Karadeniz Bölgesi Seçim Güvenlik Toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında, Samsun Valisi Osman Kaymak'ın ev sahipliğinde bölgedeki illerin Valileri, İl Emniyet Müdürleri, İl Jandarma Komutanları, Sahil Güvenlik Bölge Komutanı ve Jandarma Bölge Komutanı'nın katılımıyla, ildeki bir otelde gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Samsun Valisi Osman Kaymak toplantıda yaptığı konuşmasında, “Sayın Bakanım başta şahsınız olmak üzere toplantı için ilimize gelen tüm katılımcılara ayrı ayrı hoş geldiniz diyorum. Seçim Güvenliği Toplantısı’nın ilimizde yapılmasından dolayı da teşekkür ediyorum. Daha önce yapılan seçimlerde de gördüğümüz gibi Samsun’da seçimler huzur içerisinde geçmektedir. Artık bu bölgelerde bir seçim kültürü oluşmuştur. Son gönderdiğiniz talimatlarınız doğrultusunda hazırlıklarımızı yaptık. İnşallah Samsun’da seçimin önceki seçimlerde de olduğu gibi huzur içerisinde geçmesini sağlayacağız. Daha önceki süreçlere de baktığımızda Samsun’da çok ciddi sorun oluşmadı. Burada gerçekten demokrasi kültürü var. İnsanlar bir birlerine saygılı bir şekilde seçimde oylarını kullanıyorlar. ” şeklinde konuştu.
Daha önce yapılan seçimlerde vatandaşı rahatsız eden ve çevreyi kirleten bayrak asılması ve ses yayın cihazlarının çıkardığı gürültülü seslerin, devletimizin aldığı son kararla kaldırılmasının bütün taraflar tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade eden Vali Osman Kaymak, “Bu sayede çok ciddi bir çevre kirliliği ve ses gürültüsü önlenmiş oldu. Seçimin ilimizde ve bölgemizde huzur içerisinde yapılacağını ümit ediyoruz. Çünkü diyoruz ki, seçimler demokrasinin şölenidir. Seçimin karşılıklı anlayış içerisinde geçmesi konusunda ilgili paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Halkın iradesinin güvenli bir şekilde sandığa yansıması bizim için çok önemli. Seçimlerin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Toplantımıza ev sahipliği yapmanın onuruyla tekrar hoş geldiniz diyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum. ” dedi.
31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Yerel Seçimlerin huzur ve güvenliği için alınacak önlemlerin konuşulacağı Seçim Bölge Güvenlik Toplantılarının üçüncüsü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı konuşmasında “Bu yılın hem Samsun’umuz için hem de Milli Mücadelemiz için bambaşka bir önemi var. 1919-2019 Milli Mücadelemizin bu coğrafyada en önemli adımlarının atıldığı bir yıl. Bu vesileyle bu toprakların hürriyeti, özgürlüğü ve bağımsızlığı için şehit olan ve gazi olan bütün büyüklerimizi, bütün Milli Mücadele Kahramanlarımızı ve o günden bu güne kadar bu topraklarda hürriyet, namus ve vatan uğruna şehit ve gazi olan bütün büyüklerimizin önünde minnetle, şükranla eğiliyorum. Ebedi dünyaya intikal edenlere Rahmet-i Rahman diliyorum. Gazilerimize de sıhhat ve uzun ömür diliyorum. Ben bu vesileyle hem toplantımızın, hem de yaklaşan yerel seçimlerin ülkemiz, milletimiz ve bu gün merhamete, vicdana ihtiyaç duyan insanlık için hayırlı ve uğurlu olmasın temenni ediyorum. ” dedi.
