Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Çoruh Üniversitesi’nin düzenlediği “Neden Lisansüstü Eğitimde Israrcı Olmalıyız“ konulu panele katılmak üzere kente gelen Amerikan Southern Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Damien Denis Ejigiri, Southerin Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Doç Dr. Osman Kandara, Southern Üniversitesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç Dr. Eugene Kennedy’i makamında kabul etti.
Ziyarette, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl’de hazır bulundu.
Liaisona Üniversitesi Türkiye Temsilcisi Doç Dr. Osman Kandara, konuk akademisyenlerin tercümanlığını yaptığı ziyarette AÇÜ Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan panel hakkında bilgi verdi.
Kandara, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sizleri ziyaret etmemizin sebebi, lisansüstü eğitimin önemi konulu panel öncesi sizlerle bir araya gelmekti. Bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum.
Sayın Rektörüme ve Rektör Yardımcımız Aydın Hocama hassaten çok teşekkür ediyoruz. Bizlere misafirperverlik örneği gösterdiler. İkili ilişkiler noktasında bizden daha istekliler. İnşallah hayırlara vesile olur. Yüksek öğrenim konusunda bir seminerimiz olacak. Bunun yanında Artvin Çoruh Üniversitesi ile Liaisona Üniversitesinin kardeş Üniversite olmasını istiyoruz. Bu kardeşliği biz daha önce Siirt Üniversitemizde, Kırıkkale, Bursa, Abant İzzet Baysal Üniversiteleri ile İstanbul Ticaret Odası ile yaptık. Hedefimiz Artvin Çoruh Üniversitesi’ni Kuzey Doğu’nun Harvard’ı yapmak. Bunu bir Artvinli olarak söylüyorum. Hedefleri yüksek tutmakta her zaman fayda var. İnsanı daha çok motive ediyor. Siirt Üniversitesi’ne de Güneydoğu’nun Harvard’ı demiştik.
Mevlana protokolü çerçevesinde üç haftadan üç aya kadar buradaki hocalarımız gelecekler, ortak akademik çalışma yapacaklar. Aynı şekilde oradaki hocalarımızda buraya gelecekler, burada akademik çalışma yapacaklar. Bu bağlamda 40’ın üzerinde üniversitemizi misafir ettik.
Biz bu tür panelleri periyodik olarak yapmayı düşünebiliriz. Oradan hocalarımızı buraya, buradan oraya götürebiliriz. Daha geniş perspektiften bakabiliriz. Amerika’da yüksek öğrenim nedir? Hedefimiz bu kadar kısıtlı alanda değildir. Eğitim artık sınıflarda, salonlarda, okullarda yapılmıyor. Artık sınıflara, okula gitmeden eğitim verilebiliyor. Artık bunlarla sınırlı değil.
Eğitim için hocanın dizinin dibine oturmaya gerek yok. Online sistemiyle eğitim verilebiliyor. Misal bir buçuk ay orada, bir buçuk ay burada eğitim verilir ve online sistemiyle her iki tarafta da bu eğitimler verilebilir. Ben Siirt’e son altı ay içinde altı defa gittim. Bu da demek oluyor ki memleketime daha çok gelirim. Türkiye’deki insanların sıcaklığı, samimiyeti orada da var. Bu bizim için çok önemli bir avantaj.
Bu sabah Artvin Belediye Başkanımıza “Kardeş Şehir” isteğimizi ilettik. Kardeş şehir anlaşmalarını belediye başkanları imzalıyor. Sayın Valim sizleri üniversitemiz olarak Amerika’ya davet ediyoruz. Sizleri orada görmekten büyük memnuniyet duyarız. ” dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Cirit ise zor ve engebeli bir coğrafi yapıya sahip Artvin’i turizm ve eğitim kenti haline dönüştürmek gibi çabalarının olduğunu söyledi.
Artvin’in geleceğinin eğitim ve turizm olduğunu belirten Vali Cirit, “ Biz Artvin’in geleceği için Turizm ve Eğitimi ön plana çıkarmak istiyoruz. Sizin bu heyecanınız, çabanız bize büyük bir enerji verecek. Artvin Çoruh Üniversitesi yaklaşık 6 bin öğrenciye eğitim veriyor.
Amerika’da valiler ve belediye başkanları seçimle geldikleri için daha farklı davranabilirler. Bizim burada ne yapmamız gerekiyor? Devletin koymuş olduğu kuralların yanında daha algılanabilir, çeşitlendirilebilir, bilgi ve motivasyonu artırma ile ilgili bazı çalışmalar yürütüyoruz.
Artvin, okuma yazma oranı Türkiye ortalamasının çok üstünde olan bir ildir. Okuma yazma oranı % 95’ler civarındadır. Nitelikli eğitim konusunda da yani üniversite konusunda da Ankara ilimiz başta yer alıyor. Öğrencilerimiz daha çok dışarıdaki üniversiteleri tercih etmektedir. Bunun nedenlerinden biri üniversitemizde her bölümün olmayışı.
Buna karşın Türkiye’nin her köşesinden üniversite öğrencisi Artvin’de öğrenim görmektedir. Tabii biz, gelişen bir il ve gelişen yeni bir üniversiteyiz. Coğrafyamızdan kaynaklı sorunlar, daha ileri seviyede bir il olmasını engellemektedir. Biz bu coğrafyanın zorluğunu ve muhteşemliğini avantaja çevirerek “Alternatif Turizm” için çalışmaktayız. ”dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.04.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle