tak...
 » Trabzon Tso Bölge İllerinin Sorunla...
 » Bakanlık Balıkçılarla İlgili Yeni A...
 » Karadeniz Bölgesi Seçim Güvenliği T...
 » Tpao 2009'da Karadeniz'de Petrol Ar...
 » Artvin’in Röntgeni Çekiliyor...
 » Cerattepe İle İlgili Koordinatör Ün...
 » Türkiye Gazeteciler Federasyonu Üye...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...