Türkiye’de seçimlerin anlamı, etkisi toplumun seçime olan ilgisi ve katılımı dünyadaki diğer ülkelere kıyasla biraz daha yüksektir diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu bizim ülkemizde her daim böyledir. Ülke olarak terör, göç ve uyuşturucu gibi önemli küresel sorunlarla doğrudan temas halindeyiz. Aynı zamanda gelişmiş batı dünyasıyla nispeten az gelişmiş ama önemli enerji ve insan kaynağı potansiyeline sahip Ortadoğu arasında da coğrafi ve siyasi olarak kritik bir yerdeyiz. Dolayısıyla bizim attığımız her adımın, bizde yaşanan her gelişmenin küresel sistemde muhakkak ki bir karşılığı vardır. Garip bir şekilde darbelerle ve darbe anayasalarıyla dolu bir siyasi geçmişimiz olmasına rağmen seçim kültürümüz oldukça yüksektir. Özellikle son 5-6 yılda yaşanan zorlu süreçleri ülkemiz seçim enstrümanını doğru ve etkin kullanarak aşmış önemli bir yönetim değişimini de bu sayede gerçekleştirmiştir. Teşbih de hata olmaz. Dış baskıyla karşılaştıkça demokrasinin vanasını açtık ve sistemi rahatlattık. Bu bana göre bizim için büyük bir gurur ve övünç vesilesidir. ” diye konuştu.
Seçim süresinde muhtarların daha centilmen olması gerektiğini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Dışarıdaki gelişmelerin yanı sıra içerideki bazı gelişmeler de 31 Mart seçimlerinin güvenlik risklerini arttıracaktır. Adaylık sürecinin başlamasından itibaren muhtar adayları arasında yaşanan gerginlikler dikkat çekicidir. Muhtarların özlük hakkındaki iyileştirmeler, sosyal imkanlarının artması, merkezi yönetimle ilişkilerinin artması muhtarlığı çok iyi bir noktaya getirmiş ve doğal olarak da rekabeti arttırmıştır. Anlaşılıyor ki, bu seçimde muhtarlık seçimlerinde bir tartışma yaşanacaktır. Bu noktada bakanlık olarak ek tedbirlerimiz söz konusudur. Kimsenin suç işlemesine, kanunu çiğnemesine müsaade etmeyeceğiz. Muhtarlık seçimlerinde yereldeki ilişkilerini kullanarak, hukuk dışı ve suç işleyerek veya illegal yapıların baskısıyla seçim kazanılsa dahil, muhtarlarla ilgili soruşturma yapma yetkisi İçişleri Bakanlığına aittir. Seçim sonrasında da hukuksuzluk takip edilecektir. Bu süreç başından itibaren 40 seçim olayı oldu. Bunun 22’si muhtar seçimlerine ait. Valilerimiz, jandarma komutanlarımız, muhtarlar ve muhtar adaylarıyla temas kurup onları centilmenliğe, fair-playe davet edin. Tehdit edenler, şantaj yapanlar, sen burada aday olamazsın diyenler, özellikle seçim listeleri askıya çıkmadan önce kendi mahallesinde seçimi kazanabilmek için oraya maalesef usulsüz bir şekilde seçmen taşıyanlarla ilgili bütün soruşturmalar, araştırmalar ve sonuçlar tarafımızca gerçekleştiriliyor. Seçim bitince, mazbatayı alınca her şey bitiyor değil. Seçim sürecince kurallara uygun bir şekilde, yasalara uygun bir şekilde davranıp, centilmenlikle bu yarışı götürmek, muhtarlarımız için asil olandır. Tek tek takip edeceğiz. Buradan muhtar adaylarımızın, Anayasa'ya, kurallara ve centilmenliğe uymasını talep ediyoruz. Güvenlik ve kolluk kuvvetlerimizin de bu çerçevede dikkatlerini talep ediyoruz. ” diye konuştu.
Seçimlerin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için herkesin teyakkuzda olması gerektiğinin altını çizen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Seçim sürecinde terör örgütlerinin tehditleri konusu üzerinde de duruyoruz. Geçtiğimiz yıl bölücü terör örgütünün Karadeniz kırsalına açılma konusu söz konusuydu. Aynı çerçevede örgütün iki önemli gelir kaynağı olan göçmen ve uyuşturucu kaçakçılığını Karadeniz üzerinden yapmaya dönük yeni bir rota oluşturmaya çabalamışlardır. Bu her iki konu için de hızlıca önlem aldık ve hem karada hem de denizde, Karadeniz’e açılmalarının önüne geçtik. Ancak bir şekilde bu bölgeyle ilgili hesaplarının olduğunu da biliyoruz. Özellikle seçim döneminde bölücü terör örgütünün bu bölgelerdeki olası faaliyetlerine karşı hep birlikte teyakkuz halinde olmamız lazım. Bakanlık olarak sorumluluğumuz, her vatandaşın özgür bir biçimde oyunu kullanabilmesini temin edebilmektir. Bu kapsamda seçim güvenliği, miting güvenliği, oy kullanma güvenliği ve oyların sayımının güvenliği olmak üzere 3 kısımda konuyu ele alıyoruz. Ardından da oy kullanma günü gerçekleştirilecek güvenlik önlemlerimiz de olacak. Güvenliği temin ederken ifade özgürlüğünün önüne geçmemek çok önemlidir. Esas olan özgürlüğü temin etmektir. Bizim temel sorumluluğumuz, birilerinin başkalarının özgürlük alanına müdahil olmayacağı, tercihlerin özgürce yapılabileceği güvenli ortamı sağlamaktır. ” şeklinde konuştu.
Türkiye’de seçimlerin bütün ülkelere örnek olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’de sadece iki seçim tartışma konusudur. Sopalı seçim denilen 1946 seçimi ve 1982 yılındaki anayasa seçimleridir. Bu iki seçim hep tartışılmıştır. Ama Türkiye'de, bu iki seçimin dışında tartışma olmamıştır. Türkiye seçim meselesini dünyada en iyi gerçekleştiren ülkedir. Amerika’da seçimlerde hangi olumsuzlukların yaşandığını, bir başkan seçiminin bile tartışma meselesi haline geldiğini, hangi şiddetlerin meydana geldiğini, Avrupa’da ise seçime katılımın, seçim meşruiyeti konusunda nasıl tartışmalar oluştuğu hepimizin malumudur. Türkiye’de seçim öncesi propagandalar yapılır, vatandaşımız selametle sandığa gider oyunu kullanır. Akşam da her şey sona erer. Dünyada bu tip bir seçim süreci ve seçim sonucu oluşturabilen başka bir ülke söz konusu değildir. Bizim seçimlerimize dışarıdan gözlemciler de katılmaktadır. Seçim günü oy kullanılması ve seçim sonuçlarının doğru bir şekilde yansıtılması ve belirlenmesi konusunda bugüne kadar dünyadan tek bir eleştiri almış değiliz. Bazı uçuk-kaçık tipler, bilgisayar üzerinden şunlar yapılıyor, bunlar yapılıyor, diyor. Bu maalesef 4 duvar arasında durup, hayatı boyunca hiç bu işlerle meşgul olmadan fantezi geliştiren tiplerdir. İlçe seçim kurullarında, il seçim kurullarında ve YSK’da bütün siyasi partilerin yetkilileri, gözlemcileri ve temsilcileri mevcuttur. Bütün siyasi partilere YSK sandık seçmen listeleri göndermektedir. Sandıklarda da temsilcileri mevcuttur. Seçim Türkiye’de anonim bir şekilde yapılmaktadır. Bizim uğraştığımız seçimin güvenlik alanıdır. Dedikodular, şaibe oluşturma çabaları, şüphe ortaya koyup vatandaşımızın zihnini bulandırma, karıştırma çabaları her zaman devam edecektir. Bunlar beyhude ve boş işlerdir. " şeklinde konuştu.
Daha sonra toplantı sunumlarla devam etti.
Toplantıya ayrıca, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik, Samsun, Amasya, Gümüşhane, Artvin, Kastamonu, Sinop, Ordu, Bayburt, Giresun, Rize ve Trabzon Valileri, İl Emniyet Müdürleri, İl Jandarma Komutanları, Giresun İl Jandarma Bölge Komutanı ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı katıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.01.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